Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


NEL: Προσοχή! Όχι και τόσο penny…
1151 αναγνώστες
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012
16:35

Μέσα σε ένα μήνα, η μετοχή της ΝΕΛ έχει αναρριχηθεί από τα 0,03€ στα 0,09€. «Και τι έγινε;», θα απαντήσετε. Τι 3 τι 9 cents! Έτσι είναι τα penny stocks!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιά είναι η τιμή ενός αυτοκινήτου που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το πάρει η θάλασσα; Όσο η τιμή ενός λαχείου. Άλλος υπολογίζει τις πιθανότητες διάσωσης σε 1/1000 προσφέροντας μόνο 10€, ενώ άλλος σε 1/100 δίνοντας 100€. Κάποιος τρίτος δε θέλει ή δεν μπορεί να επεξεργαστεί πιθανότητες και αξία, δίνοντας «ό,τι του κατέβει στο κεφάλι». Ο δε επόμενος, ενθουσιάστηκε επειδή βρήκε να αγοράσει αυτοκίνητο κάτω από 10€. Οι δύο τελευταίοι πιο πολλύ θυμίζουν «πρόβατα», παρά ορθολογικώς σκεπτόμενα άτομα. Και όπου υπάρχουν πρόβατα, υπάρχουν και λύκοι. Αυτό το σύστημα «λύκων», «προβάτων» και απρόβλεπτων καταστάσεων λογικό είναι να δημιουργεί απίστευτη μεταβλητότητα στις τιμές.

Είναι η ΝΕΛ penny stock; Με την αυστηρή έννοια του όρου, ναι, από τη στιγμή που διαπραγματεύεται κάτω από 1€. Συνήθως, τόσο χαμηλές τιμές μετοχών συνοδεύονται από πολύ μικρές χρηματιστηριακές αξίες (= τιμή μετοχής * αριθμός μετοχών) και είναι λογικό να μοιράζονται τα χαρακτηριστικά της μεγάλης μεταβλητότητας, θυμίζοντας το παράδειγμα του αυτοκινήτου. Αλλά στην περίπτωση της ΝΕΛ, όταν ο αριθμός μετοχών ανέρχεται σε 340.000.000, η χρηματιστηριακή αξία στα 0,09€/μτχ. φτάνει τα 30εκ.! Ουσιαστικά, η εταιρεία διαπραγματεύεται στο ύψος των εξαμηνιαίων πωλήσεων, παρότι τα ίδια κεφάλαια της είναι αρνητικά! Αυτοκίνητο έτοιμο να πέσει στη θάλασσα, και εσύ να δίνεις ένα 5χίλιαρο να το πάρεις; Θα αποφύγω να σε χαρακτηρίσω

 

Εδώ, λόγω της ψευδαίσθησης που δημιουργεί η πληθώρα των μετοχών, έχουμε να κάνουμε με δύο παράδοξα.

 

1.    Η μετοχή είναι ακριβή σε αυτά τα επίπεδα, παρότι είναι  εξαιρετικά επίφοβη ως επιχείρηση.

 

2.    Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας ανεβοκατεβαίνει σαν αεροπλάνο κατά δεκάδες εκατομμύρια μέσα σε ένα μήνα! Φέρεται ως ένα καθαρόαιμο penny stock, ενώ στην ουσία δεν είναι .

 

 

Το ότι η μετοχή έχει πέσει κατά 99% από τότε που επανήλθε σε διαπραγμάτευση, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να πέσει άλλο ένα 99%. Ακόμα χειρότερα, έρχεται ένα -100% και οι μετοχούλες γίνονται ταπετσαρία!

Εμείς τα έχουμε πει άπειρες φορές για τη ΝΕΛ. Κάποιοι παρόλα αυτά συνεχίζουν να μηδενίζουν και να ξανά μηδενίζουν…

Διαβάστε ενδεικτικά:

31/1/2011

Γιατί να αποφύγετε τη μετοχή της ΝΕΛ...

4/5/2009

Ως πότε θα αντέξει η ΝΕΛ;;;

8/5/2008

ΝΕΛ - Δεν εκπλήσσουν τα αρνητικά αποτελέσματα…

23/8/2008

Ως πότε θα επιμένει η κεφαλαιοποίησή τους;;;

5/5/2008

ΝΕΛ - Προβληματισμός...

29/3/2008

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΛ;;;

19/1/2008

ΑΜΚ ΝΕΛ. Και τώρα;;;

22/11/2007

3 Μετοχές της συμφοράς.

 

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόταση αγοράς ή πώλησης αξιών

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΝΕΛ
Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

30/09 20:08  shareholder-cs
Οταν μια εταιρεία εχει 340 εκατ. μετοχές, (εστω και αν είναι συγκεντρωμένη στους βασικούς μετόχους) η λέξη "διαπραγμάτευση" αρχίζει να λαμβάνει κάποια έννοια οταν κάνει όγκο τουλάχιστον ενα-δυο εκατομ. κομμάτια ημερησίως σε τουλάχιστον μερικές δεκάδες πράξεις σε διαφοερετικά πρόσωπα.
Αλλιως δεν έχουμε στοιχεία διαπραγμάτευσης, και η τιμή είναι ζητημα του εκάστοτε βαθμού ανάγκης για ρετυστοποιηση του πωλητή, και του βαθμού πλεονεξίας του τυχόν αγοραστή εκείνης της μέρας.
30/09 22:24  dimknaf
Έτσι είναι άλλα πάνω σε αυτές τις τιμές, κάποιοι αδαείς χάνουν χρήμα. Λίγο από τη μία λίγο από την άλλη, κάτι τύποι με τέτοια χαρτιά κατά βάση ασχολούνται και ως συνήθως καταστρέφονται...

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις