Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Τι μπορεί να κάνει ένας επενδυτής στο ΧΑΑ το 2011;
2723 αναγνώστες
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011
12:30

Τη προηγούμενη φορά ασχοληθήκαμε με την πορεία του Investorblog το 2010. Σήμερα, όπως υποσχεθήκαμε, θα γράψουμε τις απόψεις μας για το τι μπορεί να κάνει ένας επενδυτής το 2011. Όλα όσα γράφονται εδώ κατά καιρούς, τονίζουμε πως δεν έχουν να κάνουν με προτάσεις αγοράς και πώλησης μετοχών, αλλά αφορούν επενδυτικές ιδέες. Αυτό δεν εμποδίζει το Investorblog να είναι πολύ συγκεκριμένο και να αναφέρεται σε ονόματα μετοχών. Όπως καταλαβαίνετε, ο καθένας είναι υπεύθυνος για την τσέπη του.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Και για το 2011, θα επιμείνουμε στο γνωστό μας μοτίβο: “μακριά από τις ελληνικές τράπεζες”. Θεωρούμε πως οι σημερινές κεφαλαιοποιήσεις τους δεν τις καθιστούν φθηνότερες από την υπόλοιπη αγορά, αν προσθέσουμε σε αυτές τις απαιτούμενες ΑΜΚ που πρέπει να λάβουν χώρα. Αντίθετα, όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν, το ρίσκο που ενέχουν είναι μεγάλο και φθάνει σε ακραίες καταστάσεις ακόμα και στην αναγκαστική κρατικοποίηση τους. Από την άλλη, αν η πορεία της ελληνικής οικονομίας αναστραφεί, τα περιθώρια ανόδου τους δεν θα είναι μεγαλύτερα από τις υπόλοιπες υποτιμημένες εισηγμένες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι κεφαλαιοποιήσεις τους δεν είναι τόσο μικρές σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά τους και τη δυναμική των κερδών τους. Το διάστημα 2003-2007 η καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών στηρίχθηκε σε ένα φαινόμενο φούσκας που δεν πρόλαβε να συμπεριλάβει το υπόλοιπο ΧΑΑ. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει κάποιοι να ξεχάσουν τιμές των 30€ και 40€ για τη μετοχή της Εθνικής που να είναι διατηρήσιμες. Αν στη διάρκεια του έτους δούμε για τις τραπεζικές μετοχές τιμές πολύ χαμηλότερες από τις σημερινές, κάτι που μπορεί να σημαίνει τον ενστερνισμό κάποιων κινδύνων από τις αγορές, τότε είναι πιθανό να αξίζει το ρίσκο αγοράς τους ως turn around stories, έχοντας όμως πάντα μικρή στάθμιση στα χαρτοφυλάκιά μας. Αυτό θα το εξετάσουμε στην πορεία, γιατί σήμερα οι τράπεζες δεν είναι φθηνές. Απλά κάποτε ήταν πανάκριβες!!!


ASPIDA FUND – ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Εξακολουθώ να θεωρώ πως πρέπει να ψάχνουμε εξωστρεφείς και άλλες επιχειρήσεις με αμυντικά χαρακτηριστικά. Σήμερα δεν θα έκανα πολύ διαφορετικές επιλογές από αυτές που περιλαμβάνονται στο Aspida fund του 2010. Θα πρόσθετα όμως τον ΟΤΕ(“πιο όμορφη επιλογή από τις τράπεζες), που από τότε που έβαλε πόδι σε αυτόν η DT, έχει υποχωρήσει τόσο, που από σαφώς υπερτιμημένη μετοχή τότε, να αποτελεί ευκαιρία σήμερα. Επίσης, ωραία επιλογή μου φαίνεται και αυτή του Κυριακίδη (“FHL Κυριακίδης: Μια μικρή, φθηνή και καλή επιλογή για το ΧΑΑ”), αν και μικρούλα.

Σε αυτές που δεν θα αγόραζα το 2011, αλλά δεν θα τις πουλούσα από την άλλη σε αυτές τις σκοτωμένες τιμές είναι η Forthnet και το Ιατρικό. Επίσης, ίσως να έδιωχνα πολύ λίγα κομμάτια από τις φθηνές και εξωστρεφείς, αλλά υπερχρεωμένες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών (ΣΕΛΟ & ΝΗΡ). Έχουν περίπου διπλασιάσει τις τιμές τους από τα περσινά χαμηλά και αυτό που φοβάμαι είναι μη προχωρήσουν σε καμία ΑΜΚ. Διαφορετικά δεν θα πούλαγα ούτε μετοχή, εκτός αν ερχόταν ο Γεωργιανός να μου τα πάρει πάνω από το 1€.


ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

Πέρα από τις Τράπεζες, υπάρχουν αρκετές επικίνδυνες μετοχές. Η ΝΕΛ εξακολουθώ να πιστεύω πως αποτελεί μια από αυτές. Η μεγάλη ΑΜΚ έφερε 100εκ. στα ταμεία, αλλά για να δούμε σε πόσο καιρό θα φαγωθούν και αυτά από τις νέες ζημιές; Από την άλλη, γιατί να αγοράσεις μετοχή επικίνδυνης εταιρείας στη λογιστική της τιμή όταν άλλες χαρίζονται στο ΧΑΑ; Περισσότερα για τη ΝΕΛ θα πούμε την επόμενη φορά.


H MIG έχει φθάσει να πουλιέται σε τιμές που είναι κλάσμα της εσωτερικής της αξίας, ακόμα και αν αφαιρεθούν οι εναπομείνασες υπεραξίας. Μπορεί να μην είναι ακριβή και επικίνδυνη, αλλά είναι φθηνή και επικίνδυνη! Εμένα μου θυμίζει σε πολλά την Alfa Alfa Holdings του Αλαμάνη, όπως έχω γράψει από το 2007 (MIG, όπως AA Holdings...). Αν αλλάξει ιδιοκτησία και πέσει σε καλύτερα χέρια, οι εταιρείες που την απαρτίζουν είναι κορυφαίες, ικανές να αλλάξουν την τύχη της. Να αγοράσει κάνεις για αυτό το “αν”; Εγώ θα έλεγα καλύτερα όχι.


Στα σχόλια θα ήθελα να έχω τις δικές σας απόψεις και προτάσεις για το 2011...

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΙΑΤΡ ΚΥΡΜ ΜΙΓ ΝΕΛ ΝΗΡ ΟΤΕ ΣΕΛΟ ΦΟΡΘ
Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

31/01 22:53  HugoChavez
Favlo, Καλημέρα
το ερώτημα μου είναι, σχετικά με την πορεία της Alapis. Ποιά είναι η γνώμη σου μετά την τελευταία κατρακύλα της? Υπάρχει περίπτωση να φθάσει ξανά εκεί κάτω λόγω σορταρίσματος? και μετά?


Gracias ...
01/02 11:00  HugoChavez
Sorry for the wrong name, Investor


Gracias ...

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις