Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Επιλογές αγορών...
1527 αναγνώστες
Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011
10:24

 Όπως σας έχω αναφέρει , το τελευταίο διάστημα προχώρησα στην πώληση ενός μέρους από τις μετοχές που κατείχα σε ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Σελόντα και Νηρέα. Η ρευστότητα που αποκτήθηκε ήταν αρκετά μικρή, αγγίζοντας μόλις το 1/10 της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Την περασμένη εβδομάδα τη διοχέτευσα πάλι στην αγορά μετοχών.


ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:


Πλαστικά Θράκης: Με 23εκ. € αγοράζεις μια εξαγωγική επιχείρηση με πωλήσεις άνω των 200εκ. Βέβαια, μπορεί να προβληματίζει πως η κερδοφορία είναι οριακή και οι υποχρεώσεις ξεπερνούν ελαφρώς τα ίδια κεφάλαια. Μπορεί να διατρέχεις κάποιο κίνδυνο, αλλά πραγματικά η εταιρεία χαρίζεται...


Πλαστικά Κρήτης: Στον ίδιο κλάδο με την προηγούμενη αλλά με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους και χαμηλότερο δανεισμό. Επομένως, εδώ για τα 10εκ. κερδοφορίας του 2010 δίνεις 85εκ. Φαίνεται πιο ασφαλής επιχείρηση από τη προηγούμενη, αλλά προσφέρεται σε πιο τσιμπημένη τιμή.


Inform Lycos: Η εταιρεία έχει έκθεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Με κύκλο εργασιών κοντά στα 100εκ., χαμηλό δανεισμό και ενδιαφέρον αντικείμενο, φαίνεται ελκυστική όταν μετρά κεφαλαιοποίηση περίπου 20εκ. Η κερδοφορία της, μικρή για το μέγεθος των πωλήσεων.


Newsphone: Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εισηγμένη που η δραστηριότητά της είναι σχεδόν αποκλειστικά εγχώρια. Η χρηματιστηριακή αξία των 10εκ. ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, όταν τα μ.φ κέρδη του 2010 φτάνουν τα 2,5εκ. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από το ελληνικό δημόσιο, κάποιες από αυτές επίδικες. Μπορεί η εταιρεία να απευθύνεται στην ελληνική αγορά, αλλά το βασικό της κόστος είναι αυτό του προσωπικού, λόγω της φύσης των εργασιών της. Έτσι, είναι θετικό το ότι δεν είναι το ίδιο εκτεθειμένη με μια εταιρεία π.χ. εισαγωγική. Το θέμα των απαιτήσεων, όμως, είναι πολύ σοβαρό...


Ακρίτας: Η εταιρεία ξύλου έχει γυρίσει σε ζημιές. Στα 6εκ. κεφαλαιοποίησης, διαπραγματεύεται σχεδόν στο ένα δέκατο των ιδίων κεφαλαίων της, ενώ το 2010 πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 40εκ. Οι υποχρεώσεις βρίσκονται στο επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων, δίνοντας της ακόμα “λίπος για κάψιμο”. Γίνεται προσπάθεια να δοθεί έμφαση στις εξαγωγές. Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα τη χαρακτήριζα αρκετά επιθετική επιλογή.


Θα έλεγα πως για τις 3 πρώτες νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια, όμως οι 2 τελευταίες θα μπορούσαν υπό κατάλληλες συνθήκες να επιδοθούν σε τρελή κούρσα! Τα πράγματα στην οικονομία αλλάζουν εκεί που δεν το περιμένεις. Έτσι, καλό είναι να κάνεις μεταξύ άλλων και επιλογές που θα ανταποκριθούν καλύτερα στην επαλήθευση των θετικών σεναρίων.
Υ.Γ. Σκέφτηκα να συμπεριλάβω και τα Sprider(είχαμε μιλήσει εδώ για αυτά), αλλά η ανακοίνωση των πολύ άσχημων αποτελεσμάτων του α' τριμήνου με έκανε να αναθεωρήσω. Ωραία επιλογή μου φαινόταν και η Autohellas, μέχρι που είδα τις πολύ μεγάλες υποχρεώσεις.

Σχετικές μετοχές:
ΑΚΡΙΤ ΓΔ ΛΥΚ ΝΙΟΥΣ ΟΤΟΕΛ ΠΛΑΘ ΠΛΑΚΡ ΣΠΡΙ
Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις