Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Είναι φθηνή η MIG στο 1 ευρώ;;
2179 αναγνώστες
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010
14:29

 

 Το κατά πόσο μια μετοχή είναι φθηνή ή όχι, είναι κάτι το σχετικό. Αν εξετάσουμε τη μετοχή της MIG, θα δούμε κάποια αριθμητικά στοιχεία που την καθιστούν από τις πιο υποτιμημένες του ΧΑΑ. Θα σταθούμε στα ετήσια στοιχεία του 2009 και όχι σε αυτά του τριμήνου. Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 4,3δισ., ενώ οι ετήσιες ενοποιημένες πωλήσεις κοντά 1,9δισ. Την ίδια στιγμή η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται γύρω από τα 950εκ. Δηλαδή, είναι υποτετραπλάσια των ιδίων κεφαλαίων. Αν τώρα κανείς προσθέσει το γεγονός, πως στο τιμόνι της βρίσκεται ο “μάγος” Βγενόπουλος, ενώ ως όμιλος συμμετέχει σε πολύ στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα πως πρόκειται για μια ανεπανάληπτη ευκαιρία της κρίσης.

Είναι, όμως, τα πράγματα ακριβώς έτσι; Θα ξεκινήσουμε με τα ίδια κεφάλαια που περιλαμβάνουν σημαντική υπεραξία κυρίως από την πανάκριβη εξαγορά της Vivartia. Αν αφαιρεθεί, τα ίδια κεφάλαια αναπροσαρμόζονται στα 2,8δις. Με αυτό το δεδομένο το P/BV παραμένει ελκυστικό, αλλά όχι και μοναδικό σε ένα σπαρασσόμενο ΧΑΑ. Αυτό που προβληματίζει , είναι πως το 2007 μόνο, προστέθηκαν 5δισ από τη μεγάλη ΑΜΚ. Αν εξαιρέσουμε τις επιστροφές κεφαλαίου, τα μερίσματα και τις αγορές ιδίων μετοχών που ακυρώθηκαν, καταλαβαίνουμε πως μένει ένα μεγάλο ποσό, που έχει καεί από τις ακριβοπληρωμένες εξαγορές και τις ζημιές. Κάποιος θα αντιτείνει πως οι εξαγορασμένες εταιρείες άξιζαν το premium. Εμείς δεν βλέπουμε την εξέλιξη των αποτελεσμάτων τους να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.


 
Έτσι, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, είναι το κατά πόσο αυτή η διοίκηση είναι ικανή να δημιουργεί κέρδη ή να καίει κεφάλαια. Μέχρι στιγμής παίρνει τα εύσημα στο πρώτο. Τι να θυμηθούμε; Την ακριβοπληρωμένη Vivartia; Την περιπέτεια του ΟΤΕ από την οποία φθηνά τη γλίτωσε; Την αποτυχία στην Κορασίδης; Τη ριψοκίνδυνη αγορά της Ολυμπιακής; Να σημειώσουμε πως αν πάνε όλα καλά στη συγχώνευση με την Aegean, το ποσοστό που θα λάβει η MIG στην πρώτη θα προκύψει από AMK με τιμή μετατροπής τα 6,2 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η μετοχή της Aegean διαπραγματεύεται γύρω από τα 2,5 ευρώ. Η αγορά, δηλαδή, έχει ήδη απομειώσει την τελευταία μεγάλη κίνηση της MIG. Για να δούμε θα πετύχει το πείραμα;
Ο όμιλος χωρίς να έχει ιδιαίτερη ιστορία, μέσα σε μια νύχτα ανέλαβε να διαχειριστεί δισεκατομμύρια. Επέλεξε να αναλάβει το management σε εταιρείες που μεταξύ τους δεν παρουσιάζουν συνέργειες και ομοιότητες. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως έχει την εμπειρία και την ικανότητα να το κάνει; Ένα ιστορικό management, έχει επιβιώσει και δοκιμαστεί μέσα σε δυσκολίες χρόνων Αυτό της MIG; Να το εμπιστευτούμε, όταν αρχικά σκόπευε με τα 5δις να επενδύσει 15 μέσω δανεισμού; Ευτυχώς, που τους πρόλαβε η κρίση, γιατί σήμερα θα ήταν υπό κατάρρευση. Μήπως δεν είναι τόσο τυχαίο, που η μετοχή έχει καταρρεύσει κοντά στο ευρώ;

H απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα δεν είναι εύκολη και εξαρτάται από το πως βλέπει ο καθένας τις προοπτικές του ομίλου από εδώ και πέρα. Η μέχρι τώρα πορεία πάντως, δεν έχει δείξει καλά σημάδια. Από την άλλη, η κεφαλαιοποίηση είναι τόσο χαμηλή, που σε δυσκολεύει να την απορρίψεις ως επιλογή.
Εκτός αν θεωρείς πως αργά η γρήγορα το “έκτρωμα” θα καταρρεύσει...
 
  RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΑΡΑΙΓ ΒΙΒΑΡΤ ΓΔ ΜΙΓ
Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

02/08 18:40  favlos
Απάντηση δεν έχω και έχουν βάση οι προβληματισμοί σου.

Πάντως και 10 λεπτά έδωσε και είχα την τύχη να τα δώσει σε καλό κλίμα πουλώντας πάνω από την τιμή που τα είχα πάρει παρά το κόψιμο του δεκάλεπτου.

Και εις άλλα με ΥΓΕΙΑ (15 λεπτά αυτό,άγνωστο πότε)

Το δίλημμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν κερδίζεις αυτά τα 10 ή 15 λεπτά από την συγκυρία αν πρέπει να μένεις μέσα ή να πουλάς.

Η απάντηση είναι σολομώντεια:
Τα μισά έτσι και τα άλλα μισά γιουβέτσι ;)
02/08 18:56  dimknaf
όπως τα λες είναι
Το υψηλή μερισματική απόδοση έχει μεγάλη σημασία αν προέρχεται από κέρδη και είναι διατηρήσιμη. Διαφορετικά, μια αρπαχτή μπορεί να είναι και μόνο. Πάντως μπράβο σου που το εκμεταλλεύτηκες.

Η Σολομώντια λύση είναι κάτι που κάνω και εγώ όποτε βρίσκομαι σε δίλημμα. Απλά προσωπικά νομίζω πως δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να αγοράσω αυτή τη μετοχή για να έχω τέτοιο δίλημμα.
02/08 19:17  favlos
Καταλαβαίνω,είναι θέμα προφίλ.
Να σου πω τους λόγους που μπήκα στη διαδικασία:
Επιστροφή κεφαλαίου 10 λεπτά,δηλαδή αφορολόγητα,και ταυτόχρονα μετοχή που κάνει όγκους.Αυτό το τελευταίο δίνει τη δυνατότητα να πάρεις αρκετά κομμάτια και να τα πουλήσεις εύκολα αν κάτι πάει στραβά.
Και στασινόχαρτα πήρα αλλά πολύ λίγα γιατί αν υπάρξει πρόβλημα,στην ελβάλ ας πούμε, ούτε αγοραστές δεν θα υπήρχαν.
Αν θα την κρατούσα σε βάθος χρόνου?
Κατηγορηματικά όχι.
Λόγω προφίλ.
Δεν πιστεύω στις μακροπρόθεσμες θέσεις ειδικά σε εταιρείες συμμετοχών.
Ξενόχαρτα (φρλκ,μπέλα,μυτιλ,τενεργ,γεκτερνα,μετκ κλπ),στασινόχαρτα κλπ είναι καλά για όσους θελουν εναλλακτικές περιπτώσεις πέρα απο τις τράπεζες,βραχυχρόνιας κράτησης σε μετοχές που κάνουν όγκους με ικανοποιητική κεφαλαιοποίηση.
02/08 19:32  dimknaf
κατανοητό Νίκο.

Από τη στιγμή που ξέρεις τι κάνεις, κανείς δεν μπορεί να σου πει πως είσαι λάθος.

Τουλάχιστον, υπάρχουν μετοχές στις οποίες να πιστεύεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα;
02/08 19:46  favlos
Αν σου πώ ναι θα είναι ψέμματα γιατί με εξαίρεση τον ΟΛΘ την ΣΩΛΚ και την ΕΧΑΕ κάποτε που πέρασε στα χέρια των τραπεζών σε εξευτελιστική τιμή και αυτές με την σειρά τους πούλησαν αργότερα, δεν έχω κρατήσει μετοχή για πολύ καιρό.
Στον ΟΛΘ ήμουν θεσσαλονίκη και άκουσα τυχαία από ελεγκτή του ΣΔΟΕ σε παρέα για το τότε ταμείο της και μπήκα στον κόπο να την δώ και πράγματι ήταν τότε εντυπωσιακά τα πράγματα.(μπορεί να είναι και τώρα)
η δε ΣΩΛΚ πριν 4-5 χρόνια είχε περίπου την ίδια τιμη με τώρα και έκατσα μέσα κάπου 1 χρόνο και κάτι.
02/08 19:54  dimknaf
κριμα ρε παιδί μου. Εδώ μέσα δεν βρίσκω και κανα μακροπρόθεσμο...αλλα τι να κάνουμε, δεν είναι πάντα καλό το να μοιάζεις με τους πολλούς.

Βασικά ή πολύ κακό ή πολύ καλό είναι
02/08 19:56  favlos
Αν σου βγαίνει καλό είναι ;)
02/08 20:08  dimknaf
θα σε δούμε πάλι στην τηλεόραση του neotv;
03/08 00:54  favlos
Βέβαια.

Τα σενάρια του τρόμου οι αγγλοσάξονες δεν τα ξεχνάνε εύκολα.
έχουμε μέλλον...

Αγορές και τοποθετήσεις σε υγιείς εταιρείες με χαμηλό p/bv γίνονται και τώρα και υπάρχει πεποίθηση απο την μεριά των αγοραστών ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος.


03/08 01:42  Frapezitis
03/08 02:09  dimknaf
αν και δεν είμαι γενικά υπέρ του όλα μέσα, το έκανα σε 2 φάσεις και μου βγήκε. Κάποια στιγμή έρχεται που πρέπι να εκμεταλλευτείς όλ σου τη δύναμη.

Τη μια το έκανα τα τέλη του 2008 και άρχισα να ξεφορτώνω αργα αργα μέσα στο 2009 και την άλλη εδώ και 3 μήνες.

Αν η αγορά συνεχίσει προς τα πάνω, κάτι θα αρχίσω να διώχνω ώστε να είμαι σε ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση
03/08 19:10  Pantelis
simasia then exei ti pistevo ego alla ti pistevoun oi alloi...
03/08 19:55  dimknaf
κάντο πιο λιανά...

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις