Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Είναι καλές οι “ξεχασμένες” μετοχές;
1467 αναγνώστες
Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010
18:26

 Κυριαρχεί η εντύπωση πως είναι αρνητικό για μια μετοχή να έχει χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Το πιο βασικό επιχείρημα είναι αυτό. Όταν για κάτι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση, εύλογο είναι αυτό να αποτυπώνεται στην τιμή του. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις μικρών εταιρειών ή αν έχουμε σημαντικά προς επένδυση ποσά, είναι πιθανόν να πρέπει να χαμηλώσουμε αρκετά την τιμή πώλησης για να βρούμε τους απαιτούμενους αγοραστές. Το αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και κατά την αγορά, όταν επιθυμούμε να είμαστε εμείς οι αγοραστές. Να προσθέσουμε, πως μικρό ενδιαφέρον από τους επενδυτές σημαίνει και μικρό ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ, κάτι που κάνει πιο δύσκολη τη συγκέντρωση σημαντικών πληροφοριών για τις επενδυτικές αποφάσεις μας. Μπορείτε να βρείτε πολλά ακόμα μειονεκτήματα των μετοχών μικρής συναλλακτικής δραστηριότητας.


Είναι, όμως, έτσι ακριβώς τα πράγματα; Εξαρτάται από την επενδυτική στρατηγική που ακολουθείτε. Αν αυτή δίνει έμφαση στο γρήγορο βραχυχρόνιο κέρδος, μάλλον θα πρέπει να αποφύγετε τέτοιου είδους μετοχές.


Αντίθετα αν βλέπετε της μετοχές ως εργαλείο μακροχρόνιας επένδυσης, οι χαμηλοί όγκοι όχι μόνο θα πρέπει να σας ανησυχούν, αλλά και να τραβήξουν την προσοχή σας σε κάποιες περιπτώσεις. Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες εμφανίζονται εκεί που οι περισσότεροι δεν μπορούν να τις αντιληφθούν. Αν έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη μετοχή, που έχει την καλύτερη τεχνική εικόνα, στην καλύτερη χρηματιστηριακή εποχή, προφανώς θα την έχουν προσέξει όλοι, έχοντας στείλει ήδη την τιμή της στο ταβάνι. Επομένως, πιο πολλές πιθανότητες έχετε να βρείτε επενδυτικές ευκαιρίες, όταν έχουμε μετοχές για τις οποίες δεν ενδιαφέρεται κανείς, έχουν κακή τεχνική εικόνα σε ένα κακό χρηματιστηριακό περιβάλλον. Για όσους έχουν επενδυτική νοοτροπία, αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως οι συναλλακτική δραστηριότητα θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο αποφάσεων. Η Vivartia, για παράδειγμα, που έκανε ελάχιστα κομμάτια ήταν πανάκριβη. Μπορεί, όμως να αποτελέσει φίλτρο για την εύρεση υποτιμημένων μετοχών.


Υπάρχουν φορές που κανείς τα βλέπει όλα χρυσά και καλά στο μέλλον και τους ισολογισμούς μιας εταιρείας. Παρόλα αυτά μπορεί η κεφαλαιοποιήσή της να είναι για γελοία. Ευκαιρία ή Κρυφός Κίνδυνος;

Προσωπικά, πιστεύω πως σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν έχεις να κάνεις με ξεχασμένες μετοχές και άσχημες εποχές, είναι πιο πιθανόν να είσαι πολύ κοντά στο πρώτο.

Αν είσαι σε καλές εποχές με τα θεμελιώδη και την τεχνική εικόνα να είναι άριστες το δεύτερο αρχίζει και γίνεται περισσότερο εμφανές...


Υπάρχουν επενδυτικά προφίλ, για τα οποία η τεχνική ανάλυση θα έπρεπε να αποφεύγεται αν όχι να αποτελεί αντι-δείκτη.

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις