Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Ανασκόπηση 2010 για το Investorblog.
2179 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011
13:51

 Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά, Υγεία και Ευτυχία σε όλους για το 2011! Μετά ας έχουμε και καλά κέρδη.


Σήμερα θα επιχειρήσω να κάνω μία ανασκόπηση του 2010 για το blog και τις επιλογές μου.


 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Θέση μου από παλιότερα ήταν πως θα έπρεπε να αποφύγουμε τις τράπεζες σε κάθε περίπτωση. Στην αρχή γιατί ήταν πιο ακριβές από την υπόλοιπη αγορά, και μετά επειδή στη πορεία έγιναν πολύ πιο επικίνδυνες. Η άποψη αυτή εκφράστηκε πολλές φορές το 2009 & 2010. Μπορείτε να δείτε ενδεικτικά τα εξής:

Ποτέ σε μια Τράπεζα! - 1 Οκτωβρίου 2010

Ποια είναι η δίκαιη τιμή της Εθνικής; - 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η “μαρίδα” χρησιμοποιεί εκφράσεις “έξυπνου χρήματος” - 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η μετοχή της ΕΤΕ κοντά στην τιμή της αύξησης; - 8 Σεπτεμβρίου 2010

Να αγοράσω τραπεζικές μετοχές; - 19 Ιουλίου 2010

Αποτελούν έκπληξη τα χαμηλά της Εθνικής;;; - 30 Ιουνίου 2010

Αξίζουν οι τράπεζες τις σημερινές τους κεφαλαιοποιήσεις??? - 12 Οκτωβρίου 2009


Όσοι επένδυσαν στις τράπεζες το 2010 έχασαν το μισό τους κεφάλαιο. Το Investorblog δικαιώνεται για αυτή του τη θέση, παρότι ήταν κόντρα σε αυτό που πίστευαν οι πολλοί.


ASPIDA FUND

Το εικονικό χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2010 δεν περιλάμβανε ούτε μια τράπεζα. Αντίθετα, περιλάμβανε δυο μετοχές από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτό το ώθησε να υπεραποδώσει του ΓΔ και των Τραπεζών. Η απόδοση του από τις 26 Ιανουαρίου ανέρχεται σε -17%, ενώ το ίδιο διάστημα ο ΓΔ έχασε 33% και ο Τραπεζικός Δείκτης 50%. Συνεχίζω να έχω πίστη στις επιλογές του Aspida fund, το οποίο αναμένω να δείξει τη δύναμη του κατά το νέο έτος. Ανησυχία έχω για τη Forthnet και το Ιατρικό, που δείχνουν να είναι πιο επικίνδυνες σήμερα, παρότι τα περιθώρια ανόδου τους μπορεί να είναι μεγάλα αν όλα εξελιχθούν θετικά. Γενικότερα, όμως, μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένος τόσο από την υπεραπόδοση σε σχέση με το ΓΔ, όσο και από το γεγονός πως σήμερα δεν θα έκανα πολύ διαφορετικές επιλογές στο ΧΑΑ.


ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Την 1 Ιουλίου γράψαμε ένα άρθρο με τίτλο “Ένας κλάδος που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ΧΑΑ”. Παράλληλα, όπως είπαμε προηγουμένως, συμπεριλάβαμε από τις αρχές του χρόνου τη Σελόντα και το Νηρέα στο Income fund. Ο κλάδος ξεχώρισε έχοντας έντονα θετική απόδοση μετά την εμπλοκή του γεωργιανού επιχειρηματία. Μάλλον, η μεγαλύτερη επιτυχία του Investorblog για το έτος.MLS

Πριν από λίγες μέρες έγραψα για την MLS, μετοχές της οποίας κατέχω εδώ και χρόνια. Η ανοδική πορεία της συνεχίστηκε στο ταμπλό και το 2010. Αυτό με έκανε να αποχωριστώ και τα τελευταία της κομμάτια. Αποτελεί με διαφορά την καλύτερη επιλογή που έκανα ποτέ. Απέδωσε πέρα από κάθε προσδοκία μέσα στον κακό χαμό.ΝΕΛ, ΜΙΓ-ΒΙΒΑΡΤ, ΑΒΕΝΙΡ, ΒΙΒΕΡ

Υπήρξαν και μετοχές για τις οποίες ήμουν αρνητικός το 2010. Κάποιος θα μπορούσε να με κατηγορήσει ακόμα και για εμμονή, αφού η άποψή μου για αυτές είναι καταγεγραμμένη από προηγούμενες χρονιές. Η MIG από την εποχή της μεγάλης αύξησης έχει υποδεκαπλασιάσει το κεφάλαιο αυτών που την εμπιστεύτηκαν. Η ΝΕΛ και η Vivere από τη ψηλά τους σχεδόν το έχουν μηδενίσει. Μη πω για την Avenir που το έτος που μας πέρασε “έδωσε ρέστα” με την αρνητική της απόδοση.


ΧΡΥΣΟΣ

Η θέση που εκφράστηκε από εδώ για το χρυσό είναι πως αποτελεί όλο και μια πιο επικίνδυνη διαχρονική φούσκα. Η άνοδος του συνεχίστηκε. Για να δούμε πότε και σε ποια επίπεδα θα σκάσει;Μπορεί να υπήρξαν παραφωνίες και μετοχές ή επιλογές μου που δεν απέδωσαν τόσο καλά, αλλά γενικότερα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Παρέμεινα εκτεθειμένος σε μεγάλο βαθμό στις μετοχές, όπως επιτάσσει η επενδυτική μου νοοτροπία. Παρόλα αυτά, ακόμα και λογιστικά, ελάχιστα χαμένος βγήκα. Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω θα προτιμούσα να έχω επενδύσει σε μετοχές του εξωτερικού, παρότι δεν μου αρέσει το γεγονός πως δεν μπορείς να έχεις άμεσες εντυπώσεις για τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν. Τώρα είναι αργά. Σε τέτοιες τιμές δεν πουλάς Ελλάδα, αλλά αγοράζεις!


Στην επόμενη ανάρτηση θα προσπαθήσουμε να δούμε τι θα μπορούσε να κάνει ένας επενδυτής το 2011.

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΑΒΕΝΙΡ ΒΙΒΕΡ ΓΔ ΔΤΡ ΕΤΕ ΙΑΤΡ ΜΙΓ ΜΛΣ ΝΕΛ ΦΟΡΘ
Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

04/01 17:19  geokalp
πολύ καλός!
"Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω θα προτιμούσα να έχω επενδύσει σε μετοχές του εξωτερικού"Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις