Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Εθνική ή Sprider;
1758 αναγνώστες
Τρίτη, 17 Μαΐου 2011
16:14

   ή 

 

Την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε στο πόσο δύσκολο είναι κανείς να προβλέψει τα μελλούμενα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και να υπολογίσει την αξία των μετοχών τους. Αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο εξασφαλισμένοι και να μη ρισκάρουμε πολλά θα πρέπει να κατευθυνθούμε στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Αν τα πράγματα θεωρούμε πως θα εξελιχθούν ομαλότερα από τον αρμαγεδώνα που προφητεύεται από τα παράθυρα των καναλιών, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα χαρτοφυλάκια μας περισσότερο επιθετικές επιλογές που έχουν έκθεση στην εσωτερική αγορά.

 

Και όταν μιλάμε για τέτοιες δεν εννοούμε εταιρείες που η χρεοκοπία τους είναι θέμα χρόνου . Η εμπειρία έχει δείξει πως από αυτές ούτε μια στις εκατό δεν γυρνάει στη ζωή, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά μια από τις πιο επιθετικές επιλογές είναι οι ελληνικές τράπεζες. Έχουμε εξηγήσει από παλιά την ευαισθησία των ισολογισμών τους. Το θέμα είναι πως ακόμα και αν το ελληνικό πρόβλημα εξελιχθεί κατ' ευχήν και μείνουν αλώβητες από την κρίση, τα περιθώρια ανόδου τους δεν είναι τόσο μεγάλα. Όσοι ελπίζουν πως σε απόλυτα υγιείς συνθήκες για την οικονομία θα δουν την Εθνική στα 30€, δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως με τις νέες μετοχές που έχουν εκδοθεί αυτό μεταφράζεται σε κεφαλαιοποίηση της τάξης των 30 δις. Μόνο σε συνθήκες απόλυτης φούσκας θα μπορούσαν να επαληθευτούν αυτές οι τιμές. Άρα, δύσκολα μπορούμε να προσδοκούμε κάτι περισσότερο από το διπλασιασμό τους, ενώ ο κίνδυνος να χάσουμε τα πάντα είναι υπαρκτός.


Και τι επιλογές έχει κάποιος που θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία σύντομα θα γυρίσει; Για παράδειγμα, τα Sprider αυτή τη στιγμή στο ΧΑΑ αποτιμώνται για μόλις 15εκ., όταν οι πωλήσεις τους κινούνται κοντά στα 150εκ. Οι υποχρεώσεις (85εκ.) είναι ανώτερες των ιδίων κεφαλαίων (52εκ.). Εφόσον οι ζημίες των 10εκ. του 2010 επαναληφθούν, η αναλογία ξένων/ίδιων κεφαλαίων θα αρχίσει να παίρνει επικίνδυνη τροπή. Αν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε μετά από ένα ή δύο χρόνια για τη χρεοκοπία των Sprider, ή άλλων επιφανών εταιρειών, σκεφτείτε τι πρόκειται να συμβεί στους υπερμοχλευμένους ισολογισμούς των τραπεζών, που πέρα από όλα τους τα προβλήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε αυτές τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες είναι πολύ σημαντικές για να πάψουν να υπάρχουν, αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία οι μέτοχοι τους θα είναι οι πρώτοι που θα “πληρώσουν τη νύφη”, μέσω αναγκαστικών κρατικοποιήσεων ή μεγάλων ΑΜΚ.


Αν τα Sprider επέστρεφαν σε κερδοφορία της τάξης των 15εκ., σε ένα μέτριο χρηματιστηριακό κλίμα άνετα θα μπορούσαν να σηκώσουν κεφαλαιοποίηση της τάξης των 150εκ. Οι αγορά σε αυτά τα επίπεδα φαίνεται να έχει προεξοφλήσει πολύ άσχημες εξελίξεις που φτάνουν μέχρι και το σενάριο της χρεοκοπίας της πασίγνωστης εμπορικής αλυσίδας. Το θέμα είναι αν έχει εκτιμήσει σωστά την υπόθεση, γιατί οι αποτιμήσεις είναι ζήτημα ανθρώπινων ενεργειών η οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη δύναμη της ψυχολογίας και του πανικού. Αν δεν συμμερίζεστε την άποψη της αγοράς, θεωρώντας πως τα Sprider και ανάλογες επιχειρήσεις μπορούν να αντεπεξέλθουν, μπορείτε να αναλαμβάνετε το κίνδυνο να αγοράσετε τέτοιου είδους μετοχές. Αν προβλέψατε σωστά μπορείτε να δείτε τις μετοχές σας στο μέλλον ακόμα και να δεκαπλασιάζονται, ενώ στην αντίθετη περίπτωση να ζήσετε τη χρεοκοπία τους και το μηδενισμό του κεφαλαίου σας.


Από το να αγοράζετε μετοχές της Εθνικής και των άλλων ελληνικών τραπεζών θα ήταν πολύ προτιμότερο να κατευθυνθείτε σε ένα μείγμα μετοχών τύπου Sprider. Μια από όλες αυτές να καταφέρει να σωθεί, θα αντισταθμίσει τις απώλειες από όλες τις άλλες. Αν δεν τα καταφέρει καμία, σκεφτείτε τι πιθανότητες έχουν να σωθούν οι ισολογισμοί και κατ΄ επέκταση οι μετοχές των τραπεζών. Το κεφάλαιο σας θα μηδενίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αντίθετα, στο θετικό σενάριο της σύντομης ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, οι τραπεζικές μετοχές δύσκολα θα σας ανταμείψουν με κάτι περισσότερο από τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό τους. Σε αυτές τις συνθήκες το μείγμα “Spriderθα εκτοξευόταν!

 

Σε κάθε περίπτωση, ένα χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να είναι διαφοροποιημένο και να έχει έκθεση σε διαφορετικές μετοχές και κλάδους. Δεν είμαστε υπέρ των επιθετικών επιλογών. Αυτές προτιμότερο είναι να συμμετέχουν με μικρό ποσοστό στο χαρτοφυλάκιο σας. Απλά καλό θα ήταν να καταλάβετε τα εξής δύο:


  1. Οι Τράπεζες είναι επιθετικές επιλογές και όχι αμυντικές.


  1. Οι Τράπεζες είναι οι χειρότερες από τις πολλές καλές επιθετικές επιλογές που έχετε στη διάθεση σας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΔΤΡ ΕΤΕ
Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

17/05 17:06  favlos
Γεια σου φίλε Δημήτρη..
Γουρλής πάντως στο θέμα των τραπεζών σήμερα
;)
17/05 17:22  dimknaf
Ναι! χαχαχα!

να γράφω πιο συχνά αν είναι νίκο!
18/05 00:15  geokalp
πάντως όσο η ΕΤΕ θα πάει στα 30 άλλο τόσο τα μαγιώ θα γράψουν αποτελέσματα 15εκ.
18/05 03:31  dimknaf
δύσκολο το ένα, δύσκολο και το άλλο!

Απλά, ακόμα και με κέρδη 1δις στα 30 ευρώ της Εθνικής θα μιλάμε για π/e 30. Τα sprider στο ίδιο p/e θα σήκωνωναν 150εκ. κεφαλαιοποίσης(=δεκαπλασιασμός μετοχής) ακόμα και με 5εκ. κέρδη.

Εγώ πιστεύω πως η ελληνική οικομονία θα γυρίσει αλλά όχι τόσο γρήγορα. Η μπάλα θα πάρει τους μετόχους τόσο της εθνικής όσο και των εταιρειών τύπου sprider. Απλά αξίζει να αγοράσει σε ένα βαθμο κανέις, ανάλογα με το προφίλ του, για αυτό το αν.

Απλά αν είναι να ρισκέρεις η Εθνική μάλλον δεν είναι η κατάλληλη επιλογή. Αυτό είναι που λεώ, μπορεί να μη διαφωνώ μαζί σου.

18/05 09:37  geokalp
δεν διαφωνώ στο τρόπο σκέψης, 5* έβαλα ;)
19/05 02:16  dimknaf
6εκ ζημιές μόνο στο τρίμηνο... Αν πάει όλο το έτος έτσι μπορεί να δούμε ακόμα πιο γρήγορα το λουκέτο...

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις