Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Αποχωρίζομαι την πιο επιτυχημένη μου επιλογή!
2238 αναγνώστες
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010
14:17

Το 2007 οι μετοχές είχαν πάρει την ανηφόρα. Δεν έβρισκες με ευκολία φθηνές μετοχές. Έψαχνες μέσα στο σωρό και για τις λίγες που θα έβρισκες δεν ήξερες “αν θα σου έβγαινε μάπα το καρπούζι!”. Από τότε και πολύ νωρίτερα είχα διακρίνει την περίπτωση της MLS σε τιμές κάτω του ενός ευρώ.


Δεν ήταν τόσο η μεγάλη κερδοφορία σε σχέση με τη κεφαλιοποίηση της (p/e) που μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον. Τα περίπου 10εκ. κεφαλαιοποίησης το 2007, όταν το 2006 ήταν ζημιογόνο, και οι πωλήσεις που έφταναν τα 3,5εκ. δεν φαίνονταν καθόλου λίγα με βάση τους αριθμούς. Όπως έχω πει πολλές φορές, η επένδυση αξίας δεν πρέπει να στηρίζεται στα νούμερα και τους αριθμοδείκτες μόνο, αλλά και στα δεδομένα που κρύβονται από πίσω. Η MLS, παρότι μικρή, ξεχώριζε για τη ταχύτατη ανάπτυξη των μεγεθών της, έχοντας δραστηριότητα σε μια σχετικά παρθένα για την Ελλάδα αγορά(GPS). Παράλληλα, ο μηδενικός δανεισμός της τις έδινε μεγάλες αντοχές.


Το στοίχημα βγήκε! Το ένα τρίμηνο ήταν καλύτερο από το προηγούμενο. Οι πωλήσεις έφτασαν τα 15εκ. και τα κέρδη τα 2,5εκ. το 2009. Η μετοχή σήμερα έχει φτάσει ένα βήμα πριν τα 2,5 ευρώ, έχοντας σχεδόν τετραπλασιαστεί, με το υπόλοιπο ταμπλό να ματώνει. Δείτε σε τι βαθμό έχει υπεραποδώσει η MLS σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά τα τελευταία χρόνια. Πλέον η Θεσσαλονικιώτικη εισηγμένη αξιολογείται από την αγορά για 30εκ. €.


Αν είχα την άποψη πως οι ίδιοι φρενήρεις ρυθμοί θα συνεχίζονταν και στο μέλλον, δεν θα ήθελα να πουλήσω την αγαπημένη μου μετοχή. Στο χρηματιστήριο όμως δεν θα πρέπει να είμαστε συναισθηματικοί. Ήδη φαίνονται τα πρώτα στοιχεία επιβράδυνσης της ανάπτυξης για την εταιρεία, που εξαρτάται από την εσωτερική αγορά και την εξέλιξη του ελληνικού προβλήματος. Επιπλέον, μπορεί η μετοχή να μη θεωρείται ακριβή, αλλά δεν είναι και φθηνή. Αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία όταν στο ελληνικό χρηματιστήριο πραγματικά κάποιες μετοχές χαρίζονται.


Που θα μπορούσε να φτάσει η χρηματιστηριακή αξία της MLS; Αν υποτεθεί πως από εδώ και πέρα θα υπάρχει κάποια σταθερότητα στα μεγέθη, ακόμα και σε ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλίμα δεν θεωρώ πως δικαιολογείται κεφαλαιοποίηση πέρα από τα 40εκ. Άρα τα περιθώρια ανόδου, αν εξαιρέσουμε κάποιο παιχνίδι στη μετοχή, δεν φαίνεται να μπορούν να είναι μεγάλα. Αντίθετα, λόγω του κλίματος απαξίωσης, μια μικρή η μεγαλύτερη επιδείνωση στα αποτελέσματα θα μπορούσε να φέρει τη μετοχή κάτω και από τη λογιστική της αξία. Εκεί δηλαδή που διαπραγματεύεται το σύνολο των εισηγμένων. Αυτό σημαίνει για την MLS τιμές κοντά στο 1 ευρώ. Τα περιθώρια πτώσης, λοιπόν, μπορεί υπό κάποιες συνθήκες να είναι μεγάλα, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Από την άλλη θα μπορούσα να βρω αρκετές ελληνικές μετοχές για τις οποίες ισχύει το αντίστροφο. Η λογική τι λέει;;;


Θα ακολουθήσω αυτό που μου λέει η λογική αποχωρίζοντας και τα τελευταία κομμάτια της πιο επιτυχημένης μου επιλογής.

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΜΛΣ
Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

16/12 14:58  κωτσιουρος μαρινης
φιλε συγχαρητηρια. Η γνωμη μου ειναι να περιμενεις και να πουλησεις οταν αυξηθουν οι ογκοι...
16/12 15:27  dimknaf
ξέρεις φίλε μαρίνη εγώ εχω επενδυτική νοοτροπία. Έτσι η απόφαση μου δεν θα αλλάξει και δεν επηρεάζεται από τα τεχνικά.

Αλλά για πες για αυτούς που ενδιαφέρονται. Πως τα βλέπεις τα τεχνικά;
16/12 15:30  κωτσιουρος μαρινης
φιλε επειδη βλεπω ανοδικη αντιδραση προς το 1580 γιαυτο το εγραψα.Την μεοχη ΔΕΝ την εχω μελετησει προσεκτικα...
16/12 15:31  dimknaf
εντάξει τα λεφτά δεν έγιναν ρευστό...μετατράπηκαν σε κλεμ
16/12 17:06  favlos
ωραίος ο φίλος dim..
άντε και στην κλεμ τα ίδια ;)
16/12 18:50  dimknaf
Ευχαριστώ Νίκο! Τα καλύτερα και για σένα για την ΕΤΕ. . Από εδώ και πέρα "εθνικολόγος" στο neoforum όπως είδα στο τελευταίο σου βιντεάκι...
16/12 19:09  favlos
Με μια άλλη έννοια από τη στενή χρηματιστηριακή...το θέμα πια δεν είναι οι τιμές,είναι μεγαλύτερο.

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις