Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Μπορεί να υπάρξει άνοδος χωρίς τις τράπεζες;
1967 αναγνώστες
Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010
19:37

 Xθες στο βιντεάκι του Νίκου και του Βαγγέλη στο Neoforum, πολλές φορές αναφέρθηκε πως άνοδος δίχως τις τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει για το ελληνικό χρηματιστήριο. Γενικότερα, επικρατεί η άποψη πως οι τράπεζες θα ξυπνήσουν και θα συμπαρασύρουν το υπόλοιπο ΧΑΑ σε άνοδο. Εγώ θα έλεγα, πως οι τράπεζες αποτελούν βαρίδι για τη αγορά. Της στερούν ρευστότητα με τις συνεχόμενες ΑΜΚ και πνίγουν μετοχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την άνοδο.


Τα ψάρια, ο Ακρίτας και άλλες μικρές, αν και μπορεί να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται καλύτερα του ΓΔ, δεν έχουν το μέγεθος να επηρεάσουν την αγορά. Αντίθετα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλες δυνάμεις της μεγαλύτερης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα είναι αυτές που θα ηγηθούν της ανόδου όταν έρθει η στιγμή. Οι τράπεζες μάλλον θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν της αγοράς, με τη στάθμιση τους και τη σημασία τους να βαίνει μειούμενη, αν και ποτέ δεν θα σταματήσουν να είναι σημαντικές.


Δείτε τι συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο


Δεν λέω πως θα δούμε τις τράπεζες να είναι υπό κατάρρευση και πως το υπόλοιπο ταμπλό θα κάνει πάρτυ ταυτόχρονα, αλλά είναι δυνατόν μετά από καιρό η ψαλίδα του ΔΤΡ από το ΓΔ να συνεχίσει να ανοίγει. Δεν αποκλείεται να δούμε αυτό που είδαμε μέσα στο 2009. Επιλεγμένες μετοχές να έχουν διπλασιαστεί, αλλά τις τράπεζες να βολοδέρνουν. Τα δεδομένα είναι ακόμα πιο ισχυρά σήμερα για να δούμε τέτοια φαινόμενα να επαναλαμβάνονται. Οι τράπεζες είναι σε απείρως πιο δεινή θέση από αυτήν που ήταν πριν δύο χρόνια. Παράλληλα, κάποιες εξωγενείς μετοχές θα συνεχίσουν να δείχνουν τα δόντια τους. Μάθατε τα αποτελέσματα γ' τριμήνου της ΑΡΒΑ; Το ότι η 3Ε πήρε κεφάλι από την Εθνική;


Το αν αξίζει να απέχει κανείς από την αγορά ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα. Θα συμφωνήσω πως ο πάτος μπορεί να μην είναι δυνατόν να ανιχνευτεί, αλλά υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό. Η συμμετοχή αφού περάσει η μπόρα, όπως υποστηρίζει το δίδυμο favlos-verd, και οι σταδιακές αγορές πριν από τον πάτο ώστε να μη χαθεί το πρώτο ισχυρό κύμα της ανόδου, που προτιμώ εγώ. Συνήθως το πρώτο το ακολουθούν παίκτες που προσπαθούν να πιάσουν την τάση, ενώ το δεύτερο επενδυτές αξίας. Έχοντας αυτό κατά νου, διαφώνω πλήρως μαζί τους πως η διακράτηση μπορεί να είναι επιζήμια αυτή την περίοδο.


Το κλίμα στις τράπεζες θα κρίνει το κατά πόσο μπορεί να ξεκινήσει μια γενικευμένη άνοδος, αλλά δεν θα ηγηθούν της ανόδου και δεν θα υπεραποδόσουν της αγοράς. Τα μεγάλα και πρώτα κέρδη θα τα φέρουν μετοχές αμυντικών και εξωγενών κλάδων της οικονομίας.

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΑΚΡΙΤ ΑΡΒΑ ΓΔ ΔΕΗ ΔΤΡ ΕΤΕ ΝΗΡ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΣΕΛΟ
Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

09/11 19:57  favlos
καλώς τον φίλο..
Η ΕΤΕ είναι ακόμα το κλειδί...μπορεί στην πορεία να αλλάξει αυτό..και να ακολουθήσουν με πολύ μεγαλύτερη απόδοση άλλα χαρτιά.
Η διαφορά του γρήγορου με τον μακροπρόθεσμο είναι θέμα χαρακτήρα...
αντιγράφω κάτι απο το νέο φόρουμ που έγραψα χθες:
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα προστατευτικό κουκούλι γύρω απο την ΕΤΕ που δεν έχει να κάνει στενά με την αξία της ως μετοχής,αλλά με τον ρόλο της στα δημόσια πράγματα.

Μιά σημερινή συνωμοσιολογική άποψη που έχει να κάνει με τα δικά μας και την μεταφέρω πρός αξιολόγηση.

Ακούγεται ότι η σημερινή διστακτικότητα στην άνοδο είχε να κάνει με πίστωση χρόνου στους σόρτ ώστε να κλειστούν θέσεις ήρεμα χωρίς το άγχος του short covering..και δεν οφειλόταν στην ιρλανδία κλπ

Αυτό ίσως σηματοδοτήσει με καθυστέρηση το ράλι που δεν έγινε,μιά και η άνοδος μέχρι την διακαναλική της ΕΤΕ ήταν μιά εκτόνωση μετά την επιτυχημένη και πραγματικά δυσανάλογη με τις συνθήκες αύξηση.
09/11 20:15  dimknaf
η προστασία που λες αφορά την Εθνική πρωτίστως, αλλά και όλες τις τράπεζες. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το τι θα πάθουν οι μέτοχοι, αλλά το κατά πόσο οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ή δεν θα καταρρεύσουν.

Αυτό προς το παρόν σώζει και τους μετόχους γιατί πασχίζουν να διατηρήσουν όσο γίνεται καλύτερο κλίμα. Βλέπε διαφημίσεις εθνικής. Η προσπάθεια ωραιοποιήσης μια κατάστασης μπορεί να κρύβει τα χειρότερα..
09/11 20:33  favlos
Με πολύ προσοχή διαβάζω την άποψή σου.

Είναι ένα παιχνίδι,αυτό της ΕΤΕ,που καλούμαστε (οι παίκτες ) να ακολουθήσουμε.

Θέλω την ΕΤΕ πάνω,όπως όλοι,αφού εξαρτώνται πολλά από αυτήν.

αλλά αν γυρίσει,θα ακολουθήσω.

Ο ΝΗΡ ας πούμε έδωσε αυτό το 20%,σχετικά εύκολα,γιατί υπήρξε ενδιαφέρον αύξησης ποσοστού απο επιτεθέμενο στην εταιρεία.

Το πρώτο πακέτο σηματοδότησε την άνοδο.

Μπήκα,δημόσια και το έγραψα,έβγαλα το 75% έξω της θέσης αφού μου έδωσε την τιμή στόχο (0,81 το πακέτο πωλησης παπαμαρκάκη στον ουκρανό)και μένω με ένα 25%,για την μεγάλη έκπληξη.

Το μέρος όμως του χαρτοφυλακίου που άγγιξε το ΝΗΡ είναι το 25%.

Περισσότερα μόνο στην ΕΤΕ,(δικαιώματα),και παλιότερα στο 10λεπτο της ΜΙΓ.

Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος κατέχοντας χαρτιά σε μεγάλο αριθμό που δεν έιναι ξένου (σχηματικά το λέω)ενδιαφέροντος και μάλιστα,πρώτης γραμμής.

αν υπάρξει διάχυση,αν το καταλάβω,θα ακολουθήσω..δεν έχω εμμονές.
αν γυρίσει η ΕΤΕ κάτω απο βάσεις και πάνω απο 7-9% χσούρας..θα πουλήσω χωρίς δεύτερη κουβέντα κι ας κάνω λάθος.
09/11 20:40  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εγώ θα αναμείνω εκ νέου την ζώνην των αλώσεων.

http://thrassos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=26930&blid=10


Υμείς αγαπητέ dimknaf προτεινω να σκεφθείτε μήπως αναμείνετε επίσης καθ΄ότι εάν ενθυμούμαι καλώς είσθε νέος και τείνετε να βιάζεσθε. Η αισιοδοξία είναι καλό συναίσθημα, αλλά κακός οδηγός εν Άρκτω. Μη φοβείσθε, δεν σας φεύγει πάνω.
10/11 01:21  dimknaf
@favlos

εσύ Νίκο βλέπεις την τάση την ακολουθείς και πληρώνεις όταν αλλάξει. Εγώ γνωρίζοντας την τάση, πληρώνω γιατί υπολογίζω ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξει.

Αν και εμένα η φιλοσοφία μου ξεκινά θεμελιωδώς, οπότε ποτέ δεν νιώθω πως χάνω επειδή μια μετοχή ή ένας δείκτης κινείται κόντρα στη δική μου θέση.

@thrass

καλώς θυμόσαστε πως είμαι νέος. Αν και θεωρώ πως η όλη μου στρατηγική βασίζεται στη ψυχραιμία και την υπομονή. Όχι απλά έχω υπομονή, αλλά γαϊδουρινή υπομονή. Δεν βιάζομαι ούτε φοβάμαι μη χάσω την άνοδο, αλλά λειτουργώ ως επενδυτής αξίας. Αυτή τη στιγμή τι έχει να χάσει κανείς από αρβα; Πάντως η συμβουλή σας είναι καλοδεχούμενη

Και στους 2 που η στρατηγική σας ξεκινά από τελείως διαφορετική αφετηρία από ότι εμένα, οι κινήσεις μπορεί να είναι επιτυχείς. Για μένα θα ήταν καταστροφικές και θα ακύρωναν τους κανόνες και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία έχω στηριχθεί.

Σημασία έχει να ξέρει κανείς τι κάνει και γιατί το κάνει...

τώρα ο καιρός θα δείξει τι θα επακολουθήσει. Ο καθένας να βρει τους τρόπους να θωρακιστεί, αλλά και να μη χάσει τις όποιες ευκαιρίες κερδών.
10/11 10:59  Redbull
Του τα λέω του Νίκου και γω καιρό τώρα αλλά δεν ακούει,αγύριστο κεφάλι:)
Καλημέρα...
10/11 11:37  dimknaf
καλημέρα! Για να δούμε θα του βγει σε καλό;
10/11 11:42  Redbull
Είναι πολύπειρος και ξέρει να ελίσσεται.Η κουβέντα πάντως που είχαν με τον Βαγγέλη τη θεωρώ ως τις καλύτερες που έχουνε γίνει από επενδυτές εδώ και χρόνια.Αξίζει να εμβαθύνει κανείς σε αυτή ξαναβλέποντάς τη.
10/11 11:45  favlos
καλώς τους φίλους ;)

Ο σκοπός είναι να φτάσεις να κερδίσεις.
απ'όποιο δρόμο και να πας δεν έχει σημασία.

Διαλέγω λίγες κινήσεις,εκεί που συμβαίνει.
Ανεβαίνουν τα ψάρια,δεν θα πάω να πάρω real estate γιατί είναι φτηνό.
10/11 11:54  favlos
red thnx..καλεσμένος στην επόμενη και σύ και ο φίλος dim
10/11 11:55  Redbull
Έτσι είναι.Εδώ που τα λέμε,πλην ψαριών,ΙΚΤΙΝ,ΜΛΣ και ίσως κάποιες λίγες άλλες που δεν μου έρχονται στο νου τώρα,δεν είναι για διακράτηση ακόμα.Νικητήριος διακράτηση...
10/11 12:01  dimknaf
η MLS καλά τα έχει πάει μέχρι εδώ, αλλά από εδώ και πέρα δεν νομίζω ότι απότελεί την τόσο μεγάλη ευκαιρία. Ήταν στις επιλογές μου όταν ήταν στα 70 λεπτα. Τώρα εδώ στα 2,30 τα περισσότερα τα έχω διώξει.

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις