Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Επιλογή μετοχών: Σαν να διαλέγεις γυναίκα…
2244 αναγνώστες
Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012
14:14

Έλαβα ένα μήνυμα από φίλο του Investorblog, ο οποίος με παρακάλεσε να του παραθέσω τα εργαλεία (αριθμοδείκτες, ειδήσεις, διαγράμματα) που χρησιμοποιώ κατά την ανάλυση μου. Έτσι προτίμησα, αφού ούτως η άλλως θα έμπαινα στον μικρό κόπο να του απαντήσω, να το κάνω δημόσια καθώς μου αρέσει να μοιράζομαι τις σκέψεις μου.

Αυτό που θέλω να δηλώσω σε κάθε επενδυτή, κερδοσκόπο ή παίχτη, είναι πως δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» για κέρδη. Υπάρχουν άπειρες στρατηγικές που η καθεμιά με τον τρόπο της μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα, αν εφαρμοστεί σωστά. Στο Investorblog, μιλάω για αυτή που πιστεύω. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι η καταλληλότερη για τον καθένα. Ενδέχεται να μη μπορεί να την εφαρμόσει, να μη μπορεί να την αντιληφθεί, να υπάρχει για αυτόν κάτι καλύτερο ή εν τέλει ο τρόπος σκέψης μου να πάσχει μη μπορώντας να οδηγήσει σε κέρδη.

Απαντώ, λοιπόν στον φίλο μας:

Δεν πιστεύω ιδιαίτερα στην αριθμοκεντρική ανάλυση στις επενδύσεις. Μπορεί να είναι κατάλληλη για έρευνα και στατιστικά συμπεράσματα ή ως Screener για να εντοπίσεις ευκαιρίες, αλλά δεν ενδείκνυται  για να επιλέξεις μετοχές. Τουλάχιστον, όσον αφορά τη στρατηγική που ακολουθώ, οι αριθμοί είναι ένα εργαλείο που δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κριτική σκέψη, παρά μόνο να τη βοηθήσει.

 

Ποιος είναι ο αριθμοδείκτης που θα μπορούσε να σου υποδείξει την κατάλληλη γυναίκα;

Αριθμοδείκτες εξωτερικής ομορφιάς

Η Λάουρα είναι ψηλή (1,85), ξανθιά με γαλανά μάτια (#00FFFF) και πλούσιο μπούστο διαμέτρ...

Αριθμοδείκτες συμπεριφοράς

45,6 γκρίνιες/μήνα, 15,3 ερωτικές επαφές/μήνα και δείκτης ΜΦ/ΑΡ=5 (όπου ΜΦ/ΑΡ είναι η συχνότητα μαγειρευτών φαγητών ανά συχνότητα αγορών ρούχων), 0,78 χα….

Εσύ μπορείς από τα παραπάνω να αντιληφθείς την πιο όμορφη ή χρυσοχέρα γυναίκα; Ακόμα και αν παραβλέψουμε πως ο έρωτας ή η αγάπη δεν γεννιέται μέσα από την απόλυτα λογική σκέψη, πάλι δεν θα μπορέσεις να κρίνεις αν η Λάουρα είναι η κατάλληλη. Η ανθρώπινη κρίση προέρχεται από τη συνδυαστική σκέψη τόσων παραγόντων, σε τέτοιο βαθμό που κανένα μηχάνημα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να την εξομοιώσει.

Ο χαμηλός δείκτης P/BV μπορεί να σημαίνει τελείως διαφορετικά πράγματα για κάθε επιχείρηση και ανάλογα με το πώς κινούνται δεκάδες άλλοι δείκτες ή μη ποσοτικοί παράγοντες.

Η Φραντζέσκα που είναι μόλις 60 κιλά σε έχει ενθουσιάσει, όταν ανακαλύπτεις πως το ύψος της είναι 1,95. Αντί να αγκαλιάσεις γυναίκα, αγκαλιάζεις κόκκαλα. Οκ, υπάρχει ο δείκτης ύψους/μάζας που θα μου το υποδηλώσει φωνάζει ένας! Ναι φίλε, αλλά η Πάολα (1,55) σε ξεγέλασε φορώντας τακούνια!  Και εν πάση περιπτώσει, τον χαρακτήρα, το ήθος, την καλοσύνη, πως την μετράς;

 

Η άποψή μου, λοιπόν, είναι πως  εξετάζεις κάθε περίπτωση ξεχωριστά,  προσπαθώντας να εκτιμήσεις τη μελλοντική κερδοφορία των επιχειρήσεων. Δεν είναι δυνατόν να εκτιμήσεις σωστά κάθε φορά. Αλλά, αν η κρίση σου είναι ανεπτυγμένη ώστε να αποφύγεις τις περισσότερες παγίδες και να ξεθάψεις κάποιες από τις ευκαιρίες, θα είσαι με τους κερδισμένους.

Φυσικά, άλλο γυναίκα και άλλο μετοχή. Είναι η εκτίμηση και ο θαυμασμός προς το ωραίο φύλο που οδηγεί στους παραλληλισμούς και σε καμία περίπτωση η ΓΥΝΑΙΚΑ δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο στον κόσμο.

(Τι το σκέφτεσαι λοιπόν; Αγόρασέ της κάτι από το Silver-art.gr)

 

ΓΝΩΜΙΚΑ:

Στη ζωή, μπορεί να σε εξιτάρουν οι πολλές γυναίκες, αλλά η μια είναι αυτή που θα σου φέρει την πραγματική ευτυχία. Αντίθετα στο χρηματιστήριο, μπορεί να σε εξιτάρει η μια, αλλά οι πολλές (λέγε με διασπορά) είναι αυτές που θα σου φέρουν τα πραγματικά κέρδη…

Ερωτεύσου τη γυναίκα της ζωής σου, αλλά ποτέ καμία μετοχή!

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόταση αγοράς ή πώλησης αξιών

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

29/09 15:03  dimknaf
Απλά θα ήθελα να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος προς το παλικάρι που με ρώτησε...

Π.χ. το 2007 απείχα από τις τράπεζες γιατί τις θεωρούσα υπερτιμημένες και έβλεπα πως κάποια στιγμή θα ερχόταν το τέλος των υψηλών κερδών (έδιναν δάνεια σε κάθε καρυδιάς καρύδι). Στη συνέχεια είδα επίσης πως ο ευαίσθητος ισολογισμός τους θα την πληρώσει πολύ άγρια από τα ομόλογα.

Επέλεξα εξαγωγικές, αλλά όχι για παράδειγμα τη φλεξο, που μπορεί να είναι καλή εταιρεία αλλά είχε αποτίμηση πανάκριβη.

Γενικότερα επιλέγω να αγοράζω σε άσχημες εποχές και σταδιακά και θα εξαντλήσω το διαθέσιμο μου κεφάλαιο πριν να έχουμε πιάσει πάτο, γιατί τον πάτο δεν τον βρίσκεις ποτέ. Ξεκινάω να πουλάω σιγά σιγά όταν οι αξίες ανεβαίνουν. Πριν από λίγο καιρό ήμουν 100% μέσα. Σήμερα έχω αποκτήσει κάποια ελάχιστη ρευστότητα μέσω επιλεγμένων πωλήσεων.

Απλά σου έφερα αυτό το παράδειγμα για να καταλάβεις πως δεν θα πετύχεις χρησιμοποιόντας άκριτα κάποιος δείκτες.

Προσπάθησε να δεις πως θα είναι τα πράγματα για μια επιχείρηση σε 2,3 χρόνια και σύγκρινε την πραγματική καταάσταση με τη χρηματιστηριακή (κεφαλαιοποιηση)

Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός δείκτης
29/09 18:54  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ωραίες συμβουλές!
Περί το 1999~2001, όταν αρθρογραφούσα ως "Ερμής Αγοραίος", είχα προσομειώσει το χαρτοφυλάκιο μετοχών ως "ομάδα μπάσκετ".
Κάποια στιγμή ελπίζω να το ανασύρω (το άρθρο δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή).
29/09 19:00  dimknaf
Που αρθρογραφούσε Τριαντάφυλλε;
29/09 19:01  dimknaf
Αρθρογραφούσες;
29/09 19:22  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"Αυγή της Κυριακής"!..
Ολόκληρη σελίδα... Έγραφα στη μισή και είχα την ευθύνη - επιμέλεια της υπόλοιπης.
Πάντοτε εθελοντικώς, "μπας και σώσω" κάποιους/ες...
Ξεκίνησα με "συμβόλαιο" να γράψω ΜΟΝΟ 4 άρθρα με (γενικό) τίτλο: <Είστε Παίκτης ή Πελάτης στη Σοφοκλέους;> και κατέληξα να γράφω 2~3 χρόνια...
29/09 19:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
προσθήκη: Δε με άφηναν να σταματήσω, διότι το φύλλο είχε διπλασιάσει τη συνήθη κυκλοφορία του...
29/09 19:45  PREMIUM
Πατριώτ ! Και εγώ αρθρογραφούσα στο ΣΕΔ ! Από τα τελευταία μου άρθρα φύρω στο 2005 : Σημασία στο timing και λίγο μετά έγινε χαμός από αποδόσεις στο ΧΑΑ !

Κατά τ΄ άλλα : Είμαστε στον ... αντίποδα του 2009 - 2011 και πολλοί θα μετανιώσουν που απλά ερωτεύτηκαν μετοχούλες !

ΥΓ. Ο έρωτας κρατάει 6 - 10 μήνες !
29/09 20:37  dimknaf
@Τριαντάφυλλος

Συγχαρητήρια! Αν και δεν ήξερα ότι η Αυγή είχε τέτοια σελίδα... Οκ, δεν είναι Ριζοσπάστης, αλλά δεν το περίμενα.

Πάντως τι κρίμα που ο κόσμος τρέχει να διαβάσει και να αγοράσει στις πιο άσχημες για αγορά εποχές, ενώ σήμερα μάλλον μεταξύ μας διαβαζόμαστε...
29/09 20:40  dimknaf
@premium

Το κακό με τις μετοχές είναι πως ο έρωτας είναι μονόπλευρος...Για αυτό και πάντα καταστρεπτικός...
29/09 21:33  PREMIUM
@dimknaf
Αν έχεις τον ... "τρόπο" τον ~ την πείθεις να γίνει αμφίπλευρος !
29/09 21:34  PREMIUM
Γιατί το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τους ανθρώπους !
29/09 21:37  dimknaf
Μα την ορίζεις την μετοχή;;;; Εκτός αν είσαι παράγοντας!
29/09 22:14  PREMIUM

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις