Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Βγαίνει επιτέλους η Vivartia(πρωην Δελτα) από το χρηματιστήριο...
1601 αναγνώστες
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010
14:03

 

Η Vivartia θα προβεί σε έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσει την έξοδό της από το χρηματιστήριο. Μια τέτοια κίνηση, αν το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ήταν πιο αυστηρό, θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό.


Η MIG μετά την ακριβοπληρωμένη εξαγορά της μεγάλης εταιρείας τροφίμων κρατούσε στα χέρια της μια χειροβομβίδα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Βγενόπουλος. Φαντάζομαι, αν κρίνω από την περίπτωση του ΟΤΕ, πως ήλπιζε να μοσχοπουλήσει την εταιρεία ή να τη διαθέσει στο κοινό υπό ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλίμα και αφού είχε στείλει την τιμή της μετοχής της στη στρατόσφαιρα.


Η χρηματιστηριακή κρίση τον πρόλαβε. Ειδικά υπό το περιβάλλον αυτής, ποιός θα ήθελε την Vivartia με τόσα χρήματα; Επειδή η MIG σχεδόν είχε σπαταλήσει το ένα τρίτο των κεφαλαίων της για αυτή την κίνηση, θα ήταν ολέθριο για τους ισολογισμούς της να παραθεχθεί την ήττα της και να αφήσει τη μετοχή να υποχωρήσει. Αυτό που εφάρμοσε, εφόσον οι κανονισμοί της αγοράς ήταν πολύ χαλαροί, ήταν να διατηρεί τη μετοχή σε υψηλά επίπεδα αγοράζοντας ότι πωλούταν. Πάνω σε αυτό στήριζε τη διατήρηση των υπεραξιών στον ισολογισμό της. Παράλληλα, αν το κλίμα διορθωνόταν ίσως να κατάφερνε να διαθέσει κάποια ποσοστά στην αγορά.


Έτσι, ενώ στην αρχή η MIG είχε δηλώσει πως επρόκειτο να βγάλει τη Vivartia από το XAA, τελικά δεν το έκανε. Eφαγε και ένα μικρό πρόστιμο, συνεχίζοντας να διατηρεί την θυγατρική της εντός του χρηματιστηρίου. Για την ακριβή ιστορία διαβάστε τοθα μπορούσε να παρέμβει ο ΣΕΔ για το θέμα της Vivartia;. Σε κάποιο άρθρο σήμερα διάβασα, πως η διοίκηση του χρηματιστηρίου σκόπευε να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας και τους κανονισμούς για τις μετοχές σε ελεύθερη διασπορά.


Φαίνεται πως υπό αυτές τις συνθήκες, η MIG παραδέχτηκε τελικά την ήττα της, εμφανίζοντας πρωτοφανείς ζημιές στον ισολογισμό της. Παράλληλα, άφησε τη μετοχή της Vivartia να υποχωρεί. Αφού η MIG πρώτα ξόδεψε δις για την εξαγορά σχεδόν του συνόλου της εταιρείας, τώρα που το ρευστό άρχισε να τελειώνει, γιατί να πληρώνει 20 και όχι 10 € ανά μετοχή; Το παρακάτω γράφημα δείχνει και το γελοίο αυτών των τακτικισμών.


Στις αρχές του 2009 είχα τολμήσει να προβλέψω πως η Vivartia μέσα σε ένα χρόνο, είτε θα έβγαινε από το XAA , είτε θα έβλεπε τη μετοχή της να υποχωρεί κάτω από τα 10ευρώ. Μέχρι τότε είχε προηγηθεί για καιρό η πρόθεση της MIG για έξοδο και η αμέσως αλλαγή της στρατηγικής της για διάθεση ποσοστών. Η κατάσταση αυτή χρόνιζε και καταλάβαινα πως θα έπρεπε να δοθεί κάποιο τέλος. Έπεσα έξω γιατί δεν περίμενα πως οι αρχές θα ανέχονταν αυτή τη κατάσταση για τόσο καιρό. Το έργο απλά άργησε να ολοκληρωθεί. Βέβαια, η πρόβλεψη θεωρείται αποτυχημένη.


Τώρα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποια τιμή θα επιχειρηθεί η εξαγορά του εναπομείναντος ποσοστού και κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από τους μετόχους μειοψηφίας.

  RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΒΙΒΑΡΤ ΓΔ ΜΙΓ
Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

27/09 15:08  dimknaf
Πάντως εγώ θα περίμενα περισσότερα από τον ΣΕΔ. Πάνω σε αυτό το θέμα κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους. Τότε ο κ. Εγγλεζος είχε απαντήσει στο θέμα, λέγοντας πως δεν πρόκειται για κάτι παράνομο. Όμως ο μετοχικος ακτιβισμός δεν θα πρέπει να παλεύει μόνο για ότι γίνεται παράνομα; Δεν ξέρω τι προσπάθεια έγινε στο backround, αλλά δεν έπεσε ποτέ στην αντίληψη μου σοβαρή κίνηση πάνω στο θέμα.

μέσω όλου αυτού του σκηνικού η MIG διατηρούσε υπεραξίες που επηρέαζαν την αληθοφάνεια των ισολογισμών της. Το ότι ξαφνικά από απομειώσεις σκάσανε τέτοιες ζημιές, δεν ήταν κάτι για το οποίο ο ΣΕΔ θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί πιο ενεργά;

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις