Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Μαθήματα από το παρελθόν...(2)
1394 αναγνώστες
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011
20:14

 Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

(Βλ. "Μαθήματα από το παρελθόν")

 

Κατά τραγική ειρωνεία, η ανθρώπινη μου φύση με πρόδωσε. Ενώ, στην αρχή είχα θέσει ως απαράβατη αρχή να διαμοιράζω τον κίνδυνο, η απληστία και η ανυπομονησία για τα κέρδη που μετά από δύο χρόνια δεν έρχονταν, με οδήγησε σε σπασμωδικές κινήσεις. Το 2002 στον όμιλο Αλαμάνη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σύννεφα. Έτσι, οι μετοχές της AA Holdings και της ΑΛΤΕ είχαν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αποφάσισα να αγοράσω κάποιες μετοχές της πρώτης, καθώς τις πρόσεξα για τον πολύ χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών, μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις πολύ μεγάλες υποχρεώσεις και τα προβλήματα που έρχονταν. Αν θυμάμαι καλά, η τιμή κτίσης πρέπει να ήταν λίγο πάνω από το 1€/μτχ. Η συνέχιση της πτώσης του χρηματιστηρίου και οι δυσκολίες του ομίλου, έφεραν πολύ γρήγορα τη μετοχή σε τιμές γύρω από τα 30 λεπτά το 2003. Σε λίγο υψηλότερες τιμές είχα ενισχύσει σημαντικά τη θέση μου, κατεβάζοντας αρκετά το μέσο όρο κτίσης. Όταν η άνοδος ξεκίνησε, η μετοχή έγινε ρουκέτα φτάνοντας μέχρι το 1,40. Συνηθισμένος στην πτώση, πρώτη φορά έβλεπα τέτοια κέρδη να έρχονται. Παρόλα αυτά, δεν άφησα τον ενθουσιασμό να με καταβάλει και σταδιακά κατοχύρωσα κάποια από αυτά. Ένιωθα πολύ περήφανος για την επιλογή της AA Holdings, και τον τρόπο που χειρίστηκα την όλη υπόθεση.


Όμως, καθώς τα πράγματα στον όμιλο χειροτέρευαν, η μετοχή άρχισε πάλι να υποχωρεί, ακολουθώντας αντίθετη πορεία από αυτή του ΧΑΑ. Εγώ, εντελώς βλακωδώς, διέκρινα την ευκαιρία να αγοράσω για άλλη μια φορά φθηνά, θεωρώντας πως μπορώ να επαναλάβω τον “θρίαμβο”. Δεν είναι λάθος να αγοράζεις μια μετοχή που πέφτει, αρκεί να ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις για την εταιρεία που να σου υποδηλώνουν πως αξίζει να αναλάβεις το ρίσκο. Εγώ όχι μόνο αγνόησα αυτή την παράμετρο, αλλά η απληστία με έκανε να αρχίσω να παραβαίνω έναν από τους σημαντικότερους κανόνες της επενδυτικής μου στρατηγικής. Έπαψα να είμαι αφοσιωμένος στην ιδέα ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη διασπορά. Τώρα, πλέον, το μεγαλύτερο μέρος του αποτελούταν από μετοχές της θυγατρικής ΑΛΤΕ, η οποία είχε παρασυρθεί στον πάτο μαζί με την μητρική AA. Η κατασκευαστική κινδύνευε τόσο από την άσχημη κατάσταση στον όμιλο όσο και από τις γενικότερες δυσκολίες που άρχισαν να διαμορφώνονται στον κατασκευαστικό κλάδο. Δυστυχώς, δεν σταμάτησα εκεί το “έγκλημα”!


Η Έμπεδος που ήταν μια αποτυχημένη συγχώνευση κατασκευαστικών χαμηλότερης τάξης, υπέφερε από τις καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου για τα Ολυμπιακά έργα και δεν απείχε πολύ από το ¨λουκέτο”. Η απόφαση του βασικού μετόχου να συμμετάσχει σε ΑΜΚ με φρέσκο χρήμα και με όρους που θα περιόριζαν τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων, έριξε ακόμα περισσότερο την μετοχή. Βεβιασμένα, όντας άπειρος, πήρα την απόφαση να ακολουθήσω την τύχη του βασικού μετόχου, θεωρώντας πως για να ρίχνει φρέσκο χρήμα, θα πιστεύει στη σωτηρία της εταιρείας του. Για το σκοπό αυτό πούλησα τις άλλες μετοχές που είχα για να την αγοράσω.


Έχοντας πλέον μόνο μετοχές της ΑΛΤΕ και της Έμπεδος, έφτασα να κατέχω περίπου το 1/1000 του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης. Σκεφτόμουν πως η επιβίωση μιας εκ των δύο θα ήταν ικανή να μου χαρίσει απίστευτες αποδόσεις και κέρδη. Τελικά, οι εταιρείες δεν τα κατάφεραν και οι μετοχές τους με τον καιρό διαγράφηκαν από το χρηματιστήριο. Η απώλεια ήταν ολοκληρωτική και οφειλόταν στις δικές μου ανώριμες ενέργειες. Αν είχα κρατήσει την αρχική διάρθρωση του χαρτοφυλακίου μου, το 2007 θα είχα πολλαπλασιάσει το κεφάλαιο μου με σχετική ασφάλεια. Πήγα για τα πολλά και έχασα και τα λίγα... Η επόμενη μέρα ήταν πολύ δύσκολη...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!


 

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΤΕ ΓΔ ΕΜΠΕΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις