Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Το παράδειγμα της Ιρλανδίας πρέπει να ταρακουνήσει τους τραπεζολάτρες!
2487 αναγνώστες
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010
14:46

 Επειδή πολλοί θεωρούν απίθανη τη κατάρρευση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, καλό θα ήταν να έχουν υπόψιν τους αυτό που συνέβη στην Ιρλανδία. Μπορεί η ελληνική περίπτωση να είναι διαφορετική, και θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε πως η εδώ κατάληξη θα είναι απαραίτητα η ίδια, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα έπρεπε να έχουν ταρακουνήσει τους τραπεζολάτρες.


Ένα χρόνο πριν καταρρεύσει η Anglo Irish Bank θεωρείτο από τις καλύτερες και ασφαλέστερες τράπεζες. Εθνικοποιήθηκε και οι μέτοχοι έχασαν τα πάντα! Οι καταθέτες αντιθέτως δεν έπαθαν τίποτα. Εκεί ήταν η φούσκα των ακινήτων που έσκασε, εδώ μπορεί να είναι τα ελληνικά ομόλογα και τα θαλασσοδάνεια, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονη κατάρρευση των ακινήτων. Συμπέρασμα πρώτο: Οι τράπεζες και οι καταθέτες τους θα προστατευθούν με κάθε μέσο, αλλά όχι και οι μέτοχοί τους.


Άλλες δύο μεγάλες τράπεζες της Ιρλανδίας είναι οι Bank of Ireland και Allied Irish Banks. Το 2008 οι μετοχές τους κατέρρευσαν. Η δεύτερη από αυτές που σας ανέφερα, αφού δέχθηκε βοήθεια από το κράτος το 2009, τελικά πρόσφατα εθνικοποιήθηκε. Από τα 20+ € η μετοχή βρίσκεται κάτω από τα 40 λεπτά σήμερα. Η πρώτη, από 18ευρώ/μτχ και 18δισ κεφαλαιοποίηση, έφτασε στα 12λεπτά το 2009, και σήμερα μετά από μια περίοδο ανάκαμψης καταρρέει πάλι προς τα 40 λεπτά.


Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η καταστροφική πορεία των δεικτών των δύο ιρλανδικών τραπεζών που ανέφερα και του ISEQ Financial, που όπως καταλαβαίνετε συμπλέουν. Αντίθετα ο ISEQ 20 και ISEQ Overall από το 2009 και μετά έβαλαν φρένο στις ζημιές. Οι τράπεζες έπαψαν να είναι ο ηγέτης της αγοράς και σήμερα η κεφαλαιοποίηση τους είναι τόσο μικρή ώστε να μην επηρεάζουν άμεσα την αγορά. Βαμμένος κόκκινος(δεν του ταιριάζει καθόλου το χρώμα) είναι ο ISEQ Small Cap, που βλέπετε πόσο καλά υπεραποδίδει. Συμπέρασμα δεύτερο: Μπορεί σήμερα οι τράπεζες να είναι ο ηγέτης της αγοράς αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο πως θα συνεχίσει να συμβαίνει στο μέλλον. Κέρδη μπορούμε να δούμε και χωρίς τις τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό μας. Το “οι τράπεζες δεν χάνουν ποτέ” είναι μεγάλος μύθος. Πρόκειται για υπερμοχλευμένες επιχειρήσεις που αποτελούν επιθετική επιλογή και όχι αμυντική!


Επίθεση θα παίξω όταν έχω ελπίδες να βάλω γκολ. Η Εθνική(όχι του ποδοσφαίρου lol) για παράδειγμα, με όλους αυτούς του κινδύνους και τα προβλήματα, διαπραγματεύεται κοντά στα ίδια κεφάλαιά της. Ποιος σας είπε πως είναι φθηνή; Ρισκάρεις όταν είναι να πάρεις κάτι τόσο φθηνά, ώστε να αξίζει το risk reward ratio. Αν δεν έχω ελπίδες να βάλω γκολ καλύτερα να παίξω άμυνα.


Μπορεί στην Ιρλανδία το πρόβλημα να ξεκίνησε από τις τράπεζες και να επεκτάθηκε στα δημοσιονομικά, ενώ εδώ κινδυνεύουμε να συμβεί το αντίθετο. Αυτό, όμως δεν αποκλείει το γεγονός οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα. Τόσα δάνεια είναι που βρίσκονται ή μπορεί να γυρίσουν στο κόκκινο μαζί με τη βόμβα των ελληνικών ομολόγων και την παραπαίουσα ελληνική οικονομία.


Δεν υποστηρίζω πως οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν απαραίτητα. Απλά καταλαβαίνω πως πολλά μπορεί να χάσει κανείς και λίγα να κερδίσει από τις μετοχές τους. Άρα, θεωρώ πως είναι μια κακή επιλογή σε σχέση με άλλες ευκαιρίες του ΧΑΑ.


Ξεκίνησα να τα γράφω αυτά από το ΣΚ και δεν με παραξενεύει καθόλου που βλέπω την ΕΤΕ με το 6 μπροστά. Μια χαρά είναι τα πράγματα! Εύχομαι πραγματικά να μη δούμε το έξι μετά από μια υποδιαστολή, όπως το είδαν οι Ιρλανδοί μέτοχοι!

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΔΤΡ ΕΤΕ
Αξιολογήστε το άρθρο 
11 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις