Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Φταίω που αγόρασα Τράπεζες; Όταν ανέβουν δεν θα πάρω τα λεφτά μου πίσω;
4754 αναγνώστες
Κυριακή, 22 Απριλίου 2012
19:09

Το Investorblog.gr, από το 2007 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, διακηρύσσει πως μόνο η πιστή εφαρμογή μακροπρόθεσμων επενδυτικών στρατηγικών που στηρίζονται στα θεμελιώδη μπορεί να αποφέρει ασφαλείς και ικανοποιητικές αποδόσεις στους μικροεπενδυτές. Από τότε, περίπου 250 αναρτήσεις έχουν δημοσιευτεί σε αυτό το μοτίβο, ενώ το Investorblog είναι από τα λίγα blogs του Capital που στο 90% των περιπτώσεων ασχολείται με καθαρά επενδυτικά ζητήματα. Μάλιστα, δεν διστάζουμε να μιλάμε για συγκεκριμένες επιλογές, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε αν κάνετε μια σύντομη περιήγηση στο παρελθόν του blog. Οι έκτακτες καταστάσεις στην οικονομία έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις που και εμείς βαπτίζαμε «διαμάντια» να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Όμως, κατά μέσο όρο οι επιλογές που παρουσιάσαμε αντιστάθηκαν ως επιχειρήσεις και επομένως μετοχικά υπεραπέδωσαν της αγοράς. Όπως έχουμε αναφέρει, δύο τρόποι υπάρχουν να χάσεις αν είσαι μακροπρόθεσμος στο χρηματιστήριο. Ο ένας είναι η επιχείρηση που έχεις επενδύσει τα χρήματα σου να χρεοκοπήσει ή να παρουσιάσει επιδείνωση στα οικονομικά της αποτελέσματα. Ο άλλος, να έχεις αγοράσει μια εταιρεία σε τιμή πολύ υψηλότερη από αυτή που αξίζει. Περιπτώσεις όπως της Vivere, Νελ, MIG, Avenir κ.α. που εμφάνιζαν και τα δύο «σημάδια», είχαν επισημανθεί αρνητικά από το Investorblog προτού καταστρέψουν τους μετόχους τους. Εμμονή είχαμε και με τις τράπεζες, για τις οποίες αφιερώσαμε άπειρη «μελάνη». Στην αρχή επειδή ήταν πανάκριβες, έπειτα γιατί ήταν ακριβές και επικίνδυνες, ενώ σήμερα υποστηρίζουμε πως τουλάχιστον δεν αποτελούν ευκαιρίες.

Μερικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες ήταν οφθαλμοφανή. Αρκούσε η ελάχιστη γνώση για μια απλή ανάγνωση και βασική κατανόηση ενός τραπεζικού ισολογισμού και η κριτική σκέψη για το πως αυτός μπορεί να επηρεάζεται από συγκεκριμένες καταστάσεις που ήταν ήδη γνωστές. Αντ’ αυτού ο κόσμος προτιμά να διαβάζει το παραμύθι που του πωλούν στις φυλλάδες και να σκέπτεται απλοϊκά. «Οι τράπεζες δεν χάνουν ποτέ…» άκουγες από άσχετους που κουνούσαν το κεφάλι με στόμφο θεωρώντας πως είχαν εκστομίσει τη μεγαλύτερη φιλοσοφία του κόσμου. «Η Εθνική κάτω από τα 10€ είναι ευκαιρία!» έλεγαν από ένστικτο χωρίς να ξέρουν το γιατί, ενώ σήμερα απορούν και ταυτόχρονα ελπίζουν σε ονειρικά κέρδη ξεφωνίζοντας: «Είναι δυνατόν οι τράπεζες να πωλούνται με σεντς;». Θεωρούν πως όποιος πάρει κάτι με σεντς σήμερα, αύριο θα αξίζει ευρώ και πως «ότι κατεβαίνει, ανεβαίνει μια μέρα!».
Πάρτε το απόφαση αγαπητοί φίλοι, οι τράπεζες σήμερα δεν είναι «τζάμπα»! Ευκαιρίες υπάρχουν στο ΧΑΑ, αλλά δεν έχουν σχέση με τις τραπεζικές μετοχές. Την ευκαιρία δεν την καθορίζει η τιμή της μετοχής, αλλά η σχέση μεταξύ χρηματιστηριακής και πραγματικής αξίας. Το πρώτο υπολογίζεται εύκολα:
 Χρηματιστηριακή αξία ή αλλιώς Κεφαλαιοποίηση =  τιμή μετοχής * αριθμός μετοχών.
Η πραγματική αξία υπολογίζεται δύσκολα γιατί περιλαμβάνει τα μελλοντικά πραγματικά αποτελέσματα της επιχείρησης, επομένως βασίζεται σε εκτιμήσεις. Είναι αδύνατον να την προσεγγίσεις με ακρίβεια και απίθανο να πέφτεις πάντα μέσα. Εδώ, λοιπόν βρίσκεται η μαεστρία.
Το ζήτημα είναι να καταφέρνεις να εντοπίζεις σοβαρές στρεβλώσεις, υποτιμήσεις ή υπερτιμήσεις, ώστε να αποφεύγεις παγίδες και να επιλέγεις ευκαιρίες. Αν τα συνδυάσεις αυτά με διασπορά κινδύνου και αντιληφθείς πως λειτουργούν μόνο σε βάθος χρόνου εφαρμόζοντάς τα σωστά, μόνο με τους κερδισμένους μπορείς να είσαι.
Οι τράπεζες, αντίθετα από αυτό που λέει η «λαϊκή σοφία» επηρεασμένη από τις φυλλάδες και τα «παπαγαλάκια», είναι υπερμοχλευμένες επιχειρήσεις.  Άρα, πρόκειται για επιθετικές και όχι αμυντικές επιλογές. Ενεργητικό τους σε γενικές γραμμές είναι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει(μέσα και τα ελληνικά ομόλογα!), ενώ Παθητικό τους οι καταθέσεις. Αυτό που περισσεύει είναι τα Ίδια Κεφάλαια που αντιστοιχούν στους μετόχους, τα οποία με τη σειρά τους συν-καθορίζουν μαζί με άλλους παράγοντες την πραγματική αξία που αναφέραμε παραπάνω. Το εντυπωσιακό με τις τράπεζες γενικά είναι πως τα Ίδια κεφάλαια αποτελούν περίπου το 1/10 του ενεργητικού, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε στις πιο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις! Λογικό, αν σκεφτείτε πως στην ουσία ο ρόλος τους είναι να χειρίζονται ξένο χρήμα.
Φταίω, που αγόρασα τράπεζες; Αν είχες διαβάσει τον ισολογισμό τους θα έπρεπε να γνωρίζεις πως τα ελληνικά ομόλογα μόνο, σε αξία έφταναν 2-3 φορές τα ίδια κεφάλαιά τους. Ειδικά από το 2010 και μετά θα έπρεπε να ξέρεις πως μόνο από θαύμα θα γλίτωναν το «φέσι». Εδώ το PSI προχωρούσε με κούρεμα 75% και ο κοσμάκης αγόραζε και αγοράζει αβέρτα χωρίς να αντιλαμβάνεται τη σημασία των σίγουρων και τερατωδών ζημιών που έρχονταν και ανακοινώθηκαν προχθές. Ας μην αναφερθούμε στην τελειωμένη Αγροτική και το ΤΤ, αλλά την πολυδιαφημισμένη Εθνική.
Λογιστικά χωρίς ακόμα να έχει έρθει ο λογαριασμός της Blackrock και χωρίς να γνωρίζουμε τι πρόκειται ακόμα να έρθει από θαλασσοδάνεια, ακίνητα κτλ., Η ΤΡΑΠΕΖΑ μένει με αρνητικά ίδια κεφάλαια (-3δις €). Βάλτε μέσα και τις προνομιούχες μετοχές που πρέπει να αποπληρωθούν στο κράτος και την Blackrock, για να ανακαλύψετε πως λογιστικά η περιουσία των μετόχων της Εθνικής αξίζει πολύ λιγότερο. Δηλαδή, πολύ περισσότερο μείον!
Να δεχτώ πως η λογιστική αξία δεν είναι ταυτόσημη της πραγματικής, όμως σε γενικές γραμμές σπανίως είναι αρκετά ανώτερη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι σαφώς χαμηλότερη. Στα συν μετρά κανείς το όνομα, τη φήμη, την εμπιστοσύνη, το πελατολόγιο, ενώ στα πλην την επικινδυνότητα των δανείων που έχουν χορηγηθεί και ενδεχόμενες νέες απομειώσεις που έρχονται.
Για τα (-3 δις € +++) οι «μαριδαίοι» που ξεσηκώνονται από τις εφημερίδες δίνουν και από πάνω +1,7δις € για να αποκτήσουν «φθηνά» την αγαπημένη τους τράπεζα. Ναι! Τόσο είναι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής. Είναι σκανδαλώδες που το ΤΧΣ φέρεται να αφήνει αξία στους παλαιούς μετόχους. Σε άλλη χώρα του κόσμου η τράπεζα θα είχε κρατικοποιηθεί, το κράτος θα αναλάμβανε τη ζημιά και θα μεταπωλούσε μεταγενέστερα την τράπεζα με κέρδος ή για να βγάλει ότι μπορεί από τα «σπασμένα». Εδώ, για να μην πειράξουμε τους τραπεζίτες και τους χιλιάδες ψηφοφόρους-μετόχους, αναλαμβάνουμε τη ζημιά και αφήνουμε και αξία στους παλαιούς μετόχους.
Αγαπητέ αγοραστή μικρομέτοχε, μάλλον δεν ήξερες τι αγόραζες, επομένως έχεις ευθύνη για τις μεγάλες σου ζημιές. Στο πρώτο ερώτημα του τίτλου πήρες την απάντησή σου, λοιπόν.
Όμως, μπορεί να εξακολουθείς να ελπίζεις σε αναστροφή των ζημιών σου ή να θες να κάνεις μουαγιέν και να γίνεις πλούσιος από το ξύπνημα των τραπεζικών μετοχών που περιμένεις. Επομένως, θες απάντηση στο δεύτερο ερώτημα του τίτλου.
Σου απαντώ με μια φράση:
Τότε δεν ήξερες τι αγόραζες, σήμερα γνωρίζεις τι έχεις στα χέρια σου;;;
 
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
 
Τα παραπάνω δεν συνιστούν πρόταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

Σχετικές μετοχές:
ΑΒΕΝΙΡ ΑΤΕ ΒΙΒΕΡ ΓΔ ΔΤΡ ΕΤΕ ΜΙΓ ΝΕΛ ΤΤ
Αξιολογήστε το άρθρο 
11 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

23/04 04:40  Μιχάλης Μαθιουλάκης
Πες τα χρυσόστομε! Πολύ ωραία και ρεαλιστική παρουσίαση της πραγματικότητας.

Χρειάζεται να καταλάβει ο κόσμος με απλά λόγια ότι πρέπει να μην επενδύει με βάση τις ιδεοληψίες για το τι είναι "σίγουρο" και τι όχι αλλά με βάση την λογική σκέψη και τα -κατά το δυνατό- έγκυρα θεμελιώδη δεδομένα.
Και πάλι μπράβο για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση.
23/04 08:28  GRT
xronia pola.
ke h Ellada ixe kala fundamental ke bond ine egkiimeni ependisi.
etsi elega ke lene oloi oi oikonomologi , giati afta tous mathenoun, ke oi trapezes pou poulane ston kosmaki (fikia gia metaksotes kordeles). telos panton opos panta h elladitsa prepi na ine piso merikes 10 se ola.oso gia to Long term .ine pio risko apo to avrio h ta epomena lepta. den kseris an tha zis ke esi o idios avrio. Xronia pola xristos anesti ke tin ellada ksexastetin gia ta epomena xronia . tha trexi me 10 khm to 20ooro.
23/04 11:18  dimknaf
Χρόνια Πολλά!
@GRT
Οι οίκοι και οι οικονομολόγοι έχουν την τάση να είναι υπεραισιόδοξοι τις καλές περιόδους και υπεραπαισιόδοξοι τις κακές. Θέλουν να επαληθεύονται στα μάτια των πελατών τους, γιατί δυστυχώς ο κόσμος έχει βραχύ ορίζοντα. Πολλές φορές είναι "αναγκασμένοι" να λένε διαφορετικά από αυτά που πιστεύουν,

γιατί έχουν το άγχος της καθημερινής επαλήθευσης, για να σε βάλουν να κάνεις αγωραπωλησίες, για να σου πουλήσουν αυτό που έχουν για πέταμα...για... για...

Απλα να μην είμαστε μηδενιστές...Το όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι χρηματιστές, όλοι οι αστυνομικοί έχει βλάψει και εξακολουθεί να βλάπτει αυτή την χώρα.

Εγω δεν θα διακινδυνέψω τέτοια πρόβλεψη για την χώρα μας. Η ιστορία έχει δείξει πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν σαφώς χειρότερα από εκεί που είμαστε τώρα, αλλά πολλές φορές, τις περισσότερες, οι συνέχεια είναι εκπληκτική...

Οι κρίσεις έχουν και τη δημιουργική τους διάσταση... Θέλω να παραμείνω αισιόδοξος...

Ρεαλιστικά αισιόδοξος που θα έλεγε και ο Μιχάλης Μαθιουλάκης.

Η Γέννα είναι δύσκολη...
24/04 06:44  GRT
simfono me to Απλα να μην είμαστε μηδενιστές.
den ine oli . Ego ( opos ke poli ali ) diafono ( giati moy to exoun apodiksi )me tin methodo ( themeliodi , oikonomologos )den litoyrgi ston simerino kosmo. Kseris tin 1 fora sto eksoteriko emina gagelo pou moy ipan oti ine logistes megalon eterion ke xoron,To Trading ine ali epistimi , den exi sxesi me to invest.
Gia tin xora katagogis mou ( pou den tha ithela na ine) san Trader prepi na exo panta apopsi - thesi ( position) ine oti tha girisi sto 0, signomi stin grd ( mpori na legete alios to neo nomisma ) h euro tha dialithi - alaksi. Fantasou otan kanis metopiki me to aftokinito , pou tha vrethi to paksimadi apo to psigio..
24/04 10:38  dimknaf
@GRT

Αν όλοι ασχολούνταν με τα θεμελιώδη με τρόπο που προέβλεπαν ικανοποιητικά τα μελλούμενα στις επιχειρήσεις και η αγορά τα ακολουθούσε στενά, δεν θα υπήρχαν περιθώρια υπεραπόδοσης. Οπότε, ένας κακομοίρης μικρομέτοχος δεν θα είχε ποτέ να κερδίσει κάτι από την ενασχόληση του με τη θεμελιώδη ανάλυση.

Στην πραγματικότητα, μακροπρόθεσμα οι αγορές ακολουθούν τα θεμελιώδη, ενώ βραχυπρόθεσμα όχι. Αυτή είναι μαγική κατάσταση για αυτόν που μπορεί και εφαρμόζει σωστά τη θεμελιώδη ανάλυση.

Όταν όλοι γνωρίζουν και εφαρμόζουν αυτό που γνωρίζεις και εσύ(πληροφορία, μεθοδολογια, στρατηγική), τότε δεν μπορείς να το εκμεταλευτείς.

Ή κάνεις κάτι διαφορετικό, ή είσαι ένα βήμα πριν από αυτούς.

Το ότι το ΧΑΑ ή διάφορες μετοχές φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν κάποιες φορές εμφανώς αδικαιολόγητα είναι πηγή για κέρδη και όχι "κίνδυνος" για το μακροπρόθεσμο επενδυτή.
21/05 00:55  Mogadishu

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις