Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


ΔΕΗ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
13525 αναγνώστες
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2007
14:53

Στην σημερινή συγκυρία η μετοχή δεν έχει κινηθεί ανοδικά με την άνοδο των ενεργειακών τιμών και υποβαθμίζεται συνεχώς από τους αναλυτές. Χωρίς να είμαι ειδικός νιώθω πως οι αναλυτές την αντιμετωπίζουν με λάθος τρόπο και πως αποτελεί μεγάλη ευκαιρία και θα αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη αν το πετρέλαιο πάει στα 100δολ.

Μόνη επιφύλαξη είναι η ΔΕΗ να μείνει προσδεμένη για πολλά χρόνια ακόμα στο άρμα του κράτους.

Η ΔΕΗ είναι επιχείρηση που ελέγχεται από το κράτος και καλείται να δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο. Τα απλά νοικοκυριά πριμοδοτούνται πληρώνοντας πολύ χαμηλές τιμές ανά kwh, ενώ η αύξηση των τιμών της ενέργειας δεν μετακυλίζεται στους καταναλωτές. Δεν μιλάω μόνο για την μετακύλιση του πετρελαϊκού κόστους της, αλλά κυρίως των τιμών της ενέργειας διεθνώς, που συνδέονται μεταξύ τους. Μην ξεχνάμε πως η ΔΕΗ είναι πρωτίστως παραγωγός ενέργειας(λιγνίτης, υδροηλεκτρικά) και έπειτα καταναλωτής. Λόγω αυτής της διαστρέβλωσης η ΔΕΗ συμπεριφέρεται στους ισολογισμούς της σαν καταναλωτής ενέργειας και αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές σαν τέτοια. Με δεδομένο όμως πως αργά η γρήγορα και αυτή η ΔΕΚΟ θα απεμπλακεί από τον άμεσο έλεγχο του κράτους, και πως το κόστος της επιδότησης των οικιακών καταναλωτών σιγά σιγά θα εκλείψει, καθίσταται η ΔΕΗ μεγάλη επενδυτική ευκαιρία

Στο ενδεχόμενο της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου σήμερα πάνω από τα 100 δολάρια η επιχείρηση πιθανότατα θα περάσει σε ζημιές. Όμως χάνεται η δυνατότητα να την ανταγωνιστεί κάθε άλλος, με χρήση φυσικού αερίου ή πετρελαίου(Παράδειγμα είναι η αποτυχία των ΕΛΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, που οφείλεται στην ουσία στο χαμηλό κόστος παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ από λιγνίτη). Ταυτόχρονα η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας και του λιγνίτη θα αναβαθμιστεί. Για παράδειγμα η χρήση κλιματιστικών inverter για θέρμανση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την θέρμανση με πετρέλαιο. Μακροπρόθεσμα και άλλες χρήσεις του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με τη βοήθεια του ηλεκτρικού δικτύου(ηλεκτροκίνητα οχήματα, εποχή υδρογόνου κ.τ.λ.). Μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ σε τέτοιο περιβάλλον πιστεύω πως θα είχε κέρδη τέτοια που τα σημερινά θα έμοιαζαν αστεία. Μόνο τα δικαιώματα για εκπομπές και άλλες εναλλακτικές φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ΔΕΗ. Σε περιβάλλον όμως ενεργειακής κρίσης, τουλάχιστον στην αρχή, φαντάζει απίθανη η απεξάρτηση από την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.
Στην περίπτωση της αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου, δεν νομίζω οι τιμές του ηλεκτρικού να παρουσιάσουν μείωση. Το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλό, όμως οι χαμηλές τιμές θα έκαναν ανταγωνιστικό το φυσικό αέριο που είναι και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Έτσι λοιπόν, μακροπρόθεσμα η σημασία και η αξία της ΔΕΗ αυξάνεται όσο κινούμαστε σε κατάσταση αύξησης των ενεργειακών τιμών. Αντίθετα το μέλλον της ίσως να είναι επίφοβο σε περίπτωση αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας, καθώς πιο ευέλικτοι παίκτες θα της αποσπάσουν μερίδια και θα μπορέσουν να την ανταγωνιστούν τιμολογιακά. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που υποστηρίζουν οι αναλυτές!

 

Σχετικές μετοχές:
ΔΕΗ
Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις