Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Ορθώς σκέφτονται, κακώς πράττουν!
1372 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009
09:42

 Υπάρχει πολύς κόσμος που απορρίπτει τις μετοχές σαν επένδυση, επειδή τις θεωρεί σαν κάτι παραπλήσιο των καζίνο. Όμως, κάποιοι που πιστεύουν πως είναι τυχεροί ή ικανοί στα παιχνίδια, δεν χάνουν την ευκαιρία.   Άλλοι, αντιλαμβάνονται την αξία των μετοχών ως πραγματική επένδυση. Γνωρίζουν πως είναι «μικροϊδιοκτήτες», αν θα μπορούσε να μου επιτραπεί ο όρος, σε επιχειρήσεις που είναι ικανές να τους παρέχουν τα κέρδη τους, για όσο αυτές  θα υπάρχουν. Παράλληλα, ξέρουν πως έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν σε πολλαπλάσιες τιμές, είτε επειδή η αξία της επιχείρησης, στην οποία είναι μέτοχοι, μεγάλωσε, είτε επειδή κάποιος αφελής ή περίεργος προσφέρει πολλά.

 Το δυστύχημα, ή ευτύχημα για τους δίπλα(η ζημιά σου κέρδος μου), είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κινήσεις μας δεν συμβαδίζουν με τις αρχές που έχουμε θέσει εξ’ αρχής. Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να έχουμε αγοράσει γη, και απογοητευμένοι την ημέρα που μας τη ζήτησε ο γείτονας μισοτιμής, να πουλάμε όσο-όσο. Γνωρίζω άτομα, που ορθώς σκέφτονται: έχω κάποια λεφτά αχρείαστα. Γιατί να μην τα εκμεταλλευτώ;;; Ο τόκος της τράπεζα δεν με ικανοποιεί;;; Θα αγοράσω μετοχές, που σήμερα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Θα έχω την ευκαιρία να παίρνω όλο και μεγαλύτερα μερίσματα εφόσον σαν εταιρείες πάνε καλά ή θα μπορώ να πουλήσω ακόμα και σε πολλαπλάσιες τιμές. Σε βάθος χρόνου αυτό είναι το πιθανότερο. Α, και ναι θα διασπείρω τον κίνδυνο σε διαφορετικούς κλάδους και υγιείς επιχειρήσεις. Θα κρατήσω και ρευστό για να εκμεταλλεύομαι και περεταίρω πτώση. Έτσι μόνο αν καταρρεύσει το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα, θα χάσω. Άλλα κακώς πράττουν: Πόπο ρε γμτ έχω χάσει 20%;;; Θα πέσει και άλλο;;; Λένε έχει πολύ κάτω ακόμα….. Αν είναι να τα πουλήσω όλα και αγοράζω φθηνότερα ή όταν τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Ευτυχώς η τάδε ανέβηκε 5% σήμερα οπότε άνετα πουλάω. Τι λες να κάνει αύριο το χρηματιστήριο;;; Άμα πάρω αυτή θα ανέβει;;; Θα με σκοτώσει η γυναίκα μου που έχω χάσει τόσα λεφτά. Τις τελευταίες μέρες πάει καλύτερα το ΧΑΑ, να ξαναμπώ;;;
Από φιλόδοξοι επενδυτές, μετατρέπονται σε αποτυχημένους traders.

Αντίστοιχα, υπάρχουν φιλόδοξοι traders, που εγκλωβίζονται και μετατρέπονται σε αποτυχημένους εγκλωβισμένους επενδυτές, που τελικά θα πουλήσουν πανικόβλητοι στον πάτο. Βέβαια, το trading, πλην εξαιρετικών ταλέντων, έτσι και αλλιώς οδηγεί στη ζημιά.

 

 

    RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις