Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Ιστορίες από το παρελθόν...(5)(MLS & Betanet)
3033 αναγνώστες
Σάββατο, 7 Απριλίου 2012
02:56

 

 

 

Διαβάστε πρώτα τα:

Μαθήματα από το παρελθόν... (1),(2),(3),(4)


 

 

Ιστορίες από το παρελθόν...(5)(MLS & Betanet)
 
H MLS δεν μπορούσε να θεωρηθεί φθηνή με βάση τη λογιστική της αξία. Δίνοντας 10εκ. για μια επιχείρηση με ετήσιες πωλήσεις κοντά στα 4εκ. πλήρωνες πολλά για μια μικρή εταιρεία. Από την άλλη, όμως, ο δανεισμός της ήταν μηδαμινός, τα περιθώρια κέρδους μεγάλα και η εξέλιξη των μεγεθών ταχύτατη, ενώ δραστηριoποιούταν σε ένα κλάδο που θεωρούσα πως θα έχει μεγάλη ανάπτυξη. Το μεγάλο περιθώριο κέρδους ήταν δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια συντελούσε στο ικανοποιητικό ROE, αλλά αυτό το ποσοστό θα ήταν διατηρήσιμο στο μέλλον; Αν οι μικρές πωλήσεις συνδυάζονταν με μη επαλήθευση της πρόβλεψης για μεγάλη ανάπτυξη και είσοδο ανταγωνιστών που θα “κατέτρωγαν” τα μεγάλα περιθώρια, η επιχείρηση θα εμφάνιζε αστεία μελλοντική κερδοφορία για την τιμή αγοράς της.
 
Οι πρώτες και περισσότερες μετοχές αγοράστηκαν το 2005. To 2005 και ιδιαίτερα το 2006 τα αποτελέσματα επιδεινώθηκαν. Έτσι, η μετοχή, παρά τη γενικότερη άνοδο του χρηματιστηρίου, μέχρι το 2006 έμενε σχετικά ασυγκίνητη. Στα τέλη του ίδιου έτους αποφάσισα να ενισχύσω τη θέση μου, καθώς σε μια ακριβή αγορά δεν μπορούσα να εντοπίσω εύκολα άλλες ευκαιρίες, ενώ η MLS είχε επιστρέψει σε τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από εκεί που είχα πρωτοαγοράσει. Μπορεί να ήταν μια εταιρεία ακριβή για τα κέρδη της, αλλά εμφάνιζε συνεχή και έντονη ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα τα πράγματα για την εταιρεία πήγαιναν κατ’ ευχήν. Όμως, ενιωθα τόσο “φορτωμένος” (πολύ κακώς αποτελούσε το ⅓ του συνολικού μου χαρτοφυλακίου) που με την πρώτη άνοδο το 2007,  αναγκάστηκα στο 1,38 να κάνω την πρώτη μερική ρευστοποίηση γνωρίζοντας ότι την πουλούσα σχετικά φθηνά. Το 2009 οι ετήσιες πωλήσεις της MLS έφτασαν τα 15εκ. και τα κέρδη μ.φ τα 2,4εκ.! Παρά την άσχημη εικόνα της αγοράς η μετοχή αφουγκράστηκε τα καλά μεγέθη. Έτσι, αποφάσισα να αρχίσω να αποεπενδύομαι σταδιακά, μέχρι που έδιωξα στα τέλη του 2010 και τα τελευταία κομμάτια κοντά στο 2,40. (βλέπε άρθρο)
 
 
ΜΑΘΗΜΑ 1 - ΔΙΑΣΠΟΡΑ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν πως η μετοχή αποτελούσε μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου μου. Καθώς η MLS ανέβαινε, η ποσοστιαία συμμετοχή της μεγάλωνε ακόμα περισσότερο. Με τη μετοχή κοντα στο 1,5€ ήθελες να κατοχυρώσεις τα κέρδη σου, αλλά από την άλλη ήξερες πως με αυτά τα μεγέθη η εταιρεία άξιζε περισσότερα και μπορούσε να πουληθεί σε υψηλότερη τιμή. Αν είχα μικρότερη συμμέτοχη θα μπορούσα να διαχειριστώ πιο αποδοτικά και ψύχραιμα την κατάσταση. Για άλλη μια φορά πήρα το μάθημα, ακόμα και από μια επιτυχημένη επιλογή, πως η διασπορά είναι καθοριστικός παράγοντας για να μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά ένα χαρτοφυλάκιο και να αμβλύνεις του κινδύνους.
 
H Betanet ήταν μια εταιρεία με εξαιρετικό αντικείμενο, ηγετική θέση και φαινόταν να έχει μεγάλες προοπτικές. Μπορεί να την πλήρωνες ακριβά, αλλά σε αυτό που υπολόγιζες ήταν η καλή εξέλιξη των μεγεθών. Σε μικρό διάστημα από την αγορά των πρώτων μετοχών, η τιμή της άρχισε να υποχωρεί άτακτα. Θέλοντας να ρίξω το Μ.Ο. κτίσης και διακρίνοντας μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, μεγάλωσα την έκθεση μου προχωρόντας σε νέες αγορές. Η ΑΜΚ στο τέλος του 2007 με έκανε να χωθώ ακόμα πιο βαθιά.
 
Κατά περίεργο τρόπο, η εταιρεία ξαφνικά εμφάνισε ταμειακές δυσκολίες, ενώ δημοσιεύματα στον τύπο έκαναν λόγο για καταγγελίες δόλιας συμπεριφοράς των βασικών μετόχων. Τη στιγμή που η κατάσταση στην Betanet φαινόταν μη αναστρέψιμη, η συμμετοχή της στο χαρτοφυλάκιό μου ήταν μικρή. Όταν, όμως, έλεγξα το ποσό που είχε σπαταληθεί σε αυτή την ατυχή επένδυση, σοκαρίστηκα με το μέγεθος της ζημιάς. Ήταν αρκετά παραπάνω από αυτό που φανταζόμουν, γιατί η αξία της επένδυσης που έβαινε μειούμενη δεν μου πρόδιδε κάτι τέτοιο. Ευτυχώς, τα μεγάλα κέρδη της MLS αντιστάθμισαν την ολοκληρωτική απώλεια της Betanet, παρότι στη δεύτερη διατέθηκε μεγαλύτερο αρχικό κεφάλαιο.
 
 
ΜΑΘΗΜΑ 2 - ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥΑΓΙΕΝ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Το μάθημα που πήρα ήταν πως δεν αρκεί να διασπείρεις τον κίνδυνο σε 5-6 εταιρείες. Όχι τόσο γιατί κάποια μπορεί να είναι ικανή να σου “χαλάσει τη σούπα”, αλλά γιατί δεν μπορείς να τις διαχειριστείς ψύχραιμα και αποδοτικά. Όταν ξέρεις ότι η θέση σου είναι σημαντική, είναι δύσκολο να πάρεις την απόφαση να την ενισχύσεις, ακόμα και αν η μετοχή υποχωρεί αδικαιολόγητα Παράλληλα, όταν ανεβαίνει δυσκολεύεσαι να κρατηθείς να μην την πουλήσεις τόσο νωρίς ενώ μπορεί να είναι φθηνή ακόμα.
 
Πλέον, έχω ως απαράβατη αρχή πως ακόμα και η καλύτερη μετοχή δεν μπορεί να αποτελεί πάνω από το 10% του χαρτοφυλακίου μου, τουλάχιστον κατά την περίοδο της “σποράς”. Κατά τη “συγκομιδή” λογικό είναι αυτό το ποσό πιθανόν να ξεπερνιέται. Επίσης, έμαθα πως πρέπει να ελέγχεις το ποσό που διαθέτεις σε μια και μόνο επιλογή. Το μουαγιέν είναι ορθή στρατηγική όταν θεωρείς ότι η αγορά έχει αντιμετωπίσει άδικα τις μετοχές σου ή ότι οι εξελίξεις δεν δικαιολογούν το μέγεθος της πτώσης. Από την άλλη πρέπει να θέτεις κάποιο όριο. Δεν είναι απίθανο να έχεις εκτιμήσει λάθος μια κατάσταση. Σε αυτή  την περίπτωση η επαναγορά μετοχών σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα είναι ικανή να σε καταστρέψει. Παντού, λοιπόν, χρειάζεται μέτρο.
 
 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΒΕΤΑΝ ΓΔ ΜΛΣ
Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

07/04 12:05  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου. Μια δική μου προσθήκη:
Το δικό μου "πρότυπο διασποράς" είναι πιο αυστηρό (ώστε να λαμβάνει υπόψη και την εμπορευσιμότητα): max 10/7,5/5/2,5 % αντιστοίχως για FTSE 20/40/80/πολύ μικρές.
07/04 12:31  dimknaf
Δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα η εμπορευσιμότητα, αλλά σίγουρα το μέγεθος και γενικότερα η επικινδυνότητα της επιλογής.

Οπότε γενικότερα συμφωνώ μαζί σου. Το όριο του 10% αφορά την πιο ασφαλή και τέλεια επιλογή. Σε μια μετοχή λαχείο δεν μπορείς να διαθέσεις πάνω από 2% της διάρθρωσης.
07/04 12:33  PREMIUM
Πατριώτ ! Αν κρίνω από τη θέση σου ΤΟΤΕ στη ΒΕΤΑΝΕΤ, τόχεις βάλει και εσύ το κομπόδεμα σου στο ΧΑΑ !
Οι δικές μου εμπειρίες δεν υπάρχουν πια με το αυτόβουλο κλείσιμο του blog και αποσυμφορήθηκαν και τα σχετικά άρθρα σε μετοχούλες !

Θέλω πάντως να ξέρεις ότι ανήκεις πια στην ... ευρύτερη οικογένειά μου και ότι τα ουζάκια στην Ερατεινή περιμένουν ! Η Μεγάλη Καρδιά έφτιαξε έναν κήπο όλο λέλουδα !

Καλό Πάσχα και καλά κέρδη μετά χρηματιστηριακής και όχι μόνον ... "Αναστάσεως" σε όλους και όλες !
07/04 13:49  dimknaf
Αν και εσένα σε πάρει ο δρόμος σου προς το όμορφο Ναύπλιο, ωραία θα ήταν να τα πούμε και από κοντά. Καλή Ανάσταση και στο ΧΑΑ, αν και για τις τράπεζες ειδικά θα πρέπει να πεθάνουν(προσεχείς ΑΜΚ) για να αναστηθούν και τότε μόνο με θαύμα.
Τέλος πάντων, Καλή Ανάσταση σε όλους!
07/04 13:57  PREMIUM
Το Ναύπλιο είναι πρόκληση Πασχαλιάτικα ! Αλλά δυστυχώς πρέπει να μείνω Αθήνα ! Thnx anyway πατριώτ !
Μια μόνο παρατήρηση στις εμπειρίες σου ! Μη δικαιολογείς τόσο πολύ τον ξαφνικό "θάνατο" επιχειρήσεων ! Μόνο όποιος θέλει πεθαίνει ξαφνικά στο ΧΑΑ ! Για τη ΖΩΗ άλλο ... θέμα !
07/04 14:10  favlos
Πάντως η βετανετ δεν έδειχνε καθόλου το πρόβλημα,από τις κρυφές βόμβες.

Πολύ χρήσιμο και δυό φορές διαβασμένο ;)
07/04 14:16  PREMIUM
Όπου ... περιφέρεια και ο ... Νικό~Λαος :-)
Ρε συ μου κάνεις συμπαράσταση και έκλεισες το blog να μη φαίνεται ... δημόσια ;-)
07/04 14:18  PREMIUM
Προβλέπω ... ζέστες από Μάη και μετά ! http://www.youtube.com/watch?v=-oI0x7JvudA :-)
07/04 14:19  GIASEMI
και γω δε μπορώ να τον δικαιολόγήσω τον..."ξαφνικό θάνατο" τεσπα Καλή...Ανάσταση !
http://youtu.be/WP08ywavWvA
07/04 14:21  PREMIUM
Μάρα ! Εδώ θάμαστε ! Θα ζούμε με ... παράπλευρη ... κυκλο~φορία, όπως οι ... καρδιές, όσων αγαπούν τη ΖΩΗ !
07/04 14:38  GIASEMI
http://www.webmastergrade.com/wp-content/uploads/2011/04/Sunrise-On-Beach.jpg

μην ανησυχείς κάθε ηλιο~βασίλεμα είναι υπόσχεση anna~τολής...
08/04 00:58  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Από τη φωτό προκύπτει, αν την κοιτάξεις πολύ προσεκτικά ένα ... κύμα στο βάθος ! http://www.youtube.com/watch?v=-oI0x7JvudA ! Και δεν ξέρω, ποια ακριβώς ώρα της μέρας είναι ! Ας είναι ανατολή, αφού το λες εσύ ! :-)
08/04 01:12  GRT
akrivos opos to les . sto parelthon mono.
sinalages kanis sto paron . ke 2 stagones nero fenete oti ine idies ala den ine akrivos idies. Kali lampri.
08/04 11:58  dimknaf
Κάποιοι insiders μπορεί να γνώριζαν και νωρίτερα, αλλά εγώ έπεσα από τα σύννεφα.

Λίγο καιρό μετά την ΑΜΚ άρχισαν κάποια δημοσιεύματα που την φωτογράφιζαν... Χλώμιαζα όταν τα διάβαζα...Δεν το πίστευα για την Betanet!

Τη όμορφη Κυριακή!
08/04 12:14  PREMIUM
Δεν το βάζουμε ... κάτω ! http://www.youtube.com/watch?v=OgoW5w-nDwY !

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις