Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Θεμελιώδης, Τεχνική Ανάλυση και Πόκερ...
3100 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011
10:57

 Στις αγορές και τα χρηματιστήρια οι στρατηγικές που ακολουθούν οι διάφοροι, επενδυτές, “παίκτες” ή όπως αλλιώς μπορεί να τους χαρακτηρίσει κανείς, είναι τόσες πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους και με ασαφή όρια, ώστε να καθίσταται δύσκολη η κατηγοριοποίηση τους. Μπορεί να μην πρόκειται για ότι πιο επιστημονικό, αλλά στο μυαλό μου τους διαχωρίζω σε 2 ομάδες. Αυτή των “επενδυτών” και αυτή των “κερδοσκόπων”. Και οι πρώτοι και οι δεύτεροι έχουν ως βασική τους αρχή το κέρδος.


Στους πρώτους ταιριάζει περισσότερο η Θεμελιώδης προσέγγιση και η μακροπρόθεσμη διακράτηση των μετοχών. Αυτές εκτιμώνται για τη πραγματική τους αξία, ως τίτλοι ιδιοκτησίας. Το κέρδος προσδοκάται από τη διαστρέβλωση των αγορών να τις υπερεκτιμούν και υποεκτιμούν, αλλά και από την αξία που προσθέτουν τα κέρδη των επιχειρήσεων μέσω της διακράτησης. Μπορεί οι επενδυτές να κινούνται κόντρα στην τάση στις περιόδους πανικού ή ευφορίας, και βραχυπρόθεσμα να μετρούν ζημιές, αλλά τελικά αγοράζουν φθηνά και πωλούν ακριβά. Αυτό, σαν σύνολο, τους καθιστά κερδισμένους στην πορεία του χρόνου.


Αντίθετα, οι δεύτεροι αντιμετωπίζουν τις μετοχές σαν εμπόρευμα. Η προσφορά και η ζήτηση είναι αυτές που καθορίζουν τις τιμές. Προσπαθώντας στην ουσία μέσω της τεχνικής ανάλυσης να προσεγγίσουν την εξέλιξή τους, στόχος τους είναι η πρόβλεψη της τάσης. Η ακολούθηση αυτής σε πολύ βραχυπρόθεσμο (trading) ή και μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι αυτό που φέρνει τα κέρδη. Εδώ συμβαίνει να αγοράζουν ακριβά για να πωλούν ακριβότερα και να σορτάρουν φθηνά για να κλείνουν τη θέση τους ακόμα φθηνότερα. Αν το κάνουν επιτυχημένα, όπως καταλαβαίνετε κερδίζουν. Σαν σύνολο, όμως, στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για ένα zero sum game, όπου τα κέρδη κάποιου σημαίνουν ζημιές για κάποιον άλλο. Ακόμα χειρότερα, επειδή υπάρχουν περίοδοι όπου γίνονται αγορές υπερτιμημένων αξιών ή πωλήσεις υποτιμημένων και συνυπολογίζοντας τις προμήθειες από τις συχνές αγοραπωλησίες, το άθροισμα για αυτούς τους παίκτες είναι ζημιά. Θα έλεγα, λοιπόν, πως τελικά αυτού του τύπου η ενασχόληση με τις αγορές δεν διαφέρει από τον τζόγο και το καζίνο. Στο πόκερ, μιας και έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία, οι περισσότεροι ζημιώνονται έως καταστρέφονται για να τροφοδοτήσουν τα κέρδη των λίγων που γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι. Ο παράγοντας τύχη θολώνει τα νερά και ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στο ότι μια μικρή μαριδούλα μπορεί εύκολα να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες της θεωρώντας τον εαυτό της καρχαρία.


Ο τύπος που κοιτάει ένα διάγραμμα, τραβάει δύο γραμμές και βγάζει στα γρήγορα με στόμφο ένα διφορούμενο χρησμό Πυθίας δεν απέχει και πολύ από την καταστροφή του...

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις