Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Ποτέ σε μια Τράπεζα!
1961 αναγνώστες
Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010
16:27

Θα συνεχίσω και σήμερα με το θέμα της Εθνικής. Είδα με ενδιαφέρον το βιντεάκι του favlos, όπου το μεγαλύτερο μέρος του αφιερώθηκε στη μεγάλη ελληνική τράπεζα. Ομολογώ πως με εξέπληξαν οι απόψεις του για το ότι καλό είναι “να είμαστε φορτωμένοι με τράπεζες ή τράπεζα”. Χθες, εξήγησα πως είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψεις τη δίκαιη τιμή για μια τράπεζα. Τα πράγματα δείχνουν πως τελικά οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην είναι τόσο φθηνές όσο φαντάζεστε, ενώ ο πάτος τους να είναι αρκετά πιο κάτω.


Ας αντιστρέψουμε τα πράγματα, παίρνοντας το πιο αισιόδοξο σενάριο. Υποθετικά, ας πούμε πως η Εθνική αυτή τη στιγμή βλέπει τα χαμηλά της και πως δεν πρόκειται να χρειαστεί νέα ΑΜΚ. Τι τιμή προσδοκάτε για το μέλλον, αφού αγοράζετε σήμερα; Υπολογίστε παρακαλώ την μέλλουσα κεφαλαιοποίηση της, με τις μετοχές που πρόκειται να εισαχθούν. Μετά την ΑΜΚ πρόκειται να έχουμε 1δις μετοχές περίπου. Σε τιμές άνω των 10 ευρώ, η κεφαλαιοποίηση θα ξεπερνά τα 10δις. Είναι δυνατόν υπό τις συνθήκες που έχουμε περιγράψει πολλές φορές, και αφορούν επισφαλή δάνεια, τα ελληνικά ομόλογα και αυστηρότερους κανονισμούς για την κεφαλαιακή επάρκεια, να δούμε την Εθνική να διατηρεί αυτή την αξία; 25 δις κάνει ολόκληρη Deutsche Bank. Τουλάχιστον, αν πιστεύετε στο πιο αισιόδοξο σενάριο, προσγειωθείτε όσον αφορά τις προσδοκίες σας. Μη περιμένετε την Εθνική στα 30 ευρώ με χρηματιστηριακή αξία άνω των 25 δις. Παράλληλα σκεφτείτε τους κινδύνους...Αξίζει το στοίχημα;


Μια τακτική που ανέφερε ο Νίκος, χωρίς να λέω πως πρότεινε να την ακολουθήσουμε και εμείς, ήταν η αγορά δικαιωμάτων με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος, που αν η αγορά δεν το επιτρέψει τελικά, να γίνει η εξάσκηση τους. Τέτοιες τακτικές που μπερδεύουν το βραχυχρόνιο κέρδος μαζί με την επένδυση, με βρίσκουν εντελώς κάθετο. Όταν κάνεις μια κίνηση θα πρέπει να ξέρεις αν επενδύεις ή παίζεις. Αν παίζεις, όταν χάνεις παραδέχεσαι τη χασούρα σου και δεν είναι συνετό να αναγκάζεσαι να γίνεις μακροπρόθεσμος επενδυτής. Αν βλέπεις ευκαιρίες και θέλεις να επενδύσεις, επενδύεις. Είναι περίεργο και επικίνδυνο αυτά τα 2 να μπερδεύονται.


Καλύτερα να μοιράσετε το χαρτοφυλάκιο σας σε εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και αμυντικά χαρακτηριστικά, παρά να πάτε στις Τράπεζες, και ακόμα χειρότερα μόνο σε Τράπεζες. Προς Θεού! Ποτέ σε μια τράπεζα!

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΕΤΕ
Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

01/10 16:56  favlos
Δημήτρη αυτή τη στιγμή έχω μόνο δικ ΕΤΕ..περιμένω να τελειώσει το θέμα της και να δώ την ΚΥΠΡ..αυτό,όχι πάρτε μόνο μιά τράπεζα και πορευείτε.
Στο τέλος γράφω ότι αυτη η στρατηγική είναι μόνο για ΕΤΕ.

Είμαι δηλαδή εκεί που συμβαίνει..
01/10 17:05  dimknaf
το κατάλαβα πως δεν υποστηρίζεις αυτή τη στρατηγική γενικά, αλλά μόνο για την ΕΤΕ.

Απλά για μένα δεν ισχύει πως η ΕΤΕ αποτελεί "εγγύηση"
01/10 20:29  O ΤΑΥΡΟΣ
Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 9,8 δισ. ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών, απoφάσισε η Deutsche Bank.

ολο κατι ξεχνας!

Αλλα το σωστο να το πουμε...τις τραπεζες τις δωσαμε το 2008...ΤΩΡΑ εχουμε βαλει στο ματι τα μικρα και αγαπημενα με τετοιους ογκους θα χτιζουμε για χρονια...
01/10 20:41  dimknaf
το θέμα με τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις τράπεζες δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Τώρα αν θες ταύρε πρόσθεσε και τα δέκα δις στη κεφαλαιοποίηση της DB. Οι ουσία δεν αλλάζει. Δεν είναι πάμφθηνη η Εθνική..

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις