Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Είναι δυνατόν να προτείνεις Ατέρμων????
2332 αναγνώστες
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2007
02:10

 

 

 

Πριν από λίγη ώρα έλαβα το εξής προσωπικό μήνυμα από φίλο αναγνώστη του dimknaf blog:

Αγαπητέ Σύντροφε
Σε παρακολουθώ και σε διαβάζω και στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σου
Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω.
Που βρίσκεις τα θετικά στοιχεία στον ΑΤΕΡΜ???
Είμαι από τους χαμένους της υπόθεσης και δεν βλέπω διέξοδο.
Πραγματικά απορώ για τη θέση σου, σε σημείο που να αρχίσω να αμφιβάλω και για τις υπόλοιπες τοποθετήσεις σου. Είναι δυνατόν? Υπάρχει μέλλον για αυτή την εταιρεία?

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ φίλε,
  Πάντα και πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με μικρή κεφαλαιοποίηση νομίζω πως πρέπει να μοιράζουμε τον κίνδυνο σε πολλές διαφορετικές μετοχές. Ακόμα και αρκετές εταιρείες που μπορεί σήμερα να χαίρουν της εκτίμησης του κόσμου, αύριο μπορεί να είναι σε θέση χειρότερη του ΑΤΕΡΜ. Ένα σοβαρό αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι το κακό όνομα του επιχειρηματία. Κάτι πολύ ελπιδοφόρο όμως είναι η afishage. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, όμως νομίζω πως η πιθανότητα αναστροφής είναι μεγαλύτερη από πολλά άλλα σαπάκια και η τιμή δελεαστική. Προσωπικά μόνο το 2% του χαρτοφυλακίου μου αποτελείται από ΑΤΕΡΜ, ενώ έχω αγοράσει κάπου στο 0,60. Έχω στο μυαλό μου ότι η πιθανότητα επιτυχίας μπορεί να είναι και αρκετά κάτω του 50%, όμως η απόδοση σε περίπτωση που πάνε όλα καλά μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.
Στραβά μπορεί να πάνε τα πράγματα και με τη Newsphone αν δεν πάρει τα λεφτά από το κράτος. Η Cardico δείχνει σημάδια ανάκαμψης φέτος, αλλά αν της κάτσουν 1-2 χρονιές όπως όπως του 2006 τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ άσχημα με δεδομένο τον σχετικά υψηλό δανεισμό. Η ΚΛΕΜ είναι αρκετά ασφαλής νομίζω. Η MLS και η Compucon είναι μικρές αλλά με φοβερές προοπτικές εκτιμώ, αλλά λόγο μεγέθους και του πολύ ρευστού κλάδου στον οποίο συμμετέχουν ενέχουν κάποιο ρίσκο. Η Betanet είναι πολύ καλή εταιρεία αλλά πλήτεται από την αναμενόμενη ΑΜΚ, τον υψηλό δανεισμό και του φόβους στην αγορά ακινήτων. Για μένα είναι μεγάλη μ_____ να στηριχθείς σε μια μόνο από τις παραπάνω, ακόμα και στην ΚΛΕΜ, πόσο μάλλον στον ΑΤΕΡΜ. Αν όμως φτιάξεις ένα καλάθι από αυτές θα πρέπει να είσαι πολύ γκαντέμης για να πάνε όλες στραβά. Ακόμα και από 2 επιτυχίες μπορείς να βγάλεις τα σπασμένα + κέρδη. Σκέψου το ενδεχόμενο να έχεις ακόμα περισσότερες επιτυχίες. Πρέπει να ξέρεις πως είναι μεγάλη παγίδα να επηρεάζεσαι από την ψυχολογία και να κάνεις βιαστικές και απότομες κινήσεις. Αν γράψεις απώλειες, μπορεί η αγωνία σου να ρεφάρεις να σε οδηγήσει στο να χαλάσεις το όμορφα μοιρασμένο χαρτοφυλάκιο σου και να επικεντρωθείς σε 1,2 μετοχές που υποχώρησαν πολύ, αλλά κρύβουν πλέον πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από πριν. Αντίστοιχα, από τη άλλη μπορεί λόγω εύθραυστης ψυχολογίας να έχεις την τάση να πουλάς ότι πέφτει και να αγοράζεις ότι ανεβαίνει. Γενικά χρειάζεται ψυχραιμία και "μετρημένες" κινήσεις. 
 Ο κίνδυνος θα ήταν μικρότερος αν ασχολιόσουν με μεγαλύτερες και πιο καθιερωμένες εταιρείες. Δυστυχώς σήμερα δεν είναι 2003 και οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεφύγει αρκετά σε αποτιμήσεις. Έτσι ο κίνδυνος στη δική μας περίπτωση ενδέχεται πλέον να είναι μικρότερος. Προσωπικά προτιμώ το καλάθι μετοχών μου από μια επένδυση αποκλειστικά σε μια μετοχή ακόμα και αν αυτή λέγεται ΕΤΕ  ή Eurobank.

Σχετικές μετοχές:
ΑΤΕΡΜ ΒΕΤΑΝ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΚΑΡΔ ΚΛΕΜ ΚΟΜΠ ΜΛΣ ΝΙΟΥΣ
Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις