Investorblog
Ανταπόκριση Investorblog.gr στα Capitalblogs
Λίγα λόγια για εμένα
MSc στην Οικονομική Ανάλυση - Value Investing http://www.investorblog.gr
Σύνδεσμοι


Σύστημα αποτίμησης Τραπεζικών μετοχών πριν την ΑΜΚ!
2336 αναγνώστες
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012
23:02

Εφόσον οι ΑΜΚ των Τραπεζών πραγματοποιηθούν, είναι επόμενο οι μετοχές να προσεγγίσουν την τιμή της αύξησης στο ταμπλό. Και ενώ δικαιολογημένα για τους περισσότερους αποτελουν το μεγάλο άγνωστο Χ όλο το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς η αβεβαιότητα δεν έχει παρέλθει. Αυτό που θα ήθελα να γνωρίζετε είναι πως δεν είναι μόνο η τιμή που θα εμφανιστεί στο ταμπλό αυτή που διακυβεύεται. Μέσω της διαδικασίας καθορισμού της τιμής, θα προκύψει το ποσοστό συμμετοχής των παλαιών μετοχών την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, η τιμή της αύξησης επηρεάζει καθοριστικά την δίκαιη αποτίμηση της μετοχής. Ακούγεται περίεργο, αλλά συμβαίνει όταν έχεις να κάνεις με τερατώδεις ΑΜΚ. (βλέπε σύστημα αποτίμησης παρακάτω)

Μέσα από την  διαδικασία καθορισμού της τιμής της αύξησης τώρα συμβαίνει και το αντίστροφο!!!! Παρότι δηλαδή οι τράπεζες σήμερα συνεισφέρουν αρνητική ή στην καλύτερη ελάχιστη αξία, η τιμή αύξησης θα καθορίζεται από το Μ.Ο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων. Θεωρόντας δηλαδή ότι η αγορά αποτιμά σύμφωνα με τη δίκαιη τιμή, αυτή φτάνει να καθορίζει την τιμή της αύξησης.

Έτσι φτάνουμε να έχουμε ένα φοβερό παράδοξο: Η τιμή της αύξησης καθορίζει τη δίκαιη τιμή αποτίμησης και την τιμή στο ταμπλό, που με τη σειρά της καθορίζει την τιμή της αύξησης. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που καταργεί τον ρόλο της αγοράς ως ορθού αποτιμητή και καταλήγει να δίνει υπερεξουσία σε χρηματιστηριακά παιχνίδια που είναι ικανά να διαστρεβλώσουν τη διαδικασία της ΑΜΚ και να βλάψουν οικονομικά το δημόσιο που συνεισφέρει τα κεφάλαια. Πρόκειται για μια «άθλια», σκανδαλώδη πρακτική καθορισμού της τιμής που είναι δυνατό να απαλύνει τις ζημιές των παλαιών μετόχων μέσα από κρατικό χρήμα. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω, καθώς το θέμα μας σήμερα είναι άλλο.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ

Μπορείτε να το δείτε σχηματικά παρακάτω. Υπολόγισα τη μετά ΑΜΚ χρηματιστηριακή & λογιστική αξία των μετοχών, για τρία διαφορετικά υποθετικά σενάρια(τα νούμερα είναι καθαρά ενδεικτικά και αφορούν ένα θετικό σενάριο, ένα αρνητικό και ένα μέτριο). Οι υψηλές τιμές ΑΜΚ οδηγούν σε χαμηλότερο dilution και αυξάνουν την πραγματική αξία των μετοχών, αλλά παράλληλα τις κάνουν περισσότερο ασύμφορες για αγορά (μεγαλύτερο p/bv)).

 

Υπολογισμοί:

ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ = ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ + ΠΟΣΟ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΑΜΚ+ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ-ΥΠΟΑΞΙΑ

ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ = ΧΡΗΜ. ΑΞΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ+ ΑΜΚ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΤΑ ΑΜΚ = NEA ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ/ ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΕΩΝ & ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

 

 

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ Α(ΜΕΤΡΙΟ): (Υπάρχουσα λογιστική αξία: -2δις, ΑΜΚ 8δις, κρυμμένη υπεραξία: 0)

 

(πατήστε δεξί κλικ και προβολή εικόνας για να δείτε σε μεγέθυνση)

Παρατηρήστε πως οι Τράπεζες θα είναι ακριβές την επόμενη μέρα (γράφημα P/BV), ακόμα και αν η αύξηση γίνει στο 0,01€. Από 0-2€ ελάχιστα αλλάζει η ουσιαστική αποτίμηση(P/BV≈2). Αυτό που διακυβεύεται είναι η αξία των μετοχών (συμφέροντα παλαιών μετόχων)(γράφημα πραγματικής αξίας μετοχής). Συμμετοχή των παλαιών μετόχων(φαληρισμένων τραπεζιτών) άνω του 10%(τιμή αυξησης > 1€) με ξένα κόλλυβα(ΤΧΣ) συνιστά μέγα σκάνδαλο.

 

 

 

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ Β(ΑΡΝΗΤΙΚΟ): (Υπάρχουσα λογιστική αξία: -2δις, ΑΜΚ 8δις, κρυμμένη υπο-αξία: -3δις)

(πατήστε δεξί κλικ και προβολή εικόνας για να δείτε σε μεγέθυνση)

Είναι αυτό που θεωρώ ως το πιθανότερο. Στην ουσία η μετοχή ακριβαίνει σε σχέση με πριν. Ακόμα και στο 0,01 να γίνει η αύξηση το P/BV θα προσεγγίζει το 3. Παράλληλα, η πραγματική αξία της μετοχής είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή αύξησης, παρότι συσχετίζεται, όπως προηγουμένως.

 

 

 

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ Γ(ΘΕΤΙΚΟ): (Υπάρχουσα λογιστική αξία: 0δις, ΑΜΚ 8δις, κρυμμένη υπεραξία: +2δις)

(πατήστε δεξί κλικ και προβολή εικόνας για να δείτε σε μεγέθυνση)

Δεν δίνω ιδιαίτερες πιθανότητες σε ένα τέτοιο σενάριο. Εδώ βλέπετε πως ο δείκτης P/BV γίνεται λογικός ακόμα και για τιμές ανώτερες των 2 ευρώ, ενώ για χαμηλές τιμές η τιμή ΑΜΚ προσεγγίζει και την δίκαιη!

Ίσως, οι βασικοί μέτοχοι χειραγωγόντας την αγορά, προσπαθήσουν να θυσιάσουν χρήματα (πολλές φορές πελατών τους), για να σώσουν την αξία των μετοχών που ήδη κατέχουν. Είναι κάτι το οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να προσέξει.

Αν η αγορά λειτουργήσει, για σενάρια Α&Β περιμένω κατάρρευση Τραπεζικών Μετοχών. Αν οι παλαιοί μέτοχοι κάνουν το παιχνίδι τους και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «σφυρίζει αδιάφορα» θα είμαστε θεατές ενός απίστευτου χρηματιστηριακού πολέμου! «Σορτάκηδες» εναντίον Τραπεζιτών!

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθώ να είμαι αρνητικός για τις Τράπεζες.

 

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

 

 RSS Feed - μην χάνεις θέμα από το investorblog!

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΔΤΡ ΕΤΕ
Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

13/11 23:14  dimknaf
Πραγματικά θεωρώ απαράδεκτο το ΤΧΣ να ξοδέψει χρήματα μπαίνοντας σε μετοχή με P/BV μεγαλύτερο του 1 και παράλληλα η παλαιοί μέτοχοι να κρατήσουν αξία.

Και όλα αυτά όταν τάχα σώζει τις καταθέσεις και όχι τους τραπεζίτες. Βασικά τις καταθέσεις σώζει, αλλά μαζί με τη γλάστρα ποτίζεται και ο βασιλικός. Εδώ τίθεται θέμα ηθικό.

Αλλά όταν οι τα άκρα απορρίπτουν τα πάντα, χάνεται το μέτρο. Όταν η απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση δαιμονοποιείται, αναγκαστικά περνάει δικτατορικά, γιατί διαφορετικά δεν θα περνούσε. Καλώς η κακώς θα το κρίνει η ιστορία.

Όπως βλέπετε οι μη δημοκρατικές διαδικασίες έχουν παράπλευρες συνέπειες. Αυτά παθαίνουμε όταν δεν σκεφτόμαστε τι είναι κακό και τι καλό. Όταν μηδενίζουμε τα πάντα.

Στο τέλος παίρνουμε το χειρότερο...
13/11 23:28  favlos
''Όταν μηδενίζουμε τα πάντα.
Στο τέλος παίρνουμε το χειρότερο...''

Αυτό είναι το ζουμί και ό,τι καλύτερο έχω ακούσει τελευταία σε γενικότερο επίπεδο αλλά για το θέμα των τραπεζών προτείνω να δεις το θέμα Ελληνικό Χρηματιστήριο και ότι αυτό κουβαλάει ως κομμάτι της ιδιαίτερης κοινωνίας μας,μόνο τότε γίνεται κατανοητή η κίνησή του και μπορεί να δώσει κέρδος,γιατί αυτό είναι το ζητούμενο,τα υπόλοιπα όπως Ε.Κ.,ηθική,δικαιοσύνη κλπ ίσως κάποια στιγμή τα δούμε στο μέλλον και ας το παλέψουμε όσο ο καθένας μπορεί

13/11 23:40  dimknaf
Έτσι είναι Νίκο. Εγώ τουλάχιστον νιώθω ότι έχω καταφέρει να λειτουργώ εξισσοροπιστικά στην αγορά να κερδίζω και να τη βοηθάω (έτσι νομίζω).

Όταν υπάρχει σαπίλα, δυστυχώς και εσύ επηρεάζεσαι-αναγκάζεσαι. Αλλά όσο μπορεί κανείς να αντισταθεί εκεί που νομίζει ότι μπορεί να καταφέρει κάτι διαφορετικά ας το κάνει. Γιατί δύσκολα γίνεσαι ήρωας... Πάνω από όλα είμαστε εγωιστικά όντα. Μπορούμε τουλάχιστον να συνδυάζουμε το ένα με το άλλο...
13/11 23:54  Αναστάσιος Δημόπουλος
Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως κάποιοι νομίζουν ότι αυτοί οι όροι είναι κακοί. Οι όροι είναι τραγικά καλοί. Οι καθαρές θέσεις των τραπεζών είναι πολύ πιο αρνητικές από αυτό που δείχνουν και θα φανεί στο μέλλον. Όποιος μπει στις αυξήσεις θα χάσει γύρω στο 80% των χρημάτων του.
14/11 10:10  dimknaf
Αν η αγορά χειραγωγηθεί προς τα πάνω, είναι όροι πραγματικά κααπληκτικοί για τους παλαιούς μετόχους και σίγουρα καλύτεροι από κάθε άλλη μέθοδο αποτίμησης που θα έδειχνε μηδέν. Και όλα αυτά με ξένα λεφτά! Κεράκι να πάνε να ανάψουν οι παλαιοί μέτοχοι και όχι να παραπονιούνται...

Αν, όμως, λειτουργήσει η αγορά ακόμα και στο κατώτατο σημείο (0,01) οι μετοχές με βάση την επόμενη μέρα είναι ακριβές. Οπότε θα γίνει σφαγή. Οι παλαιοί δεν θα πάρουν τίποτα και οι τράπεζες θα καταλήξουν σε αυτούς που θα συμμετέχουν στις ΑΜΚ.


Από τα γραφήματα, καταλαβαίνετε πως ο τρόπος καθορισμού της τιμής είναι βλακοδέστατος και επικίνδυνος. Θα ήταν normal αν δεν υπήρχε το ΤΧΣ ως εγγυητής.

Τότε οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα εκαναν παιχνιδάκια. Μια υψηλή τιμή και η αύξηση δεν θα καλυπτόταν. Ενώ, τώρα ανεβάζοντας τις τιμές έχουν το κορόιδο το ΤΧΣ να πληρώνει.

Απλά λόγω του -50% θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ short και πώληση απέναντί τους. Απλά βλέπω πως με τέχνη περνάνε στον κόσμο το εξής. "ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΨΗΛΑ. ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ" και έτσι σπρώχνουν κάποιους traders και κάποιους κακόμοιρους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται σε βοήθεια...+ το ότι ελέγχουν πόσες χρηματιστηριακές με τους πελάτες τους και τα αμοιβαία...
14/11 20:29  georgepag
"Αν η αγορά λειτουργήσει, για σενάρια Α&Β περιμένω κατάρρευση Τραπεζικών Μετοχών. Αν οι παλαιοί μέτοχοι κάνουν το παιχνίδι τους και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «σφυρίζει αδιάφορα» θα είμαστε θεατές ενός απίστευτου χρηματιστηριακού πολέμου! «Σορτάκηδες» εναντίον Τραπεζιτών!"

Η αγορά θα κάνει ότι είναι να κάνει είτε με εμάς είτε χωρίς εμάς
Εχω χάσει τόσα χρήματα στο ΧΑ που πλέον δεν μπορώ να το δώ το θέμα ηθικά και ως εκ τούτου δεν θα μείνω θεατής, ποιός είναι λοιπόν ο τρόπος κατά την γνώμη σας να βγάλουμε κέρδος;
Πότε να μπούμε σόρτ;
Πότε να μπούμε λόγκ;
Από θέμα χρόνου, τιμών, γεγονότων, ή άλλου κριτηρίου; Και σε ποιά τράπεζα;

Η μεταβλητότητα είναι η χαρά του τρέιντερ (αν πιάσει την κίνηση φυσικά)

Ευχαριστώ
14/11 20:54  dimknaf
Αγαπητέ φίλε,
στη ζωή όπως και το χρηματιστήριο εκτιμάμε ποια πράγματα αλλάζουν και ποια δεν αλλάζουν. Για αυτά που δεν αλλάζουν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Για αυτά που αλλάζουν σκεφτόμαστε αν αξίζει ο κόπος να τα αλλάξουμε ή όχι. (π.χ. η επανάσταση μπορεί να αξίζει για έναν ιδεολόγο που αντλεί ικανοποίηση από αυτό)

Άρα αν κάτι δεν αλλάζει και το έχεις πάρει απόφαση, αποδέξου το. Όμως ο πρώτος τρόπος για να καταφέρεις να βγάλεις κέρδος είναι να παραδεχτείς τα λάθη σου και να θεωρείς υπεύθυνο τον εαυτό σου για τις ζημιές. Ακόμα και εκει που δεν προστάτευσες τον ευατό σου. Ακόμα και που ασχολήθηκες με κάτι που μπορεί να μη γνώριζες.

Αν δεν μάθεις τα δικά σου λάθη, δεν θα μάθεις ποτέ.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Τη δική μου την αναφέρω συνεχώς εδώ. Αλλά αυτό δεν θα πει ότι ταιριάζει στον καθένα.

Δεν πιστεύω στο trading, όσο στη μακροπρόθεσμη διακράτηση με βάση τα θεμελιώδη. Δεν έχω βγει χαμένος εδώ και 5 χρόνια.

Στο παρελθόν έχω και εγώ καταστραφεί. Περισσότερο από εμένα δεν έφταιγε κανείς άλλος. Όταν το καταλαβαίνεις γίνεσαι καλύτερος ή τελικά αποχωρείς από κάτι που ξέρεις ότι δεν σου πάει..
14/11 23:09  georgepag
Συμφωνώ απόλυτα με όσα λές και εγώ ασχολούμε με το ΧΑ από το 1988 ξέρω ποιά είναι τα λάθη που έχω κάνει, και ποιά είναι τα λάθη που κάνω ακόμα.
Αλλά
Οταν έχεις φτάσει στο μηδέν και προσπαθείς να ξεκολήσεις από αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να ρισκάρεις παραπάνω από οτι θα έκανες αν όλα ήταν καλά
Δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου ούτε του μικρού ποσοστού κέρδους σε μεγάλο κεφάλαιο
Εφόσον το κεφάλαιο είναι ελάχιστο πρέπει να πάρω μεγάλο ποσοστό κέρδους ώστε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στην επένδυση (Φαύλος κύκλος)
Η άλλη λύση της εγκατάλειψης δεν μου ταιριάζει (σαν παλιός αθλητής και σαν κολλημένος με το ΧΑ)
Πάντως ευχαριστώ για την απάντησή σου, δεν διαφωνώ καθόλου με όσα λές.
14/11 23:18  dimknaf
Αυτό που λες είναι αλήθεια...
Μακροπρόθεσμη επένδυση για να σου δώσει μεροκάματο πρέπει να είναι μεγάλο το ποσό. Δεν τη βλέπεις σαν μεροκάματο.

Το Trading έχει κόπο, αλλά ειναι zero sum game.

Βέβαια η εμπειρία από το 1988 δεν είναι καθόλου μικρή!

Ότι καλύτερο σου εύχομαι!

Σχετικά με το blog
επενδύοντας στο ΧΑΑ
Όσα γράφονται δεν αποτελούν συστάσεις ή προτάσεις για αγορά ή πώληση αξιών

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις