Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


To ΧΑΑ βουτάει! Στρατηγική για κέρδη!
3264 αναγνώστες
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011
22:46

Οι επενδυτές έχουν υποστεί σοκ από το μέγεθος της πτώσης στο ΧΑΑ. Ο ΓΔ έχασε τις χίλιες μονάδες και με μεγάλη ταχύτητα κινείται σε αχαρτογράφητες περιοχές. Πρωταγωνιστές της πτώσης οι ελληνικές τράπεζες, που χρειάζονται δισεκατομμύρια νέων κεφαλαίων για να αντιμετωπίσουν το rollover των ελληνικών ομολόγων και την επαναξιολόγηση των δανείων τους από την Blackrock.


Κάποιοι με επενδυτική νοοτροπία, υποστηρίζοντας την λογική “αγόρασε φθηνά και πούλα ακριβά”, θεωρούν πως οι τράπεζες είναι μια πρώτης επιλογής επένδυση για τα παιδιά τους. Αυτό ισχύει για τις μετοχές γενικά, αλλά όχι στις περιπτώσεις που μια εταιρεία αντιμετωπίζει τέτοιου μεγέθους προβλήματα που φτάνουν μέχρι τον αφανισμό. Βέβαια, οι μεγάλες τράπεζες δεν χάνονται γιατί είναι πολύ σημαντικές, αλλά κρατικοποιούνται μέσα από την έκδοση κοινών μετοχών σε αστεία αποτίμηση. Το σενάριο αυτό για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη πιθανότητα. Αν όχι όλα, τα περισσότερα φαίνεται πως θα καταλήξουν στο ΤΧΣ.


Τι σημαίνει αυτό για τους μετόχους; Μπορείτε να διαβάσετε
το άρθρο που είχαμε γράψει για τις Ιρλανδικές τράπεζες, βλέποντας στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο το κεφάλαιό σας μπορεί να μηδενιστεί όσο φθηνά και αν αγοράσετε. Πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δείτε τι γράφαμε πριν από ένα χρόνο, πως επαληθεύεται, και κάνετε τους απαραίτητους παραλληλισμούς για να προσεγγίσετε το μέλλον.


Είναι οι τράπεζες φθηνές; Τα πράγματα είναι όντως τραγικά για τους μετόχους των τραπεζών. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι τα αρνητικά σενάρια δεν θα επαληθευτούν και ότι με κάποιο μαγικό τρόπο εξαφανιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα στο ενεργητικό τους, οι τράπεζες και πάλι φθηνές δεν είναι. Ακόμα, διαπραγματεύονται σε κεφαλαιοποιήσεις που είναι συγκρίσιμες με τα ίδια κεφάλαιά τους. Αυτή την αποτίμηση τη θεωρώ απαράδεκτη, γιατί δείχνει πως η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει ακόμα πράγματα που φαίνεται να είναι επόμενα. Άρα πιστεύω πως και με ηπιότερες εξελίξεις, οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο πτώσης μπροστά τους, χωρίς να αποκλείεται ένα τελευταίο “κύκνειο άσμα” για το συνηθισμένο ξεφόρτωμα στα κορόιδα.


Αν οι τράπεζες μηδενίσουν, το υπόλοιπο ΧΑΑ θα μείνει ανεπηρέαστο; Με τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων, όπως έχει δείξει και η ιστορία, μαζί με τα “ξερά” καίγονται και τα “χλωρά”. Έτσι μέχρι στιγμής βλέπουμε εταιρείες με ισχυρά αποτελέσματα να ανθίστανται μεν, αλλά να πέφτουν δε, έστω και σε μικρότερο βαθμό. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα παράδοξο. Οι τράπεζες με τα σημερινά δεδομένα να διαπραγματεύονται ακριβά, άσχετα αν έχουν υποστεί μεγαλύτερη πτώση, ενώ πάρα πολλές εταιρείες που θα μπορούσαν να είναι παρούσες και ισχυρές την επόμενη ημέρα να χαρίζονται. Κάποιοι με όλα αυτά βγάζουν το συμπέρασμα πως δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το ΧΑΑ. Εμείς δεν έχουμε την ίδια άποψη.


Γιατί αυτή η κατάσταση αποτελεί ευτύχημα για ένα επενδυτή:

Καταρχάς, δίνεται η ευκαιρία ακόμα και τελευταία στιγμή στους “αμετανόητους τραπεζολάτρες” να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με άλλες που δεν εμφανίζουν τέτοιους κινδύνους, δίνουν μέρισμα και είναι κερδοφόρες. Μπορεί κάποτε να αντάλαζες 2 μετοχές της ΔΕΗ με μία της Εθνικής, ενώ σήμερα να χρειάζεται περίπου το αντίθετο, αλλά ακόμα και έτσι μπορείς να πηδήσεις ακόμα από το τρένο και να περιμένεις την αναστροφή της τάσης και όχι το χάσιμο των χρημάτων σου. Αν μέχρι τώρα έπεφταν μόνο οι τράπεζες, σήμερα δεν θα είχες αυτή τη δυνατότητα, άρα θα πρέπει να νιώθεις ευγνώμων για την τύχη σου. Φτάνει να μπορείς να δεις τα δεδομένα που διαμορφώνονται


Έπειτα, για τους υπόλοιπους διαμορφώνεται μια ενδιαφέρουσα στρατηγική που αν εφαρμοστεί με μέτρο και πειθαρχία, μπορεί σε βάθος χρόνου να δώσει μεγάλα και σχετικά ασφαλή κέρδη. Το πλάνο έχει ως εξής. Μπαίνεις Short(πώληση) στις τραπεζικές μετοχές και τον τραπεζικό δείκτη και Long(αγορά) σε επιλεγμένες υποτιμημένες μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά. Για όσους έχουν κωδικό στο χρηματιστήριο παραγώγων αυτό μπορεί να γίνει μέσω ΣΜΕ. Αγοράζεις συμβόλαια(π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ κτλ.) και πουλάς τράπεζες (ΑΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ).


ΣΕΝΑΡΙΟ Α

Αν οι τράπεζες όντως κρατικοποιηθούν ή χρειαστούν μεγάλες ΑΜΚ ,θα κερδίσετε σχεδόν όλη την αξία συμβολαίων πώλησης. Από την άλλη, επειδή σε ένα βαθμό θα παρασυρθεί όλο το ΧΑΑ, θα έχετε απώλειες από τα συμβόλαια αγοράς που μπορεί χάσουν πιθανότατα τη μισή τους αξία. Παρόλα αυτά το ισοζύγιο θα είναι θετικό. Έτσι θα μπορείτε να έχετε κάποιο κεφάλαιο για την επόμενη μέρα, όπου τα ΧΑΑ θα είναι απαλλαγμένο από το βαρίδι των τραπεζών και έτοιμο προς εκτόξευση των ακραία υποτιμημένων αξιών.

 


ΣΕΝΑΡΙΟ Β

Αν το χρηματιστήριο αρχίσει και αντιδρά με αφορμή τις τράπεζες, μάλλον θα έχει για τις τελευταίες βραχυχρόνια ισχύ. Σε αυτή την περίπτωση η άνοδος τους θα είναι πιο έντονη από τις  άλλες μετοχές και μπορεί να σας γεμίσει με βραχυχρόνιες ζημιές που πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι να καλύψετε. Αυτό θα συμβεί επειδή οι ζημιές από τις θέσεις SHORT θα είναι μεγαλύτερες από από τα κέρδη των θέσεων LONG.  Αν ήδη κατέχετε διάφορες μετοχές στο ΧΑΑ, θα μπορούσατε να καλύψετε τη σχετική ζημιά με την πώληση κάποιων από αυτές τις μετοχές που θα έχουν ανέβει. Τέτοιες σίγουρα θα υπάρχουν με την υποτιθέμενη άνοδο. Αν τώρα δεν κατέχετε καθόλου μετοχές, θα πρέπει να έχετε την απαραίτητη ρευστότητα να ανταπεξέλθετε. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσατε να καλύψετε τις ζημιές και να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τις θέσεις SHORT και LONG, αφού πλέον η διαφορά αποτίμησης θα είναι ακόμα πιο μεγάλη και θα έχετε τη δυνατότητα να παράγετε πολύ μεγαλύτερα κέρδη. Η Εθνική στα 10€, χωρίς να υπολογίζουμε εκδόσεις νέων μετοχών θα αξίζει 10δις. Ο ΟΤΕ αν έχει ανέβει μέχρι τα 8€ θα αξίζει μόλις 4δις, ενώ είναι κερδοφόρος και δεν αντιμετωπίζει του κινδύνους της ΕΤΕ. Καταλαβαίνετε πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το παράδοξο προς όφελος σας.


Αν δεν έχετε κωδικό στα παράγωγα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τη πλατφόρμα CFD της
Plus500 η οποία είναι εξουσιοδοτημένη και ελεγχόμενη από την FSA.  Δίνεται και κάποιο bonus ώστε να ξεκινήσετε και δίχως χρήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είσαστε μετρημένοι και να ακολουθείτε τους κανόνες της στρατηγικής σας και να αποφασίσετε με ποιο ποσό μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε κάθε κατάσταση. Καθώς η μόχλευση μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, αν δεν προσέξετε μπορεί να υποστείτε σοβαρές ζημιές.


Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και όχι προτροπή για αγορά η πώληση αξιών.

 

 

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΑΤΕ ΓΔ ΔΕΗ ΔΤΡ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΠΕΙΡ
Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις