Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Μη ρίπτετε στην πυρά τα air-condition... (Σχολιασμός άρθρου του Capital.gr)
1533 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007
03:23

 Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που στο Capital.gr δημοσιεύτηκε ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο: «Τα φθηνά τιμολόγια και το Air-condition». Θεώρησα σε μεγάλο βαθμό λανθασμένα, ανυπόστατα έως παραπλανητικά τα συμπεράσματά του, οπότε ανάρτησα επικριτικό άρθρο στο dimknaf blog. Με έκπληξη, εχθές διάβασα νέο παρεμφερές άρθρο, αυτή τη φορά ενυπόγραφο. Ο τίτλος του κατακριτικός για τα κλιματιστικά, όπως και το περιεχόμενό του: «Αλόγιστη σπατάλη ηλεκτρισμού από τα κλιματιστικά».
 
 

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα

 

Αυτό σημαίνει ότι αντί για καλοριφέρ με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, όλο και περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά για θέρμανση.Η πρακτική αποτελεί ελληνική «πρωτοτυπία», για τον πρόσθετο λόγο ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού εκτός από ακριβή, επιβαρύνει το περιβάλλον και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα κλιματικά προβλήματα. Και βέβαια, η αλόγιστη σπατάλη του ηλεκτρικού ρεύματος, δίνει ένα ακόμη επιπλέον επιχείρημα στη ΔΕΗ να δικαιολογεί τις αυξήσεις στα τιμολόγια, ως μέσο «συνετισμού» για εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Πατώντας στα 2 παρακάτω link θα βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές πληροφορίες για τις αντλίες θερμότητας.

oee.nrcan.gc.ca/publications/infosource/pub/home/heating-heat-pump/booklet.pdf

www.heatpumpcentre.org/About_heat_pumps/Energy_and_CO2.asp

 

Θα δείτε ότι η θέρμανση με κλιματιστικά δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Στην Ελλάδα που η θερμοκρασία πέφτει σπανίως κάτω από το -5, οι συνθήκες για τη χρήση τους είναι ακόμα πιο ιδανικές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήδη εγκατεστημένα.

 

Η παραγωγή ηλεκτρισμού μπορεί να είναι σχετικά ακριβή, αλλά τα κλιματιστικά τον εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Έως και τετραπλάσια(COP=4) θερμική ισχύς μπορεί να παραχθεί σε σχέση με την ηλεκτρική που καταναλώνεται.

 

 Με τα κλιματιστικά, μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου προκύπτει σε σχέση με τη καύση πετρελαίου για θέρμανση, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει το άρθρο.

 

 Δεν βρίσκω το λόγο να θεωρεί κανείς μια τόσο πρωταρχική ανάγκη σπατάλη.

 

Μην ξεχνάτε πως η Ελλάδα αποφεύγει μεγάλες ποσότητες εισαγωγών πετρελαίου με αυτή τη πρακτική.Βέβαια αν όλο και περισσότεροι τα χρησιμοποιούν, όπως πολύ σωστά λέει ο συγγραφέας , μπορεί να φτάσουμε σε χειμωνιάτικα black out. Πιστεύω πως απέχουμε ακόμα από αυτό το σημείο, και πως όσο αντέχει το ηλεκτρικό σύστημα καλό είναι τα air-condition να προτιμώνται από το πετρέλαιο.

 

 

 
 
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΔΕΗ
Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις