Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Θα μπορούσε να παρέμβει ο ΣΕΔ για το θέμα της MIG-VIVARTIA???
1876 αναγνώστες
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009
22:55

 

  Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007, όταν η MIG αποφάσισε να πληρώσει 25 ευρώ ανά μετοχή για να βάλει πόδι στον κορυφαίο όμιλο τροφίμων. Ακολούθησε δημόσια πρόταση, η οποία προέβλεπε την έξοδο της Vivartia από το ΧΑΑ, με το συνολικό τίμημα του εγχειρήματος να φτάνει τα 1,8 δις. Από τη πρώτη στιγμή, η εκτίμηση των αναλυτών ήταν πως η τιμή ήταν «τσουχτερή», ενώ πολλοί μέτοχοι πάγωσαν βλέποντας το 1/3 των χρημάτων της «μεγάλης αύξησης» να αναλώνεται κατά αυτόν τον τρόπο.
 Και ενώ η MIG κατάφερε, όπως αναμενόταν, να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 90%, άλλαξε ρότα, αποφασίζοντας  να διατηρήσει τη μετοχή σε διαπραγμάτευση, και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει κάποιο ποσοστό, ώστε η συμμετοχή της να κατέλθει κάτω από το 80%. Έτσι κατά το private placement που έλαβε χώρα στις 9/11/2007, διατέθηκε το 12,53% της εταιρείας, με το 6,11% να αφορά εταιρεία συμφερόντων του κ. Θεοδωρόπουλου. Βέβαια, πολύ περιέργως, μετά από ένα μόλις μήνα η MIG ανακτά το 5% μέσα από 2 πακέτα, φθάνοντας πάλι τη συμμετοχή της κοντά στο 85%. Τον Ιούνιο του 2008 η EK επιβάλλει πρόστιμο 50000 ευρώ στη MIG, καθώς είχε δηλώσει πρόθεση για διαγραφή των μετοχών της Vivartia από το ΧΑ, εφόσον συγκέντρωνε ποσοστό άνω του 90%, αλλά αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου αποδοχής αποφάσισε την παραμονή της θυγατρικής της στο ΧΑ. Τον Ιούλιο η MIG συνεχίζει τις αγορές και το ποσοστό της στη Vivartia φτάνει το 88,5%. Έκτοτε μετά από διάφορες συναλλαγές, φτάνουμε στο σημείο η MIG να κατέχει το προαναφερθέν ποσοστό και η GLOBAL EQUITY INVESTMENTS S.A. του κ. Φράγκου το 7,4%.
 Και ενώ οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αξίες κατέρρεαν λόγω της κρίσης, ποτέ η μετοχή της Vivartia δεν ξέφυγε από την ευρύτερη περιοχή των 20ευρώ.  Εδώ να σημειώσουμε πως η μεγάλη εταιρεία τροφίμων παρουσίασε κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας για το 2008 μόλις 12,6εκ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της φτάνει σήμερα το 1,66δις(υπολογίστε τους επενδυτικούς αριθμοδείκτες)!!! Σαν να μην έφτανε το μηδαμινό free float εδώ και 2 χρόνια, όλο αυτό το διάστημα οι συναλλαγές της MIG στη μετοχή της θυγατρικής της είναι συνεχείς.
 Είναι εμφανές πως η τιμή της μετοχής της Vivartia και η περίεργη εδώ και δύο χρόνια σταθερότητα της συναρτάται από τις ενέργειες της «μαμάς». Θα μπορούσε αυτό να στοιχειοθετηθεί ως χειραγώγηση; Δεν αποτελεί παγίδα για το επενδυτικό κοινό η ύπαρξη μιας μετοχής με εμφανή σημάδια υπερτίμησης, που όπως φαίνεται δεν έχει επέλθει από τη δύναμη της ελεύθερης αγοράς; Είναι λογικό για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το free float να παραμένει τόσο μικρό; Γιατί αρχικά δηλώνεται η πρόθεση για την απόκτηση του 100%, έπειτα προτιμάται η διάθεση κάποιου ποσοστού, αλλά στην πράξη η συμμετοχή της MIG τελικά επαναπροσεγγίζει το 90%, ενώ οι σχεδόν καθημερινές συναλλαγές σε κάποιες περιπτώσεις δεν σταματούν;  Αν και εφόσον η χρηματιστηριακή αξία της Vivartia μπορούσε να θεωρηθεί ως «κατασκευασμένη», θα ήταν δυνατόν να τεθεί θέμα για την αξιοπιστία του ισολογισμού της MIG και την προστασία των μετόχων της;
 Η αλήθεια είναι πως αν μελετήσει κανείς μεμονωμένα όλα αυτά τα γεγονότα, θα ήταν υπερβολικό να καταστήσει «ένοχη» τη MIG. Και αν υπήρχε ένα τόσο αυστηρό πλαίσιο που θα το έκανε, σίγουρα θα δημιουργούσε δυσλειτουργία και θα απειλούσε το χαρακτήρα του χρηματιστηρίου ως ελεύθερης αγοράς. Αν όμως εξετάσουμε όλα τα παραπάνω σαν σύνολο, μήπως είναι αρκετά τα ερωτηματικά που ανακύπτουν; Αν δεν προκύπτει παράβαση των νόμων, μήπως θα έπρεπε να προταθεί βελτίωση του θεσμικού πλαισίου; Αν προκύπτει, δεν θα έπρεπε να καταγγελθεί η υπόθεση; Μήπως ο ΣΕΔ θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα; Έχει τα μέσα, τη δύναμη και το θεσμοθετημένο ρόλο.
Βέβαια, μπορεί να υπάρχει και η άποψη, και σεβαστή είναι,  πως τίποτα το «μελανό», δεν κρύβεται σε όλα αυτά.

 

 

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΒΙΒΑΡΤ ΓΔ ΜΙΓ
Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

17/06 23:45  Babis Englezos
Αγαπητέ Δημήτρη

Κατ' αρχήν θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί βάζεις ένα ενδιαφέρον θέμα προς διερεύνηση.

Μακάρι το παράδειγμα σου να ακολουθήσουν και άλλοι φίλοι στα blogs και στο forum.

Ας βάζουμε θέματα "προς διερεύνηση" και ας μην έχουμε αποτέλεσμα σε όλα.

Θα μάθουμε όμως να δουλεύουμε συλλογικά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο ιδιώτης επενδυτής.

Πριν μπούμε λοιπόν στην ουσία του θέματος, θέλω να καλέσω όλους τους φίλους να μας βάζουν προς διερεύνηση όλα τα θέματα που υποπίπτουν στην αντίληψη τους και πιστεύουν ότι κάτι ύποπτο μπορεί να υπάρχει.

Ο ΣΕΔ εγκαινίασε πλέον στενή συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγορράς και στη χθεσινή συνάντηση που είχαμε με το νεό Δ.Σ. αυτό ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα συζήτησης: Πως θα προωθεί ο ΣΕΔ στην Ε.Κ. τις διαμαρτυρίες των ιδιωτών επενδυτών...

Τώρα επί της ουσίας:
Βλέπω ότι η Ε.Κ. έχει βάλει ήδη ένα πρόστιμο στη MIG για τη Vivartia, πράγμα που σημαίνει ότι την παρακολουθεί στενά.

Εμείς πρέπει να εντοπίσουμε κάποια παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας στο συγκεκριμένο θέμα για να κάουμε παρέμβαση.

Θα βάλω το θέμα στο Δ.Σ. και στους νομικούς συμβούλους του ΣΕΔ, για να το μελετήσουμε και να δούμε αν υπάρχει κάτι επιλήψημο.

Θα επανέλθουμε σύντομα, ελπίζω με περισσότερες λεπτομέρεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
18/06 00:08  dimknaf
Αγαπητέ κ. Εγγλέζο, με ικανοποιεί η απάντηση σας, και με ευχαριστεί η άμεση αντίδραση σας.

Απλά θα ήθελα να σχολιάσω τα λεγόμενά σας για το πρόστιμο.

Για το μέγεθος της MIG η αξία του προστίμου ήταν ανούσια, αλλά σαν κίνηση βεβαίως και είχε βαρύτητα. Πάντως η συνέχεια έδειξε πως το παράπτωμα της MIG μπορεί να μην ήταν τόσο αθώο. Βέβαια δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι δυνατόν η ΕΚ να επανέλθει και να επαναξιολογήσει την υπόθεση.

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις