Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Τα φθηνά τιμολόγια και το Air-condition.(Σχολιασμός - Διαφωνία στο άρθρο του Capital.gr)
3989 αναγνώστες
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2007
19:37

 

Πριν από λίγο διάβασα το παρακάτω άρθρο στο Capital.gr:

 Τα φθηνά τιμολόγια και το Air-condition.  (www.capital.gr/news.asp)

 Ο κ. Αθανασόπουλος ίσως να δημιούργησε "εχθρούς" ζητώντας αυξήσεις 21% για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Είπε όμως και αλήθειες. Όπως το ότι τα φθηνά τιμολόγια οδηγούν σε υπερβολές. Και μια από αυτές τις υπερβολές είναι χαρακτηριστική. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο όπου το χειμώνα συμφέρει να ανάβεις το ai rcondition για θέρμανση, αντί του καλοριφέρ. Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι η αύξηση της χρήσης των air condition, οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα στο πολύ κρύο ή την πολύ ζέστη να κινδυνεύουμε με μπλακ άουτ.

Επιπλέον δεν μπορούμε να συζητάμε για πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας ή για προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και να χρησιμοποιούμε για θέρμανση τα κλιματιστικά που καίνε ρεύμα και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Αυτά τα πράγματα είναι ασύμβατα μεταξύ τους.

Είμαι από αυτούς που είναι υπέρ της αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, γιατί όντως η σημερινή κατάσταση προκαλεί στρεβλώσεις. Το κράτος πρέπει να είναι υπεύθυνο για την κοινωνική πολιτική και όχι οι εταιρείες. Άλλο η εταιρική κοινωνική ευθύνη και άλλο τα κοινωφελή ιδρύματα. Έως εδώ λοιπόν, συμφωνώ απόλυτα με τα αναγραφόμενα.

 Η διαφωνία μου αρχίζει από εκεί που διατυπώνονται περιβαλλοντολογικές και άλλες ανησυχίες. Καταρχήν, στην Ελλάδα αιχμή της ζήτησης έχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών για ψύξη και όχι τους χειμερινούς, σε σημείο μάλιστα που να κινδυνεύουμε από μπλακ άουτ. Όταν τα air-condition χρησιμοποιούνται για θέρμανση, σαν αντλίες θερμότητες που είναι, καταναλώνουν 3-4 φορές λιγότερη ηλεκτρική ισχύ από τη θερμική ισχύ που παράγουν. Στην Ελλάδα βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής παραγωγής βασίζεται στο λιγνίτη, αλλά όλο και περισσότερο συμμετέχουν το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αμφιβάλλω λοιπόν, για το αν η καύση πετρελαίου προκαλεί πολύ μικρότερη επιβάρυνση από τη χρήση κλιματιστικών για θέρμανση. Ίσως κάποιος ειδικός να μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο.

 Στην Ελλάδα, η ύπαρξη κλιματιστικών είναι ούτως ή άλλως διαδεδομένη. Έπειτα, η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι το χειμώνα, όπου υπάρχει επάρκεια, και  η παραγωγή της, ειδικά τότε, στηρίζεται κυρίως σε εγχώριες πηγές ενέργειας (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά)  και όχι στο εισαγόμενο και συνεχώς ακριβότερο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Τέλος, με τη χρήση air-condition για θέρμανση αποφεύγουμε μεγάλες εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα στα  επιβαρημένα αστικά κέντρα, πού ζούμε και αναπνέουμε. Έτσι, δεν βρίσκω τόσο τραγική τη χρήση τους το χειμώνα, αντιθέτως θα έλεγα ότι είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική επιλογή για τα ελληνικά νοικοκυριά.

 Τελικά οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν όντως από τον κ. Αθανασόπουλο, ή από το δημοσιογράφο με αφορμή τα λεγόμενα του;;;;;;

Περισσότερα για τα air-condition μπορίτε να μάθετε στο en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioner

 

Σχετικές μετοχές:
ΔΕΗ
Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

27/11 20:12  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Εξαιρετικα ενδιαφέρον ΚΑΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ το θέμα. Τα "πράσινα κτίρια" (όχι άλογα!), οι παλαιότερες "πολιτικές" (του κ...) ενθάρρυνσης της εγκατάστησης θερμοσυσσωρευτών σε κτίρια (το "βραδυνό" ρεύμα είναι φθηνότερο διότι η ΔΕΗ στην κυριολεξία το "ΠΕΤΑΕΙ"), η τιμολογήση με βάση "σοβιετικού τύπου" μεθόδους : Ούτε με την "αξία στον Πελάτη - ορθή κατά το γράφοντα), αλλά ούτε καν με το "κόστος παραγωγής"... τι να πρωτογράψω ?
Τονίζω μόνο, ότι από γενικώτερη θεώρηση : ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ είναι αυτή ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΗΚΕ και κατά τα γνωστά "δεσμεύομαι να επανέλθω αναλυτικά - στην ώρα του - στο blog μου".

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις