Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Τι συμβαίνει στο ΧΑΑ;
1872 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010
13:15

 Το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο παρακολουθεί την άνοδο των ξένων αγορών, χωρίς το ίδιο να μπορεί να ακολουθήσει. Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της ελληνικής κρίσης χρέους


Έχω πει πολλές φορές πως δεν πιστεύω καθόλου στις τραπεζικές μετοχές. Ποιος ξέρει πόσες ακόμα ΑΜΚ σκαρώνουν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τα κόκκινα δάνεια και τα ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, η αποτίμησή τους δεν είναι τόσο χαμηλή, ώστε να αξίζει το ρίσκο. Το ότι κάποτε διαπραγματεύονταν πολλές φορές τα ίδια κεφάλαια τους δεν σημαίνει πως σήμερα είναι φθηνές. Αφήστε που η διαφήμιση της Εθνικής που χτυπάει στα συναισθήματα των μετόχων, μου θυμίζει αυτή της MIG!


Καλώς η κακώς η Σοφοκλέους εξακολουθεί να είναι τραπεζοκεντρική, ενώ οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν στην ασφάλεια και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Οι συνεχείς ΑΜΚ στερεύουν την αγορά από ρευστό και ρίχνουν τις τραπεζικές μετοχές. Λόγω του φαινομένου των συγκοινωνούντων δοχείων η κατάσταση αυτή διαχέεται και στο υπόλοιπο ΧΑΑ.


Η πτώση της εσωτερική κατανάλωσης δεν ξέρουμε που θα φτάσει και αυτό αναμένεται να επηρεάσει έντονα την πορεία πολλών εισηγμένων. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι τράπεζες που κρύβουν κινδύνους. Παρόλα αυτά, υπάρχει πλήθος εταιρειών που είναι εξωγενείς ή αμυντικού χαρακτήρα που αδικούνται και παρασύρονται από το αρνητικό κλίμα. Λίγες από αυτές είναι εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και οι περισσότερες ανήκουν στη μεσαία η μικρότερη. Οι ξένοι είναι δύσκολο να τις ακουμπήσουν λόγω μεγέθους, ενώ οι Έλληνες τρέχουν να καλύψουν τις ΑΜΚ. Έτσι παραμένουν θαμμένες στο βούρκο.


Πρόκειται για ευκαιρίες που θα αργήσουν να δείξουν την αξία τους στο ταμπλό όσο οι ΑΜΚ αφαιρούν ρευστότητα. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν κάποιες μεγάλες που θα τις εκτιμήσουν οι ξένοι, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κτλ.. Δύσκολα θα αντιστρεψουν το κλίμα, αλλά ίσως αποτελέσουν εξαιρέσεις που θα αντισταθούν στη μαυρίλα του ΧΑΑ. Ήδη παρακολουθούμε τέτοιες οάσεις.


Ποτέ δεν προσπαθώ να προβλέψω το χρόνο που θα συμβεί μια άνοδος. Παρότι τα σημερινά δεδομένα δείχνουν πως αυτή θα αργήσει μάλλον να έρθει, θεωρώ πως η καλύτερη στρατηγική είναι να είναι κανείς από τώρα αγορασμένος σε εταιρείες εξωγενείς ή αμυντικών κλάδων.

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΔΕΗ ΕΤΕ ΟΠΑΠ ΟΤΕ
Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

03/11 10:10  O ΤΑΥΡΟΣ
τραπεζοπηγαδο...μεσα σε 3 μηνες μαζι με την ετε ποσα λεφτα σε αμκ εφαγαν και θα φανε τα τερατα

αντι να τα ριξουν στα "γερα αλογα" που και προβλημα να εχουν στο μελλον παλι στα χερια των τραπεζων θα περασει το προβλημα ...

αχ να ηξεραν τι δεικτες θα ειχαν τα μαγαζια στο χα με τα μισα λεφτα...μια κλμ κατι ψιχουλα ζητησε και την @μησαν το χαρτι...ΜΟΥΑΓΕΝ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΛΟΙΠΩΝ γιατι μεσα ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΜΠΟΧΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ...

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις