Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Bye Βye Τιτάνα!
2155 αναγνώστες
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011
00:34

 
Στα τέλη του 2008 είχα αγοράσει κάποιες μετοχές του Τιτάνα κοντά στα 13€(περίπου, 1δις κεφαλαιοποίησης). Η αποτίμηση εκείνη ήταν προκλητικά χαμηλή για μια τόσο σοβαρή και ποιοτική εταιρεία αυτού του μεγέθους. Όμως δεν ήταν κάτι το περίεργο, αφού στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το ίδιο συνέβαινε για πολλές ακόμα εισηγμένες. Δεν πέρασε πολύς καιρός, και ήρθε η σύντομη αλλά γενναία άνοδος του χρηματιστηρίου το 2009. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να πουλήσω σε ένα βαθμό μετοχές που είχαν σημειώσει μεγάλη άνοδο, με στόχο να κατοχυρώσω τα κέρδη μου και να έχω την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσω και να εκμεταλλευτώ το ενδεχόμενο μιας νέας “βουτιάς”. Έτσι, οι μισές μετοχές του Τιτάνα πουλήθηκαν κοντά στα 20€. Να σημειώσω πως μέχρι τότε, προσπαθώντας να αξιοποιήσω όλη τη δύναμη του χαρτοφυλακίου μου, ήμουν 100% μέσα.


Ποιος περίμενε πως τόσο γρήγορα θα ακολουθούσαν τέτοιες δραματικές εξελίξεις για την Ελλάδα. Ίσα ίσα, φαινόμασταν και ανθεκτικοί, γιατί η οικονομία μας θεωρούταν αρκετά εσωστρεφής. Χαρακτηριστικό είναι, πως ήταν προτιμότερο να μην έχεις έκθεση στο επικίνδυνο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά να είσαι θωρακισμένος στα πλαίσια της ελληνικής οικονομίας, που φάνταζε σαν όαση. Βέβαια, γνωρίζαμε το θέμα του χρέους, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα εξελισσόταν με αυτούς τους ρυθμούς. Όταν πουλήθηκαν οι πρώτες μετοχές του Τιτάνα, σαν εταιρεία εξακολουθούσε να θεωρείται ως μια από τις ασφαλέστερες και να εμφανίζει εύρωστα μεγέθη.


Τελικά, ο Τιτάνας μετά τα μειωμένα κέρδη του 2009 και 2010, πέρασε σε οριακές ζημιές το πρώτο τρίμηνο του 2011. Δεν είναι μόνο η ελληνική αγορά τσιμέντου που έχει αγγίξει ιστορικά χαμηλά, αλλά και οι εξελίξεις στη Β. Αφρική που αποτελούν πρόκληση για το μέλλον. Αυτό που είναι απορίας άξιο, είναι πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν οδήγησε τη μετοχή σε κάθετη πτώση, όπως θα περίμενε κανείς. Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε θετικό έδαφος υπεραποδίδοντας σε σχέση με το δοκιμαζόμενο ΓΔ. Το σύνηθες είναι οι μετοχές, ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί, να προηγούνται των γεγονότων, κάτι που σε αυτή την περίπτωση σαφώς και δεν συνέβη. Στα 17€ περίπου, η χρηματιστηριακή αξία των 1,3 δις φαίνεται υψηλή για τα δεδομένα μιας ζημιογόνου πλέον επιχείρησης, σε ένα χρηματιστήριο που παραπαίει. Η κατάσταση στο ΧΑΑ μας έχει δείξει, πως εφόσον τα αποτελέσματα παραμείνουν ως έχουν, αν όχι επιδεινωθούν, άνετα η μετοχή μπορεί να υποχωρήσει ώστε να διαπραγματεύεται με P/Sales και P/BV κοντά στο 0,5. Αυτό θα σήμαινε τιμές κάτω από 10€ ανά μετοχή.


Να κρατήσει κανείς τις μετοχές του Τιτάνα, προσδοκώντας τι; Οι καλές εποχές προσέφεραν κέρδη μ.φ της τάξης των 200εκ. που μπορούσαν σε λογικά πλαίσια να φτάσουν τη μετοχή σε κεφαλαιοποιήσεις που αντιστοιχούν σε 30€/μτχ. Πιστεύω πως δεν αξίζει η ανάληψη του ρίσκου της διακράτησης για τόσο μικρά περιθώρια ανόδου. Εφόσον η μετοχή γυρίσει κάτω από τα 10€ στο μέλλον, επαναξιολογόντας τα δεδομένα εκείνη τη χρονική στιγμή, ίσως να μπορούσε να αποτελέσει συμφέρουσα επένδυση.


Σκεπτόμενος αυτά, πήρα την απόφαση να πουλήσω και τις υπόλοιπες μετοχές της εταιρείες. Ακόμα και στα 17€/μτχ. το κέρδος ήταν ικανοποιητικό. Σας είχα αναφέρει πως από τον Φεβρουάριο είχα επίσης πουλήσει κάποια κομμάτια ΟΠΑΠ, Σελόντα και Νηρέα. Πιστεύοντας πως ήρθε πάλι η ώρα να διοχετεύσω σε μετοχές αυτό το μικρό “μαξιλάρι” ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί με τις παραπάνω πωλήσεις, βγήκα πάλι για “ψώνια” προχθές... Στο επόμενο post, θα σας αναφέρω τι αγόρασα...


Bye Bye Τιτάνα....

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΝΗΡ ΟΠΑΠ ΣΕΛΟ ΤΙΤΚ
Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις