Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Έτσι θα κερδίσεις...
1637 αναγνώστες
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008
16:39

 

 ...από τις 26/11/2007

επαναδημοσίευση, τώρα!

 που είναι περίοδος αγορών

 για τους ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

  Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να κερδίσει ή να χάσει κανείς στα χρηματιστήρια. Από την επένδυση, στο trading ή τον απόλυτο τζόγο,  κυριαρχούν διαφορετικές φιλοσοφίές και χρησιμοποιούνται άπειρες τακτικές από τους απανταχού επενδυτές-κερδοσκόπους. Το dimknaf blog, σαν "φανατικός" οπαδός της θεμελιώδους ανάλυσης, υποστηρίζει την ακόλουθη επενδυτική φιλοσοφία για την επίτευξη "βέβαιων" κερδών σε βάθος χρόνου. 

Τα μελλοντικά κέρδη είναι το κλειδί της θεμελιώδους ανάλυσης. Όταν μιλάμε για μελλοντικά κέρδη δεν εννοούμε αυτά της επόμενης χρήσης. Όσο πιο μακριά τόσο πιο καλά. Απλά όσο πιο ενημερωμένα αποτελέσματα, προβλέψεις και πραγματικά γεγονότα έχουμε με βάση τη λογική και το ένστικτο μπορούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα το μέλλον.
Να μερικές συμβουλές...
1. Ποτέ μην βάλεις όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Διαφορετικές εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους
2. Από τη στιγμή που μελετάς τα θεμελιώδη ίσως χρειαστεί να περιμένεις καιρό, ίσως και χρόνια να αφουγκραστεί η αγορά αυτό που προβλέπεις και να είσαι έτοιμος να δεις σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο(σπανιότερα και περισσότερο) διάστημα την επένδυση σου να απομειώνεται ακόμα και δραματικά. Τα θεμελιώδη δεν σου εγγυώνται σε καμία περίπτωση ειδικότερα βραχυπρόθεσμα, το πόσο θα εκτιμήσει η χρημ. αγορά τις μετοχές σου. Όταν δουλεύεις με θεμ. ανάλυση κάνεις την εκδοχή πως η αγορά κάνει λαθος, σε αντίθεση με αυτό που λέει η τεχνική ανάλυση. Ψάχνεις να βρεις πού η αγορά υποτιμά την αξία μια εταιρείας,άρα γιατί να μην την υποτιμήσει με τον ίδιο τρόπο ακόμα περισσότερο;;; Πάντα να είσαι έτοιμος για αυτό, ακόμα και όταν έχεις κάνει τη καλύτερη επιλογή. Πρέπει να είσαι πιστός στη φιλοσοφία σου και να μην παρασυρθείς ή χλωμιάσεις όταν δεις τις μετοχές σου να αξίζουν τα μισά(δεν είναι καθόλου απίθανο). Δεν έχεις χάσει από τη στιγμή που κανείς δεν σε υποχρεώνει να πουλήσεις σε εκείνα τα επίπεδα, όταν ξέρεις εσύ πως αυτό που έχεις αξίζει παραπάνω (εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου τα πραγματικά γεγονότα για μια εταιρεία μπορεί να έχουν επιδεινωθεί σημαντικά). Αλλά μπορεί να είσαι τυχερός και να δικαιωθείς ακόμα και μέσα σε μια βδομάδα.
3. Ποτέ μην χρησιμοποιήσεις λεφτά που μπορεί να τα χρειαστείς άμεσα. Να τα ξεχνάς σε ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας. Αν είσαι τυχερός μπορεί να σου παρουσιαστεί η ευκαιρία να τα αποδεσμεύσεις και πιο νωρίς. Και πάντα ένα ποσοστό από αυτά σε μετοχές. Τα υπόλοιπα κράτα τα γιατί πάντα μπορεί να υπάρξει καλύτερη ευκαιρία, ακόμα και στις επιλογές που ήδη έχεις κάνει αν κινηθούν αδικαιολόγητα χαμηλότερα. Έτσι με τη θεμελιώδη λογική, παρότι μπορεί να εμφανίζεις λογιστικές ζημιές, θα μπορείς να κερδίζεις στην άνοδο και την πτώση, οπότε δεν θα έχεις κανένα άγχος. Στη άνοδο γιατί θα πουλάς σταδιακά τις αξίες που φτάνουν σε σημεία δίκαιης αποτίμησης ή υπερτίμησης, και στην πτώση γιατί σταδιακά θα αγοράζεις μετοχές που φτάνουν σε σημεία υποτίμησης. ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΕΡΔΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΦΤΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΣ ΑΚΡΙΒΑ
4. Είναι προτιμότερο να στοχεύεις σε χαμηλότερη απόδοση με πολλά λεφτά. Είναι πιο σίγουρο το κέρδος. Ακόμα και 50.000 και 100.000 ευρώ. Στο χρηματιστήριο δουλεύουν οι επιλογές που κάνεις επί το χρήμα που διαθέτεις επί το χρόνο που αυτά θα δουλεύουν για σένα, όπως θα γινόταν αν αγόραζες γη.

Θέλει ΥΠΟΜΟΝΗ, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ΠΙΣΤΗ, ΨΥΧΡΗ ΛΟΓΙΚΗ, ΓΝΩΣΗ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ. Αν έχεις όλα αυτά σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αποκλείεται να χάσεις

 

Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις μετοχών που ενδέχεται να αποτιμώνται αρκετά χαμηλότερα από την πραγματική τους αξία θεωρούμε ότι είναι οι εξής: ΚΛΕΜ ΜΛΣ ΒΕΤΑΝ ΝΙΟΥΣ ΚΑΡΔ ΚΟΜΠ ΑΤΕΡΜ

(Η MLS μετά από ένα χρόνο φαίνεται να πάει πολύ καλά. Η Newsphone ακόμα περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά η επιχειρηματική της δραστηριότητα εξελίσσεται καλα. Ο Ατέρμων σαν λαχείο, κατέληξε στον κουβά. Η Betanet έκανε την αρνητική έκπληξη.... Η Cardico ας ελπίσουμε να ξεφύγει από τα απανωτά χτυπήματα. Η Compucon πάνω που πήγε να ανασάνει, την πρόλαβε η κρίση. Η Kleemann πόσο θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση της στεγαστική αγοράς;;;). Ευτυχώς, με την απόλυτη κατάρρευση των αποτιμήσεων, μας δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουμε φθηνά και τις μεγάλες. Σήμερα θα μπορούσε να πάρει κανείς ιδέες από το income fund)           απολογισμός 15/12/2008

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές σκέψεις.
Όσο επικερδής μπορεί να είναι η ανάγνωση μιας άποψης, τόσο επιζήμια μπορεί να είναι η αβίαστη αποδοχή της.

 

 

 

 

    RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

15/12 16:49  dimknaf
που είναι ο kikou να ξεκινησει η κουβέντα;;;
15/12 21:26  kikou04
Έλα φίλε μου dimknaf επέστρεψα ... βλέπω τρως μονάστερα που τολμάς και μιλάς για μετοχές ... Πιπέρι στο στόμα θα σου βάλουμε ... χιχιχι
Πάντως από τις επιλογές του income fund της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μάλλον δεν θα διάλεγα καμία αυτή την περίοδο.
15/12 21:53  dimknaf
πέφτει το μονάστερο βροχή!
Προτιμάς μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά δεν νομίζω να τις βλέπεις και ακριβες τις δικές μου?
15/12 21:59  kikou04
Όχι και μεγάλη αρέσει ... αλλά προτιμώ άλλα χαρτιά.
Μικρή ανοίγεις θεσούλες γιατί δεν ξέρεις αν μπορέσεις να αγοράσεις και χαμηλότερα, με όλους τους βασικούς που έχουν πλακώσει και αγοράζουν ...
15/12 22:03  kikou04
Μου αρέσουν ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΛΘ, ΑΡΑΙΓ, ΣΙΔΕ, ΑΒΚ, και ίσως Μυτιλ, Μετκα, Τενέργα ... απλώς περιμένω συγκεκριμένα νούμερα να δω στο ταμπλό για να αγοράσω ... εκτός αν αρχίσουν ανοδική κούρσα, οπότε θα τα αγοράσω τεχνικά.
15/12 22:04  Αναστάσιος Δημόπουλος
Κι εγώ τελευταία τρώω κάτι μονάστερα βροχή. Ειδικά αν γράφω για κερδοφόρες περιπτώσεις. Δεν με απασχολεί και τόσο όμως.
15/12 22:07  dimknaf
εννοείται πως δεν θα πρέπει να στεναχωρούν τα μονάστερα. Απλά είναι προτιμότερο, όταν υπάρχει η αντίθετη άποψη και ο χρόονος, να γίνεται διάλογος.
15/12 22:09  kikou04
Μα τι λέτε ... τα μονάστερα είναι ευτυχία. Ας πούμε η ΠΑΝΑΘΑ έχει 4 ΜΟΝΑΣΤΕΡΑ στη φανέλα της ... κάθε μονάστερο και μια Euroleague ... ένα στο Παρίσι, ένα Θεσσαλονίκη, ένα Μπολόνια και ένα Αθήνα.
15/12 22:11  dimknaf
πάντως αναστάση θα μου άρεσε αν έγραφες πιο συχνά και για ελληνικές μετοχές.
15/12 22:11  kikou04
Μαρίνη για ποια πεντάστερα μιλάς??
Ένα πεντάστερο = 5 μονάστερα.
15/12 22:12  Αναστάσιος Δημόπουλος
Ε όχι και στεναχώρια...
15/12 22:14  kikou04
Μαρίνη αφού το ξέρεις μισώ το ΚΟΚΚΙΝΟ των Χρηματιστηρίων ...
15/12 22:14  Αναστάσιος Δημόπουλος
Εδώ και λίγο καιρό που είμαι κι επισήμως επαγγελματίας του χώρου δεν γράφω για συγκεκριμμένες μετοχές παρά μόνο μετά το γεγονός. Δεν θέλω να υπάρξει καμμία παρεξήγηση.
15/12 22:17  dimknaf
μια φορά ασχολήθηκες με Ελλάδα και διαφώνησα κάθετα με το άρθρο σου(χρυσή ευκαιρία)
15/12 22:19  kikou04
Εγώ πάλι είμαι κερδοσκόπος που μόνο τα σφάζω. Χασάπακλας δηλαδή ... τα μαχαιρώματα θέλουν και λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αυτές δεν είμαι καλός.
15/12 22:21  kikou04
dimknaf
Γιατί όχι ΤΕΓΟ στα 1,3 με 1,4??
Αφού στο τέλος θα την δώσουν και την Ελευθεροτυπία ... δεν αξίζει 0,4 με 0,5 σεντς η εφημερίδα?
15/12 22:22  dimknaf
@kikou
ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ τις είχα στη μπούκα σαν ακριβές. Αλλά, πλέον εκει που είναι είναι αλλιώς...
15/12 22:25  dimknaf
βαικά διαφωνούσα πως η χρυσή ευκαιρία αποτελεί φανταστική εταιρεία
15/12 22:25  kikou04
ΟΤΕ δεν τον φοβάμαι, όσο ο Γερμανός είναι ψηλά αγορασμένος και ενδιαφέρεται ... το μόνο που φοβούμαι είναι μήπως οι Έλληνες πολιτικάντηδες του κάνουν τη ζωή δύσκολη και φύγει όπως όπως.
15/12 22:27  kikou04
Μα τώρα η Χρυσή ευκαιρία έχει πουληθεί (αν και δεν έχω καταλάβει όλους τους όρους της πώλησης) ... οπότε χωρίς τη Χ.Ε. δεν αξίζει ο υπόλοιπος ΤΕΓΟ τουλάχιστον 0,4 με 0,5 ευρώ??
15/12 22:31  dimknaf
δεν διαφωνουσαμε για την αξία της ΤΕΓΟ, αλλά για το κάτα πόσο η ΧΕ είναι χρυσή

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις