Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Ένας κλάδος που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ΧΑΑ...
2387 αναγνώστες
Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010
00:23

   Στο προηγούμενο post γράψαμε για τον κίνδυνο των τραπεζών, την ανάγκη της διασποράς στα χαρτοφυλάκια μας και την ελκυστικότητα των μετοχών αυτή την περίοδο. Αν κανείς κοιτάξει πέρα από τις τράπεζες, θα βρει περιπτώσεις μετοχών και εταιριών που πωλούνται αρκετά κάτω από τη λογιστική τους αξία. Αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα αν αυτές οι επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες ή δεν έχουν τα εφόδια να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αν κανείς απλά ψάξει να βρει τις εταιρείες με τα χαμηλότερα P/E, προφανώς δεν θα βρει τις πιο υποτιμημένες, οι οποίες κρύβονται πίσω από τα προφανή.


  Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας μοίρασε απίστευτες ζημιές στο ταμπλό από το 2007 και μετά. Τότε τα P/E δεν ήταν άσχημα αριθμητικά, αλλά οφείλονταν σε μια ευνοϊκή συγκυρία. Ο κύκλος της παγκόσμιας οικονομίας συνέπεσε με το κύκλο μεταβολής των ποσοτήτων παραγωγής και κατ' επέκταση των τιμών της τσιπούρας και του λαβρακιού. Να διευκρινήσουμε, πως ο κλάδος είναι ιδιαίτερα κυκλικός. Η παραγωγή του δεν μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα, καθώς το στοκάρισμα των ποσοτήτων γόνου καθορίζει τις πωλήσεις μεταγενέστερου χρόνου. Αυτός ο χρόνος συνήθως είναι 18-22 μήνες. Τα ισχυρά κέρδη του 2006 και οι θετικές προβλέψεις για το 2007, δημιούργησαν τόση αισιοδοξία που έκαναν τις εταιρείες να σχεδιάζουν αύξηση της παραγωγής τους και στοκάρισμα πολλών εκατομμυρίων ιχθύων. Η υπερπαραγωγή που ήρθε ετεροχρονισμένα το 2008-2009, συνέπεσε με την κρίση και έφερε τέτοια πτώση στις τιμές, ώστε να κινδυνεύει ολόκληρος ο κλάδος με κατάρρευση. Η ΕΛΙΧΘ, τρίτη μεγαλύτερη τότε, έφτασε στο σημείο να μπει στο άρθρο 99 και να παλεύει ακόμα για τη σωτηρία της. Η συμφωνία για χαμηλότερα στοκαρίσματα έφερε αποτελέσματα στις τιμές φέτος. Το μόνο αγκάθι που παρέμεινε ακόμα, είναι τα υψηλά αποθέματα, που προκαλούν αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά απαιτούν και υψηλά κεφάλαια κίνησης από ένα μη πρόθυμο τραπεζικό σύστημα σήμερα. Το θετικό είναι πως παράλληλα με τις καλές τιμές παρατηρείται αποκλιμάκωση και στα αποθέματα. Τα χαμηλά στοκαρίσματα δείχνουν διατηρησιμότητα αυτών των τιμών.

 

  Οι εταιρείες θεωρούνται υπερχρεωμένες, αλλά θα πρέπει κανείς να υπολογίσει πως αυτό οφείλεται στα υψηλά αποθέματα που οφείλουν να διακρατούν λόγω της φύσης των εργασιών τους. Η κερδοφορία τους φαίνεται πως θα είναι πολύ καλή για το έτος. Έτσι τα σημερινά P/E μπορεί να είναι υψηλά, αλλά κρύβουν την πολύ πιθανή εκτόξευση των κερδών. Μιλάμε για ένα εξαγωγικό κλάδο που μόνο προβλήματα χρηματοδότησης μπορεί να αποκτήσει από την επιδείνωση της ελληνικής κρίσης και δεν κινδυνεύει από την πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης.


  Ο ηγέτης Νηρέας έχει κεφαλαιοποίηση 39εκ., ενώ η δεύτερη Σελόντα μόλις 16 εκ. Ο ανερχόμενος Διας με 34εκ., φαίνεται πιο τσιμπημένος. Το Linnaeus Capital Partners που αναμένεται να καλύψει το ΜΟΔ του Δία έχει και συμμετοχή στο Νηρέα, πραγμα που μπορεί να μην είναι τυχαίο.


 

  Πέρα από τα φημολογούμενα deals για συνενώσεις, αν για παράδειγμα η Σελοντα παρουσιάσει τα κέρδη του 2006 ή ανώτερα για τι P/E θα μιλάμε;; Βοηθούμενη από ένα καλό κλίμα, ένα φυσιολογικό P/E του 10, υποστηρίζεται ακόμα και ο τετραπλασιασμός της μετοχής! Καλό θα ήταν, για λόγους διασποράς, να συνδυαστεί με τον καθόλου ακριβό ηγέτη Νηρέα. Ο Δίας πολύ απότομα μεγάλωσε ως επιχείρηση και πιο τσουχτερός ως κεφαλαιοποίηση φαίνεται. Προσωπικά θα τον απεφευγα.


 

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να πάρει φωτιά το επόμενο διάστημα

 

 

 

  RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
FTSES ΓΔ ΔΙΧΘ ΕΛΙΧΘ ΝΗΡ ΣΕΛΟ
Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

01/07 16:09  dimknaf
ωραία μου έκατσε η άνοδος των ψαριών σήμερα. Λέτε να το παίξω γκουρου!
01/07 19:42  favlos
Εσωτερική πληροφόρηση ;)
01/07 19:54  dimknaf
δεν είμαι ξένος με τον κλάδο, αλλά τίποτα τέτοιο... χεχε

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις