Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Βρισκόμαστε στο 2016. Ο μετοχικός ακτιβισμός φέρνει επανάσταση!
1746 αναγνώστες
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007
12:40

 Μετά από 8 χρόνια μεγάλων αγώνων από τους μικρομετόχους και έντονων αντιδράσεων από τις εισηγμένες, αυτό που πίστευαν πολλοί ως ακατόρθωτο επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με απόφασή της, υποχρεώνει όλες τις εισηγμένες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από το νέο έτος να είναι δυνατή η συμμετοχή και η ψήφιση στις Γ.Σ. μέσω Internet. Συγκεκριμένα, οποιοσδήποτε έχει μερίδα στο Σ.Α.Τ. θα υποχρεούται να δηλώσει στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το που θα καθίσταται κάποιος μέτοχος μιας εισηγμένης, θα λαμβάνει από την εταιρία e-mail, στο λογαριασμό που έχει δηλώσει, στο οποίο θα περιέχονται οι κωδικοί με τους οποίους θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο Webcast της Γ.Σ. και να ψηφίζει ακόμα και μετά τη λήξη της, έως τη δύση του ήλιου. Με το που πάυει να είναι μέτοχος, θα παύει και η ισχύς των κωδικών.

 Το μέτρο αναμένεται να φέρει τα πάνω-κάτω στους συσχετισμούς πολλών εισηγμένων. Η MIG μετά την αποτυχία της, πριν λίγα χρόνια, να έχει λόγο στο management του OTE και τη γεμάτη κραδασμούς αποχώρηση της, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη βύθιση όλων των εποχών για τις δύο μετοχές, σήμερα προσπαθεί για τη ΔΕΗ. Διαισθανόμενη της εξελίξεις, η MIG το τελευταίο διάστημα απέκτησε σταδιακά το 10% της επιχείρησης. Μπορεί το ποσοστό του δημοσίου να βρίσκεται ακόμα στο 25%, αλλά αυτή τη φορά η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει υπέρ της MIG. Πολλοί θεσμικοί, αλλά κυρίως χιλιάδες μικρομέτοχοι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν έμπρακτα με τη ψήφο τους τη MIG, αφού κρίνουν ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους. Το δημόσιο όμως δεν καταθέτει τα όπλα. Το τελευταίο διάστημα κάνει απέλπιδες προσπάθειες για να δείξει πως η επιχείρηση πλέον λειτουργεί με άλλα κριτήρια. Μετά τη νέα αύξηση των τιμολογίων, τις απολύσεις και το ικανοποιητικό μέρισμα, κάνει λόγο για οριστική αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας. Ακόμα, με κάθε τρόπο δηλώνει κατά της αραβοποίησης της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο πλευρές λοιπόν, το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε μια άνευ τέλους πλειοδοσία προς τους μετόχους της ΔΕΗ. Η MIG είναι σίγουρη πως θα καταφέρει να κερδίσει, όμως η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Οι μεγάλες υποσχέσεις προς τους μετόχους είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Τα υψηλά μερίσματα κινδυνεύουν να αφαιμάξουν την επιχείρηση, αλλά αν δε δοθούν δεν θα υπάρξει η απαραίτητη υποστήριξη στη διοίκηση της MIG την επόμενη Γ.Σ.
 Οι περισσότερες εταιρείες του ΧΑΑ διαβλέποντας τέτοιες καταστάσεις εδώ και καιρό έχουν αναβαθμίσει τα τμήματα εξυπηρέτησης μετόχων. Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως από το 2014 που έχει αποφασιστεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψήφου και συνεχώς αναβαλλόταν μέχρι σήμερα λόγω μεγάλων αντιδράσεων, οι εισηγμένες είναι όλο και πιο συνεπείς στις προβλέψεις και έγκαιρες στις προειδοποιήσεις προς τους μετόχους τους.
 Ας ελπίσουμε το μέτρο να φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι εισηγμένες χειρίζονται τους μικρομετόχους, αλλά και αυτοί να δείξουν υπευθυνότητα στον τρόπο που ψηφίζουν. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι πολλά, αλλά με τον καιρό θα περάσουν σαν τις παιδικές ασθένειες.

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΔΕΗ ΜΙΓ ΟΤΕ
Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

29/11 13:03  elenitsa 1
Και μετα ξυπνησαμε!Αν δεν επιβληθουν αυτα απο την ΕΕ, δεν θα τα δουμε ουτε στον υπνο μας!
29/11 13:56  dimknaf
Ναι, αλλά αν δεν ονειρεύομαστε, πως θα θέτουμε στόχους και θα παλέυουμε γία αυτούς.
29/11 14:04  elenitsa 1
Δικιο εχεις,αλλα φοβαμαι πως τα ονειρα θα μεινουν ονειρα.Ασε που μερικα μπορει να γινουν κι εφιαλτες!
29/11 22:22  verdadeiro
Ετσι ,φιλε Δημητρη..

Η δημιουργικη φαντασια, καμμια φορα μας λυτρωνει στο σημερα..

Αλλωστε το παιγνιο του Χρηματιστηριου, ετσι και αλλιως παιγνιο μελλοντικων προσδοκιων ,κατα βαση ειναι,,

π.ς. Καλος πολιτης,φιλε..
01/12 05:10  shareholder-cs
Οχι βρε Ελενίτσα. Μπορούμε να κατορθώσουμε απίθανα πράγματα αν τα πιστέψουμε και συνταχτούμε.
Απο το να ελέγξουμε αποφάσεις μέχρι ακόμα και να εκλέγουμε μη εκτελεστικά μέλη στα ΔΣ των εταιρειών. Μη κοιτάς πως αντιδρά τώρα το δημόσιο...
Ας υποθέσουμε οτι μέσα απο το φόρουμ συντονιζόμαστε να ψηφίσουμε μια θέση ή να δώσουμε εξουσιοδότηση πχ στον dimknaf για μια θέση στο ΔΣ της Ψ εταιρείας.
Και έστω συντασσόμαστε μέσα απο το φόρουμ 100-150 άτομα με ένα συνολικό 3-5% του κεφαλαίου. Πόσο εύκολο είναι να αρνηθεί ο επιχειρηματίας;
Που μετά θα πέσει συντονισμός στο φόρουμ να μην ακουμπά μικρομέτοχος τη μετοχή, και θα χαλάσει το image όταν τον ξεφωνήσουν και φόρουμ και εφημερίδες...

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις